Primul om în ierarhia statului român a menționat că în buget sunt prevăzuţi bani pentru investiţii, iar, în anii următori, deficitul va reveni sub nivelul de 3%.
„O variantă fezabilă”
„Dacă Guvernul se hotărăşte să promoveze bugetul din motive de calendar, prin procedura de angajare a răspunderii în faţa Parlamentului, mi se poare o variantă fezabilă. Nu cred că trebuie să vorbesc eu cu liderii politici. Toată lumea înţelege că mai este foarte puţin timp până intrăm în perioada sărbătorilor de iarnă. Există o promisiune fermă a Guvernului de a realiza bugetul până la finalul anului. Deja uşor, uşor, celelalte variante nu mai sunt fezabile. Angajarea răspunderii este o variantă pe care o sprijin”, a spus Iohannis, după şedinţa CSAT, potrivit agenției de presă Mediafax.
Klaus Iohannis a susţinut că în bugetul pentru 2020 sunt prevăzuţi bani pentru investiţii.
Promite revenirea la un deficit de 3 %
„Este un buget bun. Este un buget care prevede sumele necesare la toate capitolele şi cred că va fi un buget care poate să permită menţinerea ritmului de creştere economică. Pe de altă parte. este un buget care permite continuarea unei politici pozitive în domeniul salarizării şi al pensiilor, un lucru important. Din păcate, din motive legate de guvernele PSD-iste eşuate, bugetul nu s-a putut încadra în deficitul de 3%, însă, faţă de deficitul destul de mare înregistrat în anul în curs, deja bugetul pentru anul viitor prevede o reducere, iar în anii în care urmează se va reintra rapid în zona de deficit sub 3%. Sunt prevăzuţi bani pentru investiţii, bani care până acum au fost prevăzuţi şi au dispărut rapid din bugetele guvernelor anterioare, acest lucru nu se va mai întâmpla. Acest buget permite României să meargă înainte în 2020”, a concluzionat el, potrivit aceleiași surse.
Pe de altă parte, deputatul USR Claudiu Năsui, membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, a declarat, marți, că Uniunea Salvaţi România nu susţine asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de buget pentru anul viitor, considerând-o o procedură care lasă Parlamentul în offside.
USR i se opune lui Orban
„Noi am criticat această metodă de a adopta legea bugetului, ar fi o premieră în România, trebuie menţionat lucrul acesta, să nu existe absolut deloc dezbateri pe legea bugetului. Este o lege foarte amplă, care chiar şi atunci când erau dezbaterile grăbite – şi mai ţinem minte acele două – trei zile de dezbateri cu câte 16 ore de dezbateri în fiecare zi – măcar exista ceva, măcar aveai procesul acesta în care miniştrii veneau în faţa comisiei, filmaţi de presă şi vizibili de toată lumea, să răspundă la întrebări, să spună ce vor face cu banii şi ce au făcut cu banii de anul anterior. Lucrul acesta acum nu ar mai exista. Deci nu avem cum să susţinem lucrul acesta. (…) Asumarea răspunderii este o procedură care, practic, lasă Parlamentul în offside”, a precizat Claudiu Năsui, la RFI.