12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăPoliticăGuvernul Cîțu primește miercuri votul Parlamentului

Guvernul Cîțu primește miercuri votul Parlamentului

Având deja toată schema bătută în cuie, PNL, USR PLUS și UDMR, partidele care îl susțin pe Florin Cîțu pentru a deveni viitorul premier, au mers împreună la consultările de la Palatul Cotroceni, chiar dacă șeful statului stabilise anumite intervale orare pentru fiecare partid.

Deși fusese invitat primul, PSD a anunțat că nu participă la consultări, devenite doar o formalitate. „PSD nu va participa la circul ieftin condus de președintele Iohannis. Am luat decizia ca PSD să nu se prezente la consultările de la Cotroceni”, a declarat Ciolacu.

Coaliția a bătut palma

În schimb, partidele din coaliție au semnat luni seara, la Parlament, acordul de guvernare. Ei au pus la punct un program de guvernare de peste 300 de pagini, din care însă lipsesc tocmai temele esențiale din campania electorală – eliminarea pensiilor speciale, revenirea la alegeri pentru primari în două tururi de scrutin sau programul USR PLUS privind taxe zero pe salariul minim. „Acest program este rezultatul unui – îndrăznesc să spun – compromis responsabil pentru viitorul României în săptămânile, lunile şi anii care urmează”, a precizat copreședintele USR PLUS Dan Barna.

De asemenea, liderii UDMR au avut ocazia de a agreea numele celor care vor face parte din Executiv. Astfel, Kelemen Hunor, președintele UDMR, va deveni viceprim-ministru, iar Cseke Attila, fost ministru al Sănătății, va ocupa funcția de ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și a Administrației. Senatorul Tánczos Barna a fost desemnat pentru funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor. Pentru funcția de ministru al Tineretului și Sportului a fost desemnat Novak Eduard, ciclist paralimpic, campion mondal și european.

La rândul său, Vlad Voiculescu și-a anunțat demisia din Consiliul General al Municipiului București pentru a prelua funcția de ministru al Sănătății din partea USR PLUS. „Am acceptat desemnarea mea de către USR PLUS pentru poziţia de ministru al Sănătăţii şi voi merge în zilele următoare la audierile din Parlament cu convingerea că din poziţia de ministru al Sănătăţii pot să servesc cel mai bine interesul românilor în acest moment critic”, a declarat Voiculescu.

Circ în Parlament

Prima zi de lucru a noii Legislaturi a început cu scandal și boicot. După lungi discuții, dezbateri și suspendări ale ședinței, s-a ajuns ca votul asupra președintelui Camerei Deputaților să fie dat în miez de noapte.

Ludovic Orban a câștigat cu greu președinția Camerei Deputaților, după ce PSD a boicotat întrunirea noului Parlament, fiind nemulțumit de funcțiile primite în comisii. Timp de câteva ore, parlamentarii nu s-au putut întruni în plen, care și-a reînceput lucrările după ora 18.

La miezul nopții, președintele de ședință, decanul de vârstă al deputaților, Lucian Feodor (AUR), a suspendat ședința, iar partidul său a acuzat blatul între PSD și PNL. Scandalul s-a declanșat când liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a cerut ca şedinţa de plen să fie prelungită astfel încât să se poată da votul asupra alegerii președintelui Camerei Deputaților. AUR s-a opus prelungirii, iar Feodor a închis ședința și a plecat de la tribună, spunând că e obosit. Niciunul dintre deputații AUR nu a participat la vot. Ședința Camerei a fost reluată sub președinția lui Iusein Ibram, al treilea ca vârstă, care a prelungit dezbaterea și votul a putut fi dat.

La Senat, ședinta s-a desfășurat mai rapid, iar Anca Dragu (USR) a devenit prima femeie președinte a acestei Camere. Totuși, lucrările nu au mers nici aici foarte lin, după ce Senatul a decis să o oblige pe senatoarea AUR Diana Șoșoacă să poarte mască, deși aceasta prezentase o scutire de la medic.

 

„Niște oameni (n.r. – deputații AUR) care nu înțeleg ce înseamnă să fii parlamentar al României”. LUDOVIC ORBAN, președinte PNL

Funcții parlamentare

Voturi Cameră

Din 291 de deputați prezenți, Ludovic Orban a primit 179 voturi, iar Alfred Simonis (PSD) – 110 voturi.

Vicepreședinți Cameră

Alexandru Rafila (PSD), Marius Budăi (PSD), Laurențiu Leoreanu (PNL), Cristina Prună (USR).

Voturi Senat

Anca Dragu a primit 75 de voturi, iar Lucian Romaşcanu (PSD) a obţinut 51 de voturi.

Vicepreședinți Senat

Leonard Azamfirei (PSD), Robert Cazanciuc (PSD), Radu Oprea (PSD), Alina Ştefania Gorghiu (PNL).

Birourile Permanente

Posturile de chestori și secretari s-au împărțit conform algoritmului între partidele parlamentare. 

 

 

 

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...
Ultima oră
Pe aceeași temă