16.7 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăPoliticăGrecia susține România în aderarea la Schengen - VIDEO

Grecia susține România în aderarea la Schengen – VIDEO

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, aflat în vizită oficială la Bucureşti, și-a exprimat susținerea față de aderarea României la Schengen.

“Aş vrea să repet faptul că Grecia susţine în mod dinamic cererea României de a intra în spaţiul Schengen. Trebuie să se întâmple acest lucru şi avantajele pentru România în urma acestei integrări vor fi foarte importante.

Am avut ocazia să discutăm despre evoluţiile în Balcanii de Vest. Credem că toate ţările din Balcanii de Vest îşi au locul în Europa şi, prin colaborarea noastră, vom facilita integrarea lor. Am decis să lucrăm împreună, astfel încât să fie convocată o primă consfătuire interguvernamentală în legătură cu Albania şi cu Macedonia de Nord”, a afirmat Mitsotakis, la Palatul Victoria, după convorbirile cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Premierul grec a menţionat că a fost semnat un acord de colaborare în domeniul protecţiei civile, evidenţiind ajutorul oferit în “situaţii excepţional de dificile” de către pompierii români, care au dovedit “spirit de sacrificiu” şi profesionalism.

“Avem cele mai frumoase amintiri legate de eroismul pompierilor români. Acest eroism a reprezentat şi punctul de pornire pentru a începe această colaborare în domeniul protecţiei civile. Sperăm ca pompierii români să fie prezenţi în Grecia mult mai frecvent, să colaboram cu ei şi în privinţa extinderii la nivel european a mecanismului de protecţie civilă, recurgând, desigur, şi la mijloacele de protecţie aeriană şi nu numai”, a spus prim-ministrul elen.

Premierul Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă, despre declarația comună semnată alături de premierul Greciei: „Va constitui baza pentru un plan comun de acțiuni, cu obiective concrete”

„Încep prin a mulțumi domnului prim-ministru Kyriakos Mitsotakis pentru că a onorat invitația de a efectua vizita la București, reconfirmând bunele relații dintre poporul român și poporul grec, tradițional legate de istoria și cultura comune.

Marcăm astfel împreună o zi aniversară din istoria relațiilor româno-elene – la 23 februarie 1880, exact acum 142 de ani, Consulatul General al Greciei la București transmitea ministrului afacerilor străine recunoașterea independenței României.

Am semnat declarația comună privind întărirea cooperării politice, economice și sectoriale între România și Republica Elenă, incluzând și linia cooperării în cadrul Uniunii Europene și al NATO. Acest document va constitui baza pentru un plan comun de acțiuni, cu obiective concrete, pe care urmează să îl adoptăm guvernamental în viitorul apropiat”, a declarat Nicolae Ciucă.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Diana Șoșoacă a convocat forul de conducere al partidului SOS

Lucrurile par a scăpa de sub control în partidului SOS, condus cu mână de fier de Diana Șoșoacă! Liderul partidului a convocat de...

Tribunalul Maramureș decide demolarea zidului de segregare pentru comunitatea romă din Baia Mare

După o lungă bătălie juridică de 13 ani, Tribunalul Maramureș a emis o decizie definitivă în data de 14 februarie, obligând Primăria Baia...

Fiul unui director din Consiliul Județean Buzău, mort într-un accident rutier

Un tânăr din Buzău, fiul unui director din Consiliul Județean, a murit cu câteva ore înainte să împlinească vârsta de 24 de ani!...
Ultima oră
Pe aceeași temă