Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

FOTO: Inquam photos

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, trimis în judecată pentru spălarea banilor

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au anunţat, joi, trimiterea în judecată a fostului ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu pentru infracţiunea de spălare a banilor, suma vizată depăşind 2 milioane de euro.

Share

Catinca Giosanu 0 comentarii

Actualizat: 30.11.2019 - 11:23

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului SANDU GABRIEL, la data faptei ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor”, a transmis, joi, DNA.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în cursul anului 2009, Sandu Gabriel ar fi pretins şi primit de la doi oameni de afaceri suma de 2.196.035 euro pentru a face demersurile necesare ca firmele acestora să încheie un contract de închiriere licenţe Microsoft cu Guvernul României. Pentru fapta respectivă, Gabriel Sandu a fost condamnat, prin decizia penală nr. 162 din 03.10.2016, la pedeapsa închisorii cu executare.

”La solicitarea inculpatului Sandu Gabriel, în baza unor contracte de consultanţă ce atestau operaţiuni comerciale fictive, suma respectivă de 2.196.035 euro ar fi fost transferată în contul unei societăţi comerciale controlate de acesta. În perioada 24 august 2010-13 noiembrie 2015, în scopul de a disimula originea ilicită a banilor primiţi în condiţiile descrise mai sus, inculpatul Sandu Gabriel ar fi dispus transferul acestora, prin intermediul unor companii cipriote, în conturile a două societăţi din România”, a transmis DNA.

Potrivit procurorilor, prin acest mecanism, inculpatul ar fi încercat să creeze aparenţa că suma respectivă ar reprezenta de fapt o investiţie pe teritoriul României a companiilor din Cipru.

”Cu privire la suma de 2.196.035 euro, ce a făcut obiectul infracţiunii de spălare a banilor din prezenta cauză, nu se mai poate dispune confiscarea specială având în vedere faptul că, prin decizia penală amintită mai sus, s-a dispus confiscarea aceleiaşi sume de la inculpat cu titlu de folos necuvenit (sumă ce a făcut obiectul infracţiunii de trafic de influenţă pentru care inculpatul a fost condamnat definitiv)”, a mai transmis DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Comentarii