Candidații sunt împărțiți în două tabere – cei ai „Rezist” și cei ai „Renew”. Tabăra „Rezist” este cea a fondatorilor USR Diaspora, coalizați în marea lor majoritate în jurul Uniunii Salvați Bucureștiul a lui Nicușor Dan, iar mai apoi împotriva OUG 13, când oamenii din afara granițelor țării au protestat față de atacul dat de PSD și Liviu Dragnea la legile justiției. Printre aceștia – Marius Cobianu, Vlad Teohari, Dan Cazacu, Antoanela Moraru Fink (Nișulescu), etc – toți candidați acum la șefia filialei.
De partea cealaltă a baricadei, din partea „Renew” – președintele interimar al filalei, Dan Enache, Gabriela Dan-Unterseh, numită de Barna la șefia Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore (ACROPO), Liana Daniela Pop, Gabriela Ferguson, Ovidu Constantinescu, etc. Renew sunt apropiați de parlamentarii USR de diaspora – Radu Mihail și Iulian Lorincz, care fac parte din echipa lui Dan Barna, așa numita „team Barna”.
Din punct de vedere tehnic, alegerile pentru președinte se vor desfășura în mod clasic: dacă un candidat obține 50% plus unu este ales din primul tur, dacă nu, se va organiza un al doilea tur cu primii doi clasați.
„Autobuzul” în pericol să pună conducerea
Membrii vechi ai USR Diaspora îi acuză pe cei noi că au încercat o „lovitură” pentru preluarea puterii. În primul rând ei au suspendat tot Biroul Politic al filialei ales în mod legitim anul trecut, inclusiv pe fostul președinte Emanuel Stoica. Ei au fost trimiși la comisia de arbitraj pentru declarațiile politice făcute. Deciziile de suspendare au fost la rândul lor puse pe „hold” de forurile superioare, iar rezistenților li s-a permis să participe la alegeri din acest weekend.
Bătălia este însă vitală – pentru vechii membri ai USR este momentul decisiv în care li se va arăta dacă mai au sau nu un loc în partidul pe care l-au pus pe roate.
O a doua practică neloială pe care Rezist o acuză este operațiunea „autobuzul”, de care echipa lui Barna se pare că s-a folosit și în alte filiale pentru a-și impune oamenii. Astfel, Renew ar fi adus noi membri în partid tocmai pentru a putea vota în cadrul alegerilor. Numărul acestora este și de zece ori mai mare decât în perioadele obișnuite, iar mulți ar veni din zona Marii Britanii, unde activează Liana Pop, o antreprenoare cu putere de decizie și mulți angajați. Înscrierea unui număr mare de membri în condiții de pandemie dintr-o dată este cel puțin ciudată.
Cu operațiunea autobuzul, rând pe rând cam toate filialele USR au cedat în fața echipei Barna. Diaspora, fiind însă prin definiție o filială diferită prin faptul că membrii ei trăiesc în afara granițelor și sunt poziționați la mii de kilometri unii de ceilalalți, funcționează diferit și a încercat din răsputeri să reziste. Ei au făcut un apel la membrii vechi să nu demisioneze și să își plătească cotizațiile pentru a putea vota.
Numărul membrilor admiși în USR Diaspora, potrivit aripii Rezist, arată astfel:
– ianuarie 2021 – 26 de membri admiși
– februarie 2021 – 23 de membri admiși
– din 8 martie până în prezent – 260 de admiși (peste 60 de familii)
– membri cu drept de vot – circa 1250
– membri suspendați pentru neplata cotizației – circa 925
„Într-o singură lună au fost admise mai multe familii decât au existat vreodată în filială în cei 4 ani de existență. Mai mult, unui grup masiv de zeci de persoane aduse în filială pentru alegerile interne parlamentare, li s-a plătit de urgență cotizația (neplătită vreodată până azi) de către Liana Pop și angajații ei. Mai putem vorbi în aceste condiții de alegeri democratice?”. EMANUEL STOICA, FOST PREȘEDINTE USR DIASPORA
Dan Enache își bagă socrii în partid
Liderul interimar al filialei, Dan Enache, care deși spune că vrea „punți de comunicare”, exclude cu îndârjire toți membrii incomozi și-a pus și socrii pe lista useriștilor cu drept de vot. El este căsătorit cu Raluca Țubucanu, iar părinții acesteia – Elena și Ion Țubucanu au ajuns și ei pe listele USR Italia.
Duminică seara a avut loc ultima dintre dezbaterile candidaților la șefia filialei. Chiar dacă discursurile sforăitoare au vorbit despre coeziune, profesionalism și unitate, useriștii și-au adresat injurii și jigniri pe chat. Printre cei mai „activi” pe grup a fost și un anume Ovidiu Constantinescu, de la Renew, care și-a gratulat colegii cu „ești o nulitate”, „jegoas-o” (sic), „dabia astept sa fie exclusa din nou” (sic).
Captură: Dan Enache exclude membrii incomozi de pe grupurile partidului.
După alegerile din 16-18 aprilie, care vor avea loc online, noua conducere va trebui să restructureze filiala. Cel mai probabil useriștii vor decide să aibă organizații la nivel de țară, acolo unde numărul românilor o impune.