12.5 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăPoliticăVotul pentru alegerea președintelui a început: Exercițiul democratic fără precedent al USR...

Votul pentru alegerea președintelui a început: Exercițiul democratic fără precedent al USR PLUS demarează cu poticneli

Votul pentru alegerea conducerii USR PLUS ar fi trebuit să demareze miercuri, însă a fost oprit după apariția unor acuzații de incorectitudine. Joi la prânz, secretariatul general al partidului a anunțat repornirea sistemului de vot pentru alegerea președintelui, după remedierea unei defecțiuni tehnice.

Votul a fost oprit după semnalele trase de senatorul Irineu Darău, care a acuzat că membri care nu ar trebui să aibă dreptul au reușit totuși să voteze, chestiune care a fost recunoscută de organizatori.

„Miercuri, USR PLUS anunţa că alegerile interne pentru stabilirea preşedintelui formaţiunii vor fi reluate joi, după ce a fost constatată o eroare tehnică a platformei de vot, din cauza căreia şi-ar fi putut exprima opţiunea şi persoane care nu aveau acest drept. Drept urmare, perioada de vot se va prelungi cu 24 de ore, până la 23 septembrie”, potrivit unui comunicat.

În cursa pentru şefia partidului s-au înscris trei candidaţi: Dan Barna, Dacian Cioloş şi Irineu Darău. Votul se desfăşoară online, prin intermediul unei platforme securizate, în două tururi, dacă niciunul dintre candidaţi nu reuşeşte să obţină peste 50% din voturi în primul tur.

Într-un comunicat de presă, USR PLUS subliniază că este prima dată în România când se face acest exerciţiu democratic la o asemenea dimensiune şi că 48.959 de membri USR PLUS vor putea vota electronic.

„USR PLUS este rezultatul reunirii recente a două partide, care aveau baze de date, proceduri şi criterii de menţinere/ieşire din sistem diferite. Autonomia filialelor, care este principiu de bază al nostru, a funcţionat şi acum şi a fost avut în vedere, în procesul de reunire a bazelor de date. Filialele foste USR şi foste PLUS au lucrat împreună pentru verificarea reciprocă a bazelor de date şi actualizarea lor prin intermediul contestaţiilor sau al acordurilor directe. Acolo unde nu s-au înţeles a arbitrat o Comisie Tehnică centrală organizată paritar şi, în unele cazuri, Biroul Naţional. În acest proces au apărut inerente erori de operare”, se mai arată în comunicat.

USR PLUS menţionează că prin protocolul de fuziune adoptat de Congres s-a decis că registrul electoral va conţine doar membrii cu cotizaţia la zi existenţi la acel moment. Totuși, formațiunea a admis că nu toate filialele, mai ales în contextul fuziunii, au reușit să actualizeze registrul. „Nu toate filialele au făcut acest lucru, unele au lăsat registrul aşa cum era la acel moment, altele au făcut contestaţii individuale, om cu om, altele au dialogat şi au agreat un registru al filialei. Dintre cele care au propus acorduri şi le-au fost aprobate, unele nu le-au operat ulterior şi în baza de date naţională. Cu ocazia lansării acestui vot s-a reverificat lista acordurilor transmise către comisia tehnica şi au fost implementate în registru, urmare a deciziei unanime a BN, toate care au fost transmise la nivelul lunii iunie, conform acordului de fuziune şi regulamentului”, se arată în comunicat.

Apelul lui Darău: Nu votați, dacă nu aveți dreptul!

Senatorul USR PLUS Irineu Darău a făcut un apel către membri să fie onești. „Dacă puteți vota deși nu ar trebui să aveți acest drept, fiți vă rog onești și nu vă exprimați votul. În plus, vă rog scrieți-mi în privat și voi colecta și documenta toate aceste cazuri. Regula (aprobată prin vot în Congres!) este foarte simplă: pot vota doar cei care aveau cotizația la zi atunci când a rămas definitivă fuziunea. Mai concret: pot vota doar cei care până în 15 mai își plătiseră cotizația inclusiv pe aprilie. Și o consecință foarte măsurabilă: cine nu a avut drept de vot în iunie la alegerile interne locale și județene nu poate avea nici acum!”, a comunicat Irineu Darău.

El a menționat că, în doar câteva minute, a fost notificat deja despre câteva cazuri concrete, cu oameni din 5 filiale diferite:

– om care nu a putut vota în iunie și poate vota acum

– oameni care au demisionat, dar care pot vota acum

– mulți suspendați din 1-2 județe care apar în registrul electoral și pot vota, deși nu au dreptul

– om care are două drepturi de vot, fiind înregistrat cu două adrese de mail diferite

Senatorul a spus că a cerut oficial securizarea registrului electoral și furnizarea lui către candidați, însă nu a primit răspuns. „Voi merge până la capăt pe această temă, fiindcă este inadmisibil sa ne asumăm un asemenea risc care sapă în încrederea dintre noi și în fundamentul democrației: votul”, a mai spus el.

„Echipa Barna-Ghinea controlează Biroul Național și Secretariatul General, plus că au oameni fideli în Comisia Electorală. Ei poartă o responsabilitate uriașă. Dar mă așteptam la mai mult sânge în instalație de la Echipa Cioloș, care încă mai încearcă să rezolve lucrurile cu vorba bună și prin negocieri, în loc să expună goliciunea împăratului. Curaj le doresc tuturor celor care știu despre aceste mizerii electorale și deocamdată aleg să tacă asurzitor!”. IRINEU DARĂU, CANDIDAT PREȘEDINȚIA USR PLUS

Citește și: Orban: O soluție la criza politică ar fi demisia premierului

Cele mai citite

Anca Todoni își continuă ascensiunea în circuitul WTA! Victorie categorică la Cali și obiectivul Top 100 aproape atins

Anca Todoni a obținut o nouă victorie impresionantă, calificându-se în optimile turneului WTA de la Cali după un dublu 6-0, la doar două zile...

McIlroy speră că victoria lui Trump în alegeri va ajuta la rezolvarea conflictului din golf

Rory McIlroy consideră că, odată cu victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, s-ar putea ajunge la o soluționare a conflictului dintre...

Fracturi în Democrația Europei:Criza din Bulgaria este un Moment de Răscruce pentru Noua Conducere a Europei

Alegerile recente din Bulgaria dezvăluie o realitate îngrijorătoare: democrația în anumite părți ale Europei nu este doar fragilă – ea se destramă din interior...
Ultima oră
Pe aceeași temă