0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăPoliticăDupă ce a rămas fără sprijin, Klaus Iohannis, așteptat să anunțe dacă...

După ce a rămas fără sprijin, Klaus Iohannis, așteptat să anunțe dacă iese oficial din cursa pentru șefia NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va prezenta joi, în cadrul CSAT, poziţia sa privind candidatura la şefia NATO şi apoi va anunţa şi public decizia luată pe acest subiect.

Iohannis a fost întrebat, ieri, dacă îşi va mai menţine candidatura la şefia NATO, în condiţiile în care Ungaria şi Slovacia şi-au anunţat susţinerea pentru ocuparea funcţiei de secretar general al Alianţei Nord Atlantice de către Mark Rutte, România rămânând singura ţară din Alianţă care nu a anunţat susţinerea pentru premierul olandez.

„Despre NATO, mai mult mâine. Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea şi opiniei publice. Pot să vă asigur că mâine după-amiază veţi fi lămuriţi. Considerați că acesta a fost un non-răspuns și o amânare”,

a declarat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella.

Aceasta a fost prima ieșire publică a lui Klaus Iohannis după ce toți ceilalți lideri din NATO și-au anunțat susținerea pentru Mark Rutte în funcția de secretar general al Alianței.

Cu o zi în urmă, premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat că îl va susține pe Mark Rutte pentru șefia alianței nord-atlantice, lăsându-l pe președintele României fără niciun sprijin.

„În urma recentelor alegeri europene, unde maghiarii au votat în număr mare în favoarea pacii, am ajuns la un acord important cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Am convenit că niciun personal maghiar nu va lua parte la activitățile NATO în Ucraina și că nu vor fi folosite fonduri maghiare pentru a-i sprijini. Următorul nostru pas în această săptămână a fost să ne asigurăm că acest acord poate rezista testului timpului. După întâlnirea de ieri de la Bruxelles, premierul Mark Rutte a confirmat că sprijină pe deplin acest acord și că va continua să facă acest lucru, dacă va deveni următorul secretar general al NATO”, .

a scris Viktor Orban, marți, pe platforma X

Tot marți a venit confirmarea susținerii lui Rutte și dinspre Bratislava.

„Slovacia este pregătită să îl susțină pe Mark Rutte în calitate de viitor secretar general al NATO”, a declarat marți președintele slovac Peter Pellegrini.

După aprobarea Slovaciei și a Ungariei, premierul olandez Mark Rutte mai aștepta doar sprijinul din partea României pentru desemnarea sa la conducerea NATO.

Stoltenberg: Suntem aproape de o concluzie

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că selecția viitorului șef al Alianței Nord-Atlantice este foarte aproape, iar Mark Rutte este un candidat puternic pentru a-i fi succesor.

„Cred că este evident că suntem foarte aproape de o concluzie în alianță pentru ca aliații să aleagă următorul secretar general. Și cred că este o veste bună. Cred că Mark Rutte este un candidat foarte puternic. Are multă experiență ca prim-ministru, este un prieten apropiat și coleg și, prin urmare, cred cu tărie că foarte curând alianța va hotărî asupra succesorului meu și asta va fi bine pentru noi toți, pentru NATO și, de asemenea, pentru mine”,

a declarat Jens Stoltenberg într-o conferință de presă cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la Washington.

Slovacia ar fi preferat un candidat „geografic” mai apropiat din Europa Centrală și de Est, cum ar fi președintele român Klaus Iohannis, dar acum îl susține pe Rutte, a declarat Pellegrini după un summit al Uniunii Europene la Bruxelles.

Klaus Iohannis a anunțat oficial pe 12 martie că își asumă o candidatură la funcția de secretar general al NATO din partea României, deși anterior țări puternice precum Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța își anunțaseră sprijinul pentru Mark Rutte.

De altfel, anunțul oficial al candidaturii sale la NATO a fost unul surpriză pentru toți partenerii strategici ai României. Se pare că Președintele Iohannis nu a avut consultări cu nici un stat aliat înainte de a-și depune candidatura. Klaus Iohannis a intrat în cursă pe cont propriu, fără nici un sprijin din SUA, Marea Britanie, Franța ori Germania, în condițiile în care e nevoie de unanimitate pentru desemnarea unui secretar general NATO.

La scurt timp după anunțul oficial al lui Iohannis un oficial SUA a declarat pentru Reuters și alte surse media occidentale că ”președintele Biden susține ferm candidatura premierului Rutte pentru a fi următorul secretar general al NATO”.

Și oficialii din Marea Britanie, Germania și Franța și-au anunțat ulterior public susținerea pentru Mark Rutte.

”Ne aflăm într-un context de securitate în care cred că este momentul ca țara noastră să-și asume o și mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euro-atlantice”, a declarat Iohannis la lansarea candidaturii. O săptămână mai târziu, pe 2 aprilie, ambasadoarea SUA la NATO a reafirmat sprijinul SUA pentru Rutte în lupta pentru șefia alianței, iar despre președintele Iohannis a spus că „avem respect profund pentru prietenul nostru Iohannis. Îi urăm mult noroc”.

La acel moment, Rutte avea sprijinul a 27 din cele 31 de state membre NATO. Singurele țări care nu îl susțineau erau Turcia, Ungaria, Slovacia și, evident, România.

Pe 29 aprilie a venit și sprijinul din partea Turciei pentru Mark Rutte la șefia NATO, după ce premierul olandez a făcut o vizită la Ankara.

Săptămâna aceasta s-au dat ultimele voturi care nu au fost pentru Iohannis.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU

  1. ”Aliații NATO nu vor să fie atrași în cursa UE pentru locuri de muncă de top”, a titrat Politico inca din 28 mai, punand si o poza cu Klaus Iohannis, lucru deosebit de sugestiv (https://www.politico.eu/article/nato-eu-top-jobs-race-klaus-iohannis/)
    Deja in mai multe cancelarii europene se discuta daca nu cumva candidatura lui Iohannis la șefia NATO, candidatura sustinuta pana mai deunazi doar de catre sluga pupincurista putinista arhicunoscuta ca atare Viktor Orban, face parte dintr-un plan FSB mai amplu, prin care se urmareste de fapt ”spargerea consensului” in luarea de decizii la NATO si UE, prin ”implantarea de disesiuni” intre statele membre.
    Practic Ioahannis (si prin el statul roman) incepe sa fie privit ca un ”idiot util” al lui Putin, ca o mazetă care face inconstient jocul Kremlinului!
    Si nu-i deloc o exagerare. Cand aterizezi ca ” proasta-n targ” pe primele pagini ale ziarelor, trâmbițându-ti fălos si tamp candidatura prin care te-ai auto-propus sef NATO, iar singurul tau sustinator e Viktor Orban – un ”idiot util” si pupincurist de-al lui Putin, devii tu insuti un idiot util al kaghebistului sclerozat de la Kremlin, iar drept urmare poti sa-ti iei adio de la orice functie existenta la NATO sau UE, functie cu care visai sa iti prelungesti huzurul parazitar si imunitatea penala cu inca cativa ani, macar pana la prescrierea faptelor din dosarele care poarta pe ele numele ”Iohannis”!

    P.S. La cateva zile dupa ce Iohannis si-a anuntat candidatura la șefia NATO, Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la UBB Cluj, Președintele ICDE, facea urmatoarea..profetie: ”dacă Președintele Iohannis nu a ținut neapărat să se facă de râs și pe plan extern (autopropunandu-se secretar genar la NATO – n.m.) așa cum s-a discreditat deja pe plan intern, în ochii electoratului anti-PSD care l-a făcut de două ori președinte, ar trebui acum ca cel puțin o voce grea din NATO (SUA, Marea Britanie, Franța, Germania sau Polonia) să spună, tot public, că îl susține. Dacă nu se va întâmpla asta în perioada următoare, ce a făcut devine jalnic.”