Peste 2200 de cetățeni români au fost repatriați, la cerere, în ultimele zece zile, din Israel în România, dar trebuie făcute eforturi și pentru salvarea celor peste 200 de români care vor să plece din Fâșia Gaza, i-a spus premierul României, Marcel Ciolacu, premierului Israelului, Benjamin Netanyahu.
Premierul României, Marcel Ciolacu, a efectuat la data de 17 octombrie 2023 o vizită rapidă în Israel, în timp ce Israelul e în stare de război, ca urmare a atacurilor teroriste lansate de gruparea Hamas. Evident, Israelul are forțe militare suficiente și este ajutat militar și de Statele Unite, nefiind nevoie de vreun sprijin material din România. Dincolo de exprimarea sprijinului politic, adică a solidarității României în lupta contra terorismului, premierul Ciolacu a avut însă și un mesaj concret. Premierul României i-a cerut premierului Israelului ca statul israelian să ajute la evacuarea din Fâșia Gaza a cetățenilor români, astfel încât statul român să și-i poată aduce acasă.
Teoretic, Fâșia Gaza nu face parte din statul Israel ci din statul Palestina. Dar, practic, controlul asupra Fâșiei Gaze îl deține gruparea Hamas, care deși este formată din teroriști arabi, este susținută de Iran – o țară musulmană dar ne-arabă. Complicitatea dintre arabii din Hamas și guvernul iranian se explică prin faptul că și unii și alții doresc distrugerea statului Israel.
Spre deosebire de Israel, unde românii surprinși de declanșarea războiului erau mai ales turiști, în Gaza românii se află fie ca membri de familie ai unor localnici, fie la muncă sau pentru afaceri. După ce, la 7 octombrie, a început actualul război dintre Israel și Hamas, circa 240 de cetățeni români din Fâșia Gaza au cerut să fie repatriați. Singurul punct de frontieră din Gaza încă deschis, deci prin care, ipotetic, s-ar mai putea ieși, este în sudul regiunii, la Rafah, spre Egipt.
Premierul României a fost însoțit, în Israel, de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, de ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, de deputatul Silviu Vexler – președintele Federației Comunităților Evreiești din România, precum și de ambasadorul României în Israel, Radu Ioanid. Deplasarea între România și Israel s-a făcut cu un avion militar de transport Spartan, al MApN.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României anunța, la data de 14 octombrie, „că, pe fondul deteriorării situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, Celula de Criză continuă demersurile în regim permanent în vederea evacuării, în condiții de siguranță, a cetățenilor români din Fâșia Gaza care s-au notificat pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah pentru a fi evacuați. Astfel, MAE, prin intermediul Ambasadei României la Tel Aviv, al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah și al misiunilor diplomatice ale României din regiune menține coordonarea cu alte state și organizații internaționale care întreprind demersuri similare pentru proprii cetățeni/funcționari și continuă dialogul cu autoritățile israeliene și cele egiptene în vederea asigurării condițiilor necesare pentru evacuarea acestora, ținând cont de evoluțiile de securitate din teren”.
Repatrierea cetățenilor români din Israel s-a realizat prin intermediul unor curse aeriene TAROM și private care au decolat de pe aeroportul internațional Ben Gurion. Acum, premierul Ciolacu i-a cerut premierului Netanyahu ca Israelul să se implice și în evacuarea acelor cetățeni români care au solicitat să fie salvați din Fâșia Gaza.
„Vă mulţumesc pentru implicarea autorităţilor israeliene şi pentru sprijinul acordat repatrierii în siguranţă a peste 2200 de cetăţeni români din Israel. Reiterez necesitatea şi urgenţa unei păci durabile în Orientul Mijlociu şi îmi doresc un efort comun pentru evacuarea în siguranţă a cetăţenilor români din Fâşia Gaza”
Marcel Ciolacu,
Premierul României
Președintele SUA, Joe Biden, a avut convorbiri prin telefon cu președintele Egiptului și cu liderul Autorității Palestiniene. Biden a cerut continuarea eforturilor pentru atenuarea crizei umanitare din Gaza, „în coordonare cu ONU, Iordania, Autoritatea Palestiniană, Israel și alți parteneri regionali, precum și necesitatea de a menține stabilitatea în Orientul Mijlociu în sens mai larg”.
„Președintele Biden a condamnat atacul brutal al Hamas asupra Israelului și a reiterat că Hamas nu susține dreptul poporului palestinian la demnitate și autodeterminare. Președintele Biden a discutat cu președintele Abbas eforturile SUA de a colabora cu ONU, Egipt, Iordania, Israel și alții pentru a se asigura că proviziile umanitare ajung la civilii din Gaza”
Comunicat al Casei Albe
Președintele SUA va merge în Israel, apoi în Iordania, unde se va întâlni cu regele Abdullah, cu președintele Abdel El-Sisi al Egiptului și cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!