Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, anunțase că, la data de 26 august 2019, zece mii de etnici maghiari vor veni la Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului, pentru a comemora o luptă desfășurată, în această zonă, la data de 26 august 1944.
“În data de 26 august 1944 armata sovietică a spart linia frontului de la Valea Uzului, iar după ce România a trecut de partea Aliaţilor, a început atacul liniei de apărare maghiară. Dat fiind faptul că se afla în prima linie, prima înfrângere a suferit-o unitatea de grăniceri secui formată din băieţi de 17 şi 18 ani. Au murit atunci mulţi oameni. De atunci, mulţumită sprijinului diverselor persoane şi instituţii, în Valea Uzului s-a construit un cimitir militar. De 25 de ani, în fiecare an, în 26 august, ne adunăm să comemorăm tinerii curajoşi care şi-au pierdut aici viaţa şi ne rugăm pentru ei la capela din cimitir. Acelaşi lucru îl vom face şi în acest an”, anunțase Borboly Csaba, citat de site-ul transparentnews.ro.
„Trebuie să arătăm că suntem puternici, că nu vom permite să ni se ia ceea ce este al nostru, nimeni nu poate să ne ia trecutul, istoria”, declara Borboly Csaba pentru presa de limbă maghiară.
Istoria arată însă că, la data de 26 august 1944, România era deja aliată cu SUA, Marea Britanie și URSS, iar Ungaria și Germania se aflau în tabăra opusă. Din acest motiv, militarii de pe „linia de apărare maghiară” de la Valea Uzului, a căror moarte voia s-o comemoreze Borboly Csaba, făceau de fapt parte din trupele regimului fascist de la Budapesta, care au ocupat Transilvania între anii 1940 (prin „Dictatul de la Viena”) și 1944 și care au fost complet alungate de pe teritoriul României abia la 25 octombrie 1944. Exact din acest motiv, data de 25 octombrie este acum sărbătorită drept „Ziua Armatei Române”.
Este așadar discutabilă dorința unui oficial din administrația publică a României, cum este și președintele CJ Harghita, de a comemora înfrângerea trupelor care ocupau o parte din teritoriul național al României.
Interesant este și faptul că, în ciuda îndemnului acestuia, la acțiunea care s-a desfășurat în după-amiaza zilei de 26 august 2019 la Valea Uzului nu au participat decât circa 500 de persoane, ceea ce demonstrează faptul că nici măcar etnicii maghiari din Transilvania nu răspund îndemnurilor la acțiuni provocatoare, lansate de anumiți politicieni maghiari.
Localitatea Valea Uzului, aflată pe linia de demarcație dintre județele Harghita și Bacău, a intrat în atenția opiniei publice acum câteva luni, în momentul în care autoritățile române au dorit dezvelirea, în acest Cimitir al Eroilor, a unui monument dedicat tuturor militarilor căzuți în cele două războaie mondiale, indiferent de naționalitate. La acel moment, drept răspuns, unii membri ai minorității maghiare au reacționat acoperind monumentul și crucile amplasate de autoritățile române cu saci negri de plastic.