Supărată pe un material de opinie apărut în Bistrițeanul.ro, politicianul,într-o postare pe Facebook, amenință jurnaliștii cu articolul 404 din Codul Penal. Considerând, după cunoștiințele sale juridice, că jurnaliștii au încălcat prevederile articolului 404 din Codul Penal prin cele publicate. Și că astfel ar fi pus în pericol… „siguranța națională”, pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani, „în regim agravant pe perioada stării de urgență”.
Editorialul: Dolha, URGENT, DEMISIA! De mână cu Diana Morar și secretarul Andrei Baciu! Ați zădărnicit combaterea bolilor în Bistrița-Năsăud! publicat în Bistrițeanul.ro, a scos-o din minți pe liberala Diana Morar, ajunsă secretar de stat în Ministerul Justiției.
Numirea ei a provocat la sfârșitul anului trecut valuri în presă, după ce s-a aflat că este fiica unui fost ofițer de securitate din dosarul lui Nicolae Steinhardt, uimind opinia publică și cu impresionanta sa avere, printre care 12 case.
Într-o postare pe Facebook, Diana Morar nu lămurește deloc situația expusă în Bistrițeanul.ro. Dar își plânge de milă pentru sacrificiul făcut pentru țară și popor și pentru „primul Paște în acest an” petrecut fără cei doi copii alături. Nu uită să arunce, în treacăt, și faptul că s-a sacrificat și le-a cumpărat teste COVID „săracilor”, din salariul ei de la Ministerul Justiției – scriu jurnaliștii de la bistrițeanul.ro
Jurnaliștii, pe bună dreptate, îi transmit politicianului aflat într-o funcție înaltă în stat că atitudinea sa nu a făcut decât o demonstrație clară pentru ,,sistemul politic din care face parte care nu a fost și nu este în stare să asigure instituțiilor, resursele necesare pentru testarea populației. Tot sistemul de sănătate stă practic la mila sponsorilor și a societății civile, care suplinesc prin donații ceea ce ar trebui asigurat de la bugetul de stat.”
Amenințarea, secretarului de stat din MJ, Diana Morar, la adresa redacției Bistriteanul.ro apare spre finalul postării:
„În privința propagării în spațiul public a unor informații de tip fake news, reamintesc faptul ca în contextul Covid, comunicarea de informații false se subscrie infracțiunii prevăzute de Art. 404 Cod penal, pedepsită în regim agravant pe perioada stării de urgență“.
Ce spune articolul 404 din Codul Penal, invocat de Morar?
„Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”.
Finalul postării este și el absolut halucinant! Un demers jurnalistic în interesul Spitalului Județean de Urgență Bistrița – unde lucrează 1400 de cadre medicale și sunt tratați 1000 de pacienți și pentru care testarea pentru COVID-19 este vitală – a fost caracterizat drept „interes personal”:
„Îndemn pe cei care, în considerarea exclusivă a intereselor personale, acționează în nesocotirea dispozițiilor legale, să urmeze linia dreaptă, în conformitate cu deontologia profesională care îi obligă!”
Diana Morar a fost invitată aseară în studioul Bistriteanul.ro LIVE, pentru a lămuri situația acreditării întârziate a Spitalului Județean de Urgență Bistrița (două săptămâni), într-o stare de urgență națională, dar și acuzele care i-au fost aduse în Bistrițeanul.ro.
Însă Diana Morar a evitat o discuție clară, punctuală, pe acest subiect. A preferat să deturneze atenția celor care urmăreau emisiunea printr-un atac la moderator. Folosind un ton agresiv, ca de la boier la sclav, Diana Morar insista să i se răspundă: de ce la postarea în care amenința cu închisoarea jurnaliștii din Bistriteanul.ro au fost postate link-uri către articole care duceau spre legătura sa cu securitatea.
Delictul de opinie era taxat în alte vremuri, chiar de Securitate. Ați prins legătura, doamna secretar de stat de la Justiție?! – au transmis jurnaliștii bistrițeanul.ro.
Materialul integral, de revoltă, a colegilor din presă, de la bistrițeanul.ro poate fi citit aici.
Un asemnea derapaj nu poate fi taxat decât cu o demitere de urgență din partea Premierului Orban. Jurnalismul implică în primul rând atitudine civică, să faci bine comunității tale, ori sancționarea unor politicieni pentru exces de zel sau exces de lene este una dintre îndatoririle jurnaliștilor, o îndatorire pe care politicieni ajunși în funcții importante, ar dori-o suprimată.
Ziariștii, sunt acei regizori, din spatele ușilor închise, care își asumă misiunea de a arăta publicului român care e fața hâdă a politicii atunci când reflectoarele scenei politice sunt date pe „off“.Sau cum ar spune mai bine un alt coleg al nostru, Daniel Befu: ,,În spatele cortinei se fac și se desfac alianțe pe bază de interese economice, cele mai multe în detrimentul interesului național ”(Daniel Befu, 2016, RL)