Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

De ce alimentează PSD războiul din interiorul ALDE

De ce alimentează PSD războiul din interiorul ALDE

PSD îi atrage pe nemulțumiții din ALDE în încercarea de a supraviețui moțiunii de cenzură pe care o va depune PNL.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 12.09.2019 - 16:52

PSD a declanșat o campanie de racolare a membrilor ALDE, oferind funcții în Guvern pentru cei dispuși să încalce decizia partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu de a ieși de la guvernare. Prin această campanie, PSD are două ținte principale. Pe de o parte, premierul Viorica Dăncilă vrea să evite votul din Parlament pentru restructurare, invocând faptul că nu s-a schimbat compoziția politică Guvernului. Pe de altă parte, PSD are nevoie de atragerea unor parlamentari ALDE, pentru a-i împiedica să voteze moțiunea de cenzură anunțată de PSD. Marea miză a social democraților ține de cele 30 de voturi pe care le are ALDE. Soarta guvernului condus de Viorica Dăncilă depinde de cel puțin 20 de voturi, pe care le-ar putea obține de la parlamentarii racolați din ALDE. Pentru a fi siguri că vor avea voturile ALDE, liderii PSD speră să ca nemulțumiții din partid să se grupeze în jurului lui Teodor Meleșcanu, ales președinte al Senatului cu sprijinul PSD.

 

Locuri eligibile pentru disidenți

În schimb, adversarii lui Tăriceanu din ALDE ar urms să fie răsplătiți cu participarea pe liste comune cu PSD la viitoarele alegeri, în special la alegerile parlamentare din 2020, pentru a avea garanția unui loc în Parlament. Cum la alegerile europarlamentare ALDE a luat doar 4%, sub pragul electoral de 5%, pentru mulți parlamentari ai partidului lui Tăriceanu perspectiva unui loc eligibil poate fi  convigătoare.

Pentru a atinge aceste obiective, premierul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri că nominalizează în Guvern reprezentaţi ALDE la Mediu - Graţiela Gavrilescu, Energie - Ion Cupă, Relaţia cu Parlamentul - Ştefan Băişanu.

După anunțul premierului, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi o altă scrisoare Vioricăi Dăncilă, ca urmare a noilor propuneri de miniştri pe care le-a făcut premierul. ”Persoanele care au acceptat nominalizările pentru funcţia de miniştri sunt decăzute din calitatea de membru ALDE cu efect imediat”, i-a transmis Tăriceanu şefului statului, în timp ce premierului i-a spus că ”toată această manevră reprezintă încercări disperate de salvare personală”.

 

Ironiile lui Meleșcanu

În schimb, preşedintele Senatului Teodor Meleşcanu ii transmite liderului ALDE Călin Popescu Tăriceanu că şi el a fost ales de două ori în funcţia de preşedinte al Senatului propus şi susţinut de PSD. Referindu-se la excluderea sa din partid, îl întreabă ironic care este proiectul ALDE, şi dacă, în cazul în care acest proiect ar exista şi membrii ALDE n-ar fi de acord, va ”da afară partidul din partid”.

Teodor Meleşcanu susține că nu crede în excluderi şi „apucături de dictator din Banana Land” şi că ALDE trebuie să aleagă dacă va continua colaborarea cu PSD sau dispare de pe scena politică.

 

Comentarii

loading...