6 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăPoliticăDăncilă: Vreau ca lupta cu abuzurile să nu mai fie percepută ca...

Dăncilă: Vreau ca lupta cu abuzurile să nu mai fie percepută ca o luptă pentru politicieni

“Am (…) aşteptări de la maturitatea politică a Partidului Social Democrat, un partid conectat la adevăratele teme de interes pentru cetăţean. Am nu doar aşteptări ci mai ales încrederea în dumneavoastră, dragi colegi, că nu ne vom mai lăsa atraşi în teme false, mă refer la tema justiţiei şi la modul în care am dezbătut-o în spaţiul public.

Să fie foarte limpede, o discuţie despre abuzurile şi neregulile din justiţie era necesară, practicile netransparente care au luat forma unor protocoale secrete trebuie clarificate. Astfel de practici şi abuzuri nu îşi au locul într-un stat de drept şi trebuie combătute în deplină transparenţă şi cu implicarea celor care sunt responsabili cu înfăptuirea actului de justiţie.

Vreau însă ca această luptă cu abuzurile să nu mai fie percepută ca o luptă pentru politicieni. Să nu mai pară o luptă între justiţie şi politică, între magistraţi şi politicieni.

Vreau să ducem o luptă împotriva abuzurilor pentru a-i apăra pe cetăţeni, pentru garantarea drepturilor omului, pentru că cetăţeanul obişnuit este cel mai vulnerabil în faţa abuzurilor statului. El nu se poate apăra, el nu se poate face auzit”, a spus Dăncilă la Congresul PSD, conform Agerpres.

Ea a adăugat că nu poate exista stat de drept fără respectarea deplină a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

“Nu trebuie să mai intrăm în dispute inutile, să ne izolăm în plan extern şi dăm impresia că suntem mai preocupaţi să schimbăm legile pentru cine ştie ce interese personale. Am părut mai preocupaţi de justiţie decât de sănătate, de educaţie sau de investiţii. Asta, pe bună dreptate, i-a supărat pe oameni şi a dus la ruptura de dialog cu cetăţenii. Trebuie să dovedim că am înţeles votul de la referendum şi vom respecta opinia cetăţenilor. Guvernul nu va emite nicio ordonanţă de urgenţă în legătură cu funcţionarea sistemului judiciar. Orice modificare legislativă în privinţa funcţionării sistemului judiciar trebuie să se facă printr-o dezbatere transparentă, prin consultarea amplă a organizaţiilor profesionale din sistemul judiciar şi consultarea organismelor internaţionale în domeniu”, a menţionat ea.

Cele mai citite

Inspectorii ANAF primesc statut special și vor fi înarmați

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va fi reorganizată, iar după această procedură, inspectorii de la Antifraudă Fiscală vor avea un statut special și...

România a învins Croația cu 26-24 în preliminariile EHF Euro 2024 la handbal feminin

Lorena Ostase a marcat miercuri nouă goluri, înlocuind-o cu succes pe Crina Pintea, retrasă de la naționala de handbal feminin. România a câștigat cu...

Sindicaliștii din Sănătate pichetează astăzi spitalele

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" continuă astăzi protestele, în intervalul orar 12:00 – 12:30, în timpul pauzei de masă, urmând a fi pichetate unităţile sanitare, "fără...
Ultima oră
Pe aceeași temă