Fostul premier român şi comisar european pentru agricultură şi-a confirmat candidatura pentru Politico. „Da, candidez”, a afirmat Cioloş. Conform Politico, „Bineînţeles, încrederea cetăţenilor vine cu o imensă responsabilitate. Ei se aşteaptă la o Europa diferită şi mai bună. Se aşteaptă la rezultate concrete. Trebuie să gestionăm situaţia protecţiei sociale şi trebuie să facem cetăţenii mai puternici în faţa revoluţiei digitale, de exemplu. Trebuie să facem o treabă mai bună privind schimbările climatice. Trebuie să găsim o soluţie pentru migraţie, pentru ca eforturile să fie înţelese mai bine. Trebuie să oferim de asemenea putere mediului de afaceri şi start-up-urilor”, a afirmat Cioloş pentru Politico.
„În mandatul meu, sunt pregătit să îmi dedic toată energia şi eforturile pentru a face ca acest grup şi această nouă abordare privind politica să funcţioneze şi să aducă rezultate concrete pentru cetăţeni”, a adăugat el.
În cazul în care va prelua președinția acestui grup din Parlamentul European, Dacian Cioloș ar fi primul politician din estul Europei care ar prelua președinția unui grup important din Parlamentul European. Informațiile vin după ce Nathalie Loiseau, lidera eurodeputaților de pe lista pro-Macron, a renunțat la candidatura pentru șefia acestui grup politic. Potrivit Politico, Cioloş “este catapultat instantaneu în poziţia de favorit, după implozia fostului ministru pentru afaceri europene din Franţa, Nathalie Loiseau, care era de aşteptat să conducă grupul şi să fie persoana de contact la Bruxelles a fostului ei şef, preşedintele Emmanuel Macron, al cărui partid En Marche este membru fondator al RE”.
Din Renew Europe fac parte membrii ALDE, La Republique En Marche (partidul preşedintelui francez Emmanuel Macron) precum şi alţii. Partidul lui Macron a informat că a dorit să evite cuvântul „liberal” pentru că este folosit des în Franţa cu sens negativ ca o reprezentare a ultra-capitalismului „fără suflet”. Gruparea are în total de 110 locuri în noul parlament, cu 41 mai multe decât vechiul grup ALDE, în mare parte datorită partidului lui Macron precum şi Liberal Democraţilor din Marea Britanie. Delegaţia franceză este cea mai numeroasă din noul grup.