18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăPoliticăCum va arăta grupul minorităților naționale în legislatura 2020-2024

Cum va arăta grupul minorităților naționale în legislatura 2020-2024

Dintre membrii actuali ai grupului, în următoarea legislatură se vor regăsi Varujan Pambuccian – Uniunea Armenilor din România, Ovidiu Ganț – Federația Germanilor din România, Ghera Giureci Slobodan – Uniunea Croaților din România, Firczak Iulius Marian – Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Grosaru Andi-Gabriel – Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT, Ibram Iusein – Uniunea Democrată Turcă din România, Petreţchi Nicolae-Miroslav – Uniunea Ucrainenilor din România, Stoica Bogdan-Alin – Liga Albanezilor din România, Vexler Silviu – Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România și Zisopol Dragoş Gabriel – Uniunea Elenă din România.

Unde se produc schimbări 

Pe de altă parte, Uniunea Polonezilor din România “Dom Polski” a decis înlocuirea deputatei Longher Victoria (membru din 3 februarie 2020) cu Ghervazen Polski. În ceea ce privește Uniunea Sârbilor din România, Slavoliub Adnagi va fi înlocuit de Ognean Crîstici. Ampleev Andrian, membru din 12 septembrie 2018, din partea Comunității Ruşilor Lipoveni din România, va fi schimbat de Silviu Feodor, dar Ampleev este în continuare pe listă, pe poziția a doua. Csokany Petronela-Mihaela, din partea Uniunii Bulgare din Banat – România, va fi înlocuită cu Gheorghe Nacov.
De la Asociația Macedonenilor din România, Popescu Mariana-Venera va fi schimbată de Ionel Stancu, iar Vasile Daniel, din partea Partida Romilor Pro Europa, va fi înlocuit de Cătălin Zamfir Manea.
Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România nu a trimis încă o candidatură, fotoliul lor de deputat este ocupat în prezent de Furic Iarco.

Un statut special

Minoritățile naționale au un statut special în Parlamentul României, fiecare având un fotoliu de deputat „garantat” și împreună putând constitui un grup parlamentar dedicat în Camera Deputaților. Practic, fiecărei minorități naționale, alta decât cea maghiară, i se garantează un loc în forul legislativ. Persoana desemnată prima pe listă din partea organizației minorității respective este cea care ajunge în Parlament. În caz de demisie, deces, etc., parlamentarul va fi înlocuit automat de următoarea persoană de pe listă, așa cum se întâmplă și în cazul partidelor.

De ce este important grupul minorităților

Acest grup are, de la înființarea sa, 17 membri. Politica pe care grupul a dus-o de-a lungul timpului a fost aceea de a vota cu partidele aflate la putere. Astfel, minoritățile s-au abținut de la vota moțiuni de cenzură, moțiuni simple și nu au dat voturi contra pentru proiecte importante. Totuși, trebuie spus că voturile minorităților au înclinat de câteva ori balanța în favoarea puterii, atunci când majoritățile din Parlament au fost fragile.

Cele mai citite

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Trupa Roxette are o nouă solistă. Per Gessle o confirmă pe Lena Philipsson ca fiind noua cântăreață a trupei

Lena Philipsson va fi noua solistă a trupei Roxette. Per Gessle a confirmat-o pe Lena în urma decesului co-fondatoarei Marie Fredrikkson în 2019. Conform informațiilor...

Te-ai săturat de tradiționalul miel canin de Paște și îți place vânatul? Stufatul din canis lupus cu coadă stufoasă e rețeta pentru tine!

Faptul că Paștele a picat atât de aproape de 1 Mai Muncitoresc anul acesta a creat o adevărată criză de miel canin pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă