Comitetul Executiv Național al PSD a aprobat, luni, schimbări la o serie de ministere din Guvernul Dăncilă. Toate aceste propuneri vor merge la președintele Klaus Iohannis, care poate refuza, o singură dată, propunerea de numire a unui ministru. Deciziile conducerii PSD au fost prefigurate într-o întâlnire informală ținută de Liviu Dragnea cu susținătorii săi și reprezintă o nouă victorie pentru liderul PSD împotriva adversarilor din partid.
Cea mai importantă decizie a fost remanierea lui Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării și vicepremier. Decizia a fost luată cu 55 voturi ”pentru”, cinci împotrivă și patru abțineri. În timpul ședinței de ieri, cel mai vocal critic al lui Stănescu a fost Marian Oprișan, președintele CJ Vrancea. A fost o nouă victorie pentru Liviu Dragnea, împotriva unui adversar al său din partid. Mai ales că Stănescu a refuzat să facă un pas înapoi și a cerut un vot separat în cazul său. Practic, votul a demonstrat că disidenții au pierdut teren, dacă ținem cont că la ultima ședință a CEx, nouă membri votaseră împotriva propunerii lui Liviu Dragnea de excludere a lui Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu.
Stănescu, înlocuit cu Laufer
Schimbarea lui Stănescu a fost dorită special de Dragnea, pentru că ministrul Dezvoltării este cel care dirijează banii către comunitățile locale. Cât timp postul era deținut de Stănescu, Dragnea se temea că acesta va ”cumpăra” șefii de organizații cu fonduri guvernamentale.
Ministerul Dezvoltării a fost preluat de Ilan Laufer, susținut de PSD Neamț. Organizația Neamț este controlată de Ionel Arsense, unul dintre principalii susținători ai lui Dragnea din ultima perioadă. Ilan Laufer a mai fost ministru al Mediului de afaceri în Guvernul Tudose. El este fondatorul companiei Retail Group şi cel care a intermediat intrarea retailerului de îmbrăcăminte H&M în România. El este cunoscut însă şi pentru apariţiile la evenimentele mondene şi în presa tabloidă.
Numirea lui Ilan Laufer a fost o ”monedă de schimb” după ce PSD Neamț a acceptat plecarea lui Dănuț Andrușcă de la Ministerul Economiei. Pe Andrușcă l-au tras în jos numeroasele gafe dar și întârzierea unor proiecte importante. În schimb, la Economie a fost numit Niculae Bădălău. Acesta a semnat, inițial, scrisoarea prin care se cerea demisia lui Liviu Dragnea dar la ședința CEx care a urmat nu votat în niciun fel, evitând să ridice mâna.
Vasilescu, mutată la Transporturi
Lia Olguța Vasilescu a fost mutată de la ministerul Muncii la ministerul Transporturilor, în locul lui Lucian Șova. Acesta din urmă fusese criticat pentru întârzieri în accesarea fondurilor europene. Ministerul Muncii a fost preluat de Marius Budăi, președintele Comisiei de buget din Camera Deputaților, sprijinit de PSD Botoșani. În vârstă de 46 de ani, Budăi este de profesie economist și a lucrat printre altele, în administrație, în zona de asistență socială și pensii.
Gabriel Leș este propus la Ministerul Apărării, portofoliu pe care l-a deținut în Guvernul Grindeanu. A fost schimbat în vara lui 2017, după ce raportul realizat de Darius Vâlcov menționa că Leș are restanțe în îndeplinirea programului pe apărare. Cu cinci minute înainte de ședința de ieri, Mihai Fifor își anunțase demisia din funcția de ministru al Apărării după ce apăruseră informații că va fi remaniat. În ultima perioadă, Fifor a pendulat între cele două tabere din partid. A semnat scrisoarea disidenților din PSD, dar a cerut ca numele lui să nu fie făcut public. În timp ce Fifor era într-o delegație în SUA, a avut loc ședința conducerii în care tabăra Firea a pierdut războiul cu Dragnea, iar Fifor a negat că ar fi sprijinit demersul.
Daniel Breaz este noua propunere a PSD pentru Ministerul Culturii. Acesta ar urma să-i ia locul actorului George Ivașcu, ajuns în Guvern la propunerea Gabrielei Firea. Daniel Breaz are 35 de ani, fiind profesor universitar la Catedra de Matematică a Universităţii ”1 Decembrie 1918 Alba Iulia”.
Alexandru Petrescu a fost propus la Ministerul Comunicațiilor, în locul lui Bogdan Cojocaru. Petrescu a condus Poșta Română din 2014 până în 2017. Petrescu a fost numit ministru al Economiei în Guvernul Grindeanu, după care a revenit în fruntea Poștei Române.
Bogdan Matei, susținut de PSD Vâlcea, a fost propus pentru Ministerul Tineretului în locul Ioanei Bran.
Mnisterele la care s-au operat schimbări
DEZVOLTARE: Ilan Laufer
ECONOMIE: Niculae Bădălău
TRANSPORTURI: Lia Olguţa Vasilescu (mutată de la Muncă)
MUNCĂ: Marius Budăi
APĂRARE: Gabriel Leş
SPORT: Constantin Bogdan Matei
CULTURĂ: Daniel Breaz
COMUNICAŢII: Alexandru Petrescu
Firea rămâne fără funcții
Conducerea PSD a dizolvat Biroul Județean al PSD Ilfov, organizație pe care o conduce Gabriela Firea. În timpul ședinței PSD, Firea și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte al PSD. Anterior, ea își dăduse demisia din fruntea PSD București, organizație pe care o conducea interimar.
Noul secretar general al PSD, Codrin Ştefănescu, a propus, în şedinţa CEx care se desfăşoară la Parlament, să se voteze aplicarea unor sancţiuni politice pentru primarul Capitalei. Secretarul general al PSD a propus ca în CEx să se voteze schimbarea Gabrielei Firea din fruntea organizaţiei judeţene PSD Ilfov. De asemenea, Codrin Ştefănescu a propus şi un vot pentru schimbarea lui Firea din funcţia de vicepreşedinte naţional al partidului.
Înainte de ședința Comitetului Executiv al PSD, Gabriela Firea a anunţat că a demisionat din funcţia de preşedinte interimar al PSD Bucureşti ca o formă de protest faţă de ”blocarea” alegerilor la această organizaţie în ultimii doi ani. Gabriela Firea a scris, în documentul adresat preşedintelui PSD Liviu Dragnea, că îşi depune demisia deoarece formaţiunea a abandonat proiectele mari ale Capitalei, cum ar fi Centura ocolitoare, metroul sau ELCEN, care ar fi fost blocate de autoritățile centrale.
Conducerea PSD l-a numit în funcția de secretar general pe Codrin Ştefănescu, post deținut anterior de Marian Neacșu, exclus din PSD.
La precedenta ședința CEx a fost votată excluderea din partid a altor doi ”grei” care au cerut demisia lui Dragnea, Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu.