18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăPoliticăCoaliția se reunește pentru a decide comasarea alegerilor

Coaliția se reunește pentru a decide comasarea alegerilor

Liderii Coaliției de guvernare (PSD – PNL) se reunesc în după-amiaza de 8 februarie 2024 pentru a discuta despre comasarea alegerilor din anul 2024.

Singura dată fixă este cea de 9 iunie 2024, când sunt programate alegerile pentru Parlamentul European. În România, această rundă de vot, pentru membrii Parlamentului European, s-ar putea desfășura simultan cu alegerile locale – pentru funcțiile de primari și de consilieri locali și județeni. Atât PSD cât și PNL par a fi de acord cu suprapunerea acestor două tipuri de alegeri.

De asemenea, atât premierul Marcel Ciolacu cât și președintele Klaus Iohannis s-au declarat favorabili comasării acestor două tipuri de alegeri. Un avantaj al acestei suprapuneri ar fi reducerea cheltuielilor pe care le implică desfășurarea alegerilor.

Pe de altă parte, la finalul anului 2024, în noiembrie și decembrie, trebuie să aibă loc alegerile parlamentare și cele prezidențiale. În privința alegerilor pentru funcția de șef al statului, aproape cu certitudine se vor desfășura în două tururi. De aceea, ar fi posibilă o suprapunere a alegerilor parlamentare (legislative) cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Pentru această suprapunere, însă, liderii PNL și PSD nu au căzut încă de acord.

Anterior reuniunii comune, din 8 februarie, a liderilor PNL și PSD a avut loc o reuniune a conducerii PNL. După această ședință a liberalilor, președintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, a admis că există și varianta cumulării alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

O complicație în plus ar interveni dacă președintele Klaus Iohannis ar renunța înainte de termen la funcția de șef al statului român pentru putea ocupa funcția de președinte al Parlamentului European. Într-o asemenea variantă, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, ar prelua provizoriu funcția de șef al statului, până la desfășurarea alegerilor prezidențiale în România.

Unul dintre partidele care se opune ideii de comasare a alegerilor este AUR.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă