5.2 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăPoliticăCioloş: PLUS susţine pactul propus de preşedintele

Cioloş: PLUS susţine pactul propus de preşedintele

„Ne bucură propunerea preşedintelui Iohannis în ceea ce priveşte un acord naţional cu privire la justiţie. Aşa cum românii au susţinut în mod constant, justiţia trebuie să fie independentă de politică. Prin urmare, PLUS susţine pe deplin punctele acordului propus. Considerăm însă că există încă 3 puncte care nu pot lipsi dintr-un astfel de acord”, anunţă Dacian Cioloş.

Este vorba despre:

1. Reforma Curţii Constituţionale a României.

„Arbitrul ultim al tuturor încercărilor PSD din ultimii doi ani de a modifica legislaţia justiţiei şi codurile penale a fost CCR. Din păcate, politizarea acestei instituţii, datorată în primul rând modului de desemnare a judecătorilor constituţionali, a înlăturat încrederea românilor în deciziile sale. Solicităm începerea unei dezbateri cu privire la reforma instanţei constituţionale, care să aibă drept rezultat revizuirea dispoziţiilor constituţionale actuale”, arată PLUS.

2. Fără penali în funcţii publice.

„Dincolo de discuţii largi privitoare la integritatea funcţiei publice, Constituţia României trebuie să prevadă clar că „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”. Este voinţa a un milion de români, iar politicienii trebuie să o respecte şi să supună referendumului revizuirea Constituţiei în acest sens”, precizează sursa citată.

3. Justiţia din România şi legislaţia penală au nevoie de schimbări, dar acestea trebuie să fie făcute de către profesionişti.

„Propunem organizarea de dezbateri publice privitoare la reforma legislaţiei justiţiei şi legislaţiei penale, la care să participe deopotrivă reprezentanţi ai magistraţilor, ai societăţii civile şi ai mediului universitar. Propunem ca aceste dezbateri să aibă drept punct de plecare proiectul de lege pregătit de către Ministerul Justiţiei în 2016, după consultări realizate în marile centre universitare din ţară”, consideră PLUS.

În opinia PLUS; „acordul pentru independenţa justiţiei poate reprezenta punctul de la care poate începe reconstruirea României”. „Suntem gata să susţinem acest acord şi suntem gata să reconstruim România”, anunţă partidul condus de Cioloş.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după consultările cu partidele, că marea majoritatea a partidelor parlamentare sunt de acord că rezultatul referendumului trebuie implementat aşa cum a votat poporul. Preşedintele a anunţat că a decis să invite partidele politice parlamentare să semneze un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României sau un pact politic pentru România europeană, care să cuprindă inclusiv revizuirea modificărilor la legile justiţiei.

Cele mai citite

Kamala Harris și-a exprimat „îngrijorarea profundă” către Benny Gantz cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza

Vicepreşedinta Statelor Unite Kamala Harris şi-a exprimat "îngrijorarea profundă" cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza în timpul unei întâlniri, luni, cu Benny...
00:01:16

Israelul efectuează cel mai mare raid la Ramallah din ultimii ani

Forțele israeliene au atacat la Ramallah, în Cisiordania ocupată, peste noapte, ucigând un tânăr de 16 ani într-o tabără de refugiați, în timpul celei...

Un nou acord UE continuă măsurile de reducere voluntară a consumului de gaze naturale încă un an

Miniștrii Energiei au ajuns la un acord politic pe marginea propunerii Comisiei Europene pentru o Recomandare a Consiliului de continuare a măsurilor de reducere...
Ultima oră
Pe aceeași temă