7.8 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăPoliticăCiolacu și Simonis demisionează din Parlament și renunță la pensiile speciale

Ciolacu și Simonis demisionează din Parlament și renunță la pensiile speciale

UPDATE: Demisia lui Marcel Ciolacu nu îl va împiedica pe acesta să primească pensie specială, ținând cont de o prevedere din statutul deputaților și senatorilor. Potrivit documentului, „pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar”. Marcel Ciolacu nu se află însă la primul mandat de deputat, deci va încasa pensia. Simonis nu se află însă în aceeași situație. 

Marcel Ciolacu a arătat că singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei este ”cât contribui, atât primeşti” și a spus că va demisiona din Legislativ pentru că pensia specială nu se acordă decât celor care au un mandat complet.

”În mandatul meu, PSD a asumat o direcţie clară în ceea ce priveşte această nedreptate crasă la adresa milioanelor de pensionari care au pensii pe baza contributivităţii. Am iniţiat şi am votat legea prin care toate pensiile speciale care depăşesc 7.000 de lei sunt impozitate cu 85%. Nu este suficient, dar este singura variantă constituţională în acest moment. Îmi doresc să reuşim ca împreună să îi dăm jos pe toţi cei care s-au cocoţat pe Everestul financiar al pensiilor speciale. O bună ocazie a fost ratată din nou de Guvernul Orban în acest an, când a refuzat să dea o ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea pensiilor speciale, act normativ care s-ar fi aplicat imediat. Câteva miliarde bune de lei economisite astfel ar fi fost mult mai utile la Sănătate în lupta cu pandemia sau pentru a pregăti şcolile pentru ca elevi să-şi poată continua procesul educaţional”, a scris Ciolacu pe Facebook.

La rândul său, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a anunţat şi el că va demisiona pentru a nu beneficia de pensie specială.

“Nu vreau pensie specială! Pensia trebuie să fie rezultatul contributivităţii, nu al vreunei funcţii. De aceea, îmi voi da demisia din Parlament în ultima zi de mandat, pentru a nu beneficia vreodată de pensie specială! Conform legii, pensiile speciale se acordă doar dacă parlamentarii au cel puţin un mandat întreg. Nu am de gând să încasez bani care nu mi se cuvin. Ca tânăr politician, cred că a venit timpul să impunem o altă mentalitate în politică. Iar corectitudinea şi cinstea în faţa oamenilor sunt principii care nu pot fi negociate”, a spus Simonis, într-o postare pe Facebook.

Ciolacu a demisionat și în 19 decembrie 2016 din Parlament pentru același motiv. Gestul a fost făcut atunci și de Liviu Dragnea. 

Cele mai citite

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu cercetată disciplinar

Judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu, cea în mâinile căreia stă soarta unuia dintre cele mai răsunăătoare procese din ultimii ani, cel al lui Vlad...

Savantul de la Cotroceni, garantul fuziunii reușite

Ilustrație: Marian Avramescu Savantul rătăcitor prin lume, președintele Klaus Iohannis, explică fenomenul comasării degenerate din călătorii exotice. Savanții din laboratoarele cu circuit închis ale Palatului...

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu cercetată disciplinar

Judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu, cea în mâinile căreia stă soarta unuia dintre cele mai răsunăătoare procese din ultimii ani, cel al lui Vlad...
Ultima oră
Pe aceeași temă