15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăCine pierde și cine câștigă la alegerile parlamentare comparativ cu cele locale

Cine pierde și cine câștigă la alegerile parlamentare comparativ cu cele locale

Este vorba despre un sondaj realizat de IMAS la comanda Europa FM în octombrie și de un studiu al BCS la comanda Partidului Mişcarea Populară. Am comparat rezultatele din aceste sondaje cu rezultatele obținute de partide la alegerile locale. 

Ambele sondaje creditează PNL cu aproximativ 32% din intențiile de vot la întrebarea „cu ce partid ați vota dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare?”. Astfel, potrivit IMAS, liberalii ar obține 32,6%, în scădere cu două procente față de luna anterioară, iar potrivit BCS – 32,2%. Dacă am compara cu rezulatul politic de la alegerile locale după recalcularea alianțelor județene, adică votul la consiliile județene și Consiliul General al Municipiului București (CGMB), liberalii nu au scăzut aproape deloc (33,1%), în condițiile în care o oarecare eroziune la guvernare este firească.

La rândul loc PSD cu 21,7% din opțiunile de vot, în sondajul IMAS, iar în cel BCS cu 28,6%. Trebuie atrasă însă atenția asupra rezultatului obținut de PSD la alegerile locale care a fost de 30,2% și este greu de crezut că s-ar produce o scădere atât de semnificativă cum este cea arătată de sondaje.

În schimb, Alianța USR PLUS este de așteptat să obțină un scor considerabil mai bun decât la locale, datorat unor serii de factori. Volatilitatea electoratului, faptul că mulți dintre votanții USR PLUS trăiesc în orașe fără a avea viză de flotant și deci nu au putut ieși la urne la locale – sunt elemente care avantajează USR PLUS la alegerile parlamentare. Votul din diaspora este de asemenea important pentru USR PLUS, acesta nefiind inclus în sondaje. Potrivit IMAS, Alianța ar lua 20,4% din voturi, iar potrivit BCS – 17,6%, în condițiile în care scorul de la locale al USR PLUS a fost de 9,7%.

Al patrulea partid parlamentar, care va accede cu siguranță în Legislativ este formațiunea lui Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu – PRO România Social Liberală, care a fost creat prin fuziunea partidelor celor doi. IMAS a făcut publice însă rezultatele pentru cele două formațiuni înainte ca ele să fuzioneze. Astfel, Pro România ar fi votat de 8,9% la sută dintre alegători, iar ALDE – 2,5%. În același timp, BCS susține că PRO România ar lua 5,2%. La locale, PRO România a luat 5,1%, ALDE – 3,3%.

La nivel național, UDMR ar obține 5,1%, potrivit IMAS, iar potrivit BCS – 4,8%. Problema atingerii pragului electoral de 5% la nivel național de către UDMR este însă una falsă pentru că legea electorală dă posibilitatea de a intra în Parlament și formațiunilor care ating un prag electoral de 20% în patru circumscripții electorale. Astfel, UDMR are fiefurile sale tradiționale – Harghita, Covasna, Mureș, Sălaj și Satu Mare, unde a obținut de-a lungul timpului între 25% și peste 80% din voturi. La alegerile locale, UDMR a luat 5% la nivel național.

Partidul lui Traian Băsescu, PMP, este cotat de IMAS cu 4,8%, iar de BCS, cu 7,4%. La locale, PMP a luat 6%.

Sondajul IMAS a fost realizat la comanda Europa FM în perioada 7 – 28 octombrie, pe un eșantion de 1010 persoane și are o marjă de eroare de 3,1%. Sondajul BCS a fost efectuat în perioada 25-30 octombrie 2020 pe un eșantion național de 1.482 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României.  

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă