18.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăCine este Simona Marcu, noua șefă a CSM

Cine este Simona Marcu, noua șefă a CSM

Judecătoarea Simona Camelia Marcu a fost singurul magistrat care şi-a depus candidatura pentru funcția de președinte al CSM. Este membru al Consiliului din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiție, unde a activat ca judecător la Secţia Contencios Administrativ. 

Într-un top al judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție cu cele mai mari averi, Simona Camelia Marcu figura, în 2011, pe locul trei.

Simona Marcu este absolventă a Facultatăţii de Drept din cadrul Universității Bucureşti. A activat ca judecător la Judecătoria Sector 1 . A deținut funcția de vicepreședinte al Tribunalul Bucureşti , iar apoi a devenit magistrat Curtea de Apel București.

Judecătorul  Simona Marcu spune că  dorește să continue întărirea rolului CSM de garant al independentei Justiției, să crească gradului de responsabilizarea a judecătorilor şi procurorilor în activitatea profesională, dar şi  să sporească eficienţa sistemului judiciar,  prin scheme de personal adaptate volumului de activitate.

Întrebată de către unul dintre membrii CSM despre statului procurorului în România , candidatul pentru funcția de președinte a răspuns: ” Nu aș acționa niciodată în sensul fragilizării  statului de  procuror. Nu poate exista o justiție independentă dacă procurorul face parte din puterea executivă. „

 Judecătorul Simona Marcu  a răspuns şi la o întrebare legată de legile justiției: Sunt foarte multe lucruri bune în proiectele de acte normative. Sunt şi lucruri care pot ridica anumite probleme, ele au fost amintite în avizul CSM. Vom vedea ce va decide Curtea Constituțională şi aş evita să facă speculații.

A sesizat Inspecția Judiciară privind declarațiile lui augustin Lazăr pe tema OUG 13

Simona Camelia Marcu, judecătoarea membră a CSM care a cerut sesizarea Inspecției Judiciare pentru a verifica modul în care a comunicat procurorul-general, Augustin Lazăr, pe tema OUG 13, este preocupată de salarizarea și pensiile magistraților și, mai pe scurt, de „echilibrul sistemului judiciar”. Are o avere impresionantă, iar din familia sa fac parte avocați, un fost procuror și doi grefieri.

Potrivit propriului CV, Marcu a absolvit Facultatea de Drept a Universității București în 1988 și a fost, pe rând, jurisconsult, judecător (la Judecătoria Sector 1 și Tribunalul București), președinte de secție, vicepreședinte al Tribunalului București, judecător la Curtea de Apel București și judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal.

În proiectul prezentat la depunerea candidaturii pentru alegerea ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Simona Camelia Marcu pleda pentru alocarea unui nou sediu pentru Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și pentru „echilibrul sistemului judiciar”, arătând că „CSM trebuie să-și asume pe deplin rolul constituțional de garant al independenței justiției și să se implice în stabilirea și aplicarea unor politici judiciare constante și coerente”.

Nu în ultimul rând, magistratul pleda, mult mai pe larg, pentru indemnizațiile și pensiile colegilor judecători, argumentând că „aceste elemente nu constituie și nu trebuie tratate ca privilegii ale acestei categorii profesionale, ci ca o condiție obligatorie pentru asigurarea independenței justiției”.

„Consiliul Superior al Magistraturii are datoria să asigure conservarea dreptului la pensia de serviciu în coordonatele actuale, explicând documentat puterii legiuitoare că o justiție independentă, eficientă și transparentă se poate realiza numai de către judecători care se dedică total acestei profesii, având prefigurată o încheiere a activității lor profesionale în coordonate echilibrate, decente și, mai ales, previzibile”, mai susținea Marcu.

Simona Marcu este în Top 3 al averilor judecătorilor de la ÎCCJ

Reprezentanta ICCJ în CSM deține, potrivit ultimei declarații de avere, datate 3 februarie 2017, un apartament (143 metri pătrați, dobândit în 2001) și o casă în București (suprafață de 285 metri pătrați, dobândită în 2015). Soțul judecătoarei, avocatul Vasile Gil, deține, împreună cu frații săi, atât o casă în Alexandria, cât și terenuri în Alexandria, București și Mogoșoaia.

Marcu mai declară „inel și cercei metale și pietre prețioase, alte bijuterii din aur și argint” în valoare de 6.000 de euro și datorii la bănci de circa 185.000 euro.

Cât despre veniturile pe 2016, judecătoarea și-a trecut în declarația de avere: 227.861 lei ca judecător la ICCJ, 24.747 lei ca „membru comisii de concurs” la CSM, 14.612 lei ca „formator” la Institutul Național al Magistraturii și 17.550 lei din închirierea apartamentului din București. Deci, venituri totale de 284.770 lei. La acestea, s-au adăugat în 2016 veniturile Cabinetului de avocatură Vasile Gil, în sumă de 437.978 lei.

Într-un top al judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție cu cele mai mari averi, Simona Camelia Marcu figura, în 2011, pe locul trei.

Potrivit portalului Lumea Justiției, judecătoarea Simona Camelia Marcu ar avea în familie, pe lângă soțul avocat, și un fost procuror și doi grefieri, dintre care unul chiar la ICCJ.

 

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă