Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

CEDO: Numirea profetului Mohammed pedofil nu se încadrează în libertatea de exprimare

CEDO a hotărât împotriva unei femei din Austria, care a suținut că numindu-l pe profetul Mohammed un pedofil este o expresie a libertății de exprimare. Reclamantul a susținut că a contribuit la dezbaterea publică.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 26.10.2018 - 10:39

Condamnarea unei femei austriece care l-a făcut pedofil pe profetulul Mohammed pedofil nu încalcă libertatea de exprimare, a decis joi Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

CEDO din Strasbourg a decis că instanțele austriece au echilibrat cu atenție "dreptul la libertatea de exprimare a reclamantului, cu dreptul celorlalți de a-și proteja sentimentele religioase și a servit scopului legitim de păstrare a păcii religioase în Austria".

În 2009, femeia a organizat două seminarii intitulate "Informații de bază despre islam", în care ea a comparat căsătoria lui Mohamed cu o fetiță de șase ani, Aisha, cu pedofilia.

Limitele libertății de exprimare

Connform tradiției islamice, căsătoria a fost desăvârșită când Aisha avea nouă ani, iar Mohammed în jur de 50 de ani. Aisha a fost fiica celui mai bun prieten al lui Mohammed și a primului calif, Abu Bakr.

Curtea a citat femeia austriacă, spunând în timpul seminarului că lui Mohammed "îi plăcea să o facă cu copiii" și "... O persoană 56 de ani și una de 6 ani ... Cum o numim, dacă aceasta nu este pedofilie? "

Un tribunal austriac a condamnat-o mai târziu pe femeie și a amendat-o cu suma de 480 € (546 $). Celelalte instanțe naționale au confirmat decizia înainte ca aceasta să fie adusă în fața CEDO.

Femeia a susținut faptul că toate comentariile ei s-au încadrat în dreptul ei la libertatea de exprimare, iar grupurile religioase trebuie să tolereze și critici. Ea a susținut, de asemenea, că acestea au fost menite să contribuie la dezbaterea publică și nu au fost concepute pentru a defăima pe Profetul Islamului.

Nici o intenție de a promova dezbaterea publică

CEDO a recunoscut că libertatea religioasă nu a scutit oamenii să aștepte critici sau negări ale religiei lor. Cu toate acestea, s-a constatat că observațiile femeii nu au fost obiective, nu au oferit fundamente istorice și nu au avut intenția de a promova dezbaterea publică.

Comentariile reclamantului "ar putea fi înțelese doar ca fiind menite să demonstreze că Mohamed nu era vrednic de închinare", a spus instanța, adăugând că declarațiile nu se bazau pe fapte și că intenționau să denigreze islamul.

Comentarii