PSD se mobilizează pentru organizarea unui miting pentru familia tradiţională. Anunţul a fost făcut de liderul partidului, Liviu Dragnea, la finalul şedinţei Comitetului Executiv.
”Am decis organizarea unui miting mare al PSD pentru susţinerea familiei tradiţionale, pentru a nu exista niciun echivoc în abordarea pe care o are PSD pe acest subiect”, a declarat Dragnea. Mitingul va fi organizat în București, în luna mai, fără a se fi stabilit încă o dată exactă.
Menționăm că pe 12 mai este anunțat un protest al grupării ”Corupția ucide” în Piața Victoriei din București, cu titlul ”Vrem Europa, nu dictatură”.
Practic, social-democrații organizează un miting ce va avea ca temă oficială un subiect delicat, care trebuie finalizat de Parlament. Însă, în Legislativ, PSD și ALDE au majoritate, iar restul partidelor nu îndrăznesc să se opună redefinirii familiei. În aceste condiții, propunerea putea fi deja aprobată, strângând fără probleme cele două treimi din voturile necesare în fiecare dintre Camerele Parlamentului. Drept dovadă, Camera Deputaţilor a adoptat, pe 9 mai 2017, cu 232 voturi „pentru“, 22 de voturi „împotrivă“ şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de trei milioane de semnături, pe care le-a depus la Parlament alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei.
Codul Penal, prioritate
După votul din Camera Deputaților, iniţiativa a fost trimisă Senatului pentru dezbatere şi vot, dar timp de un an de zile nu s-a întâmplat nimic. Acum, subiectul a fost repus pe tapet, în timp ce social-democrații au și alte preocupări. Pe 10 aprilie, preşedintele PSD a prezentat priorităţile legislative ale social-democraţilor, care vizează, pe lângă modificarea Constituției, modificarea Codurilor Penale sau elaborarea noilor legi ale securităţii naţionale.
În acest context, potrivit unor surse din PSD, ar fi apărut discuții privind emiterea unei ordonanțe de urgență privind Codul Penal. Dăncilă ar fi respins, inițial, acest scenariu, dar, ulterior, ar fi acceptat posibilitatea emiterii a unei ordonanțe de urgență. Reticențele inițiale ale premierului Dăncilă au alimentat zonurile privind demisia sa, refuzul modificării legilor Justiției precedând și debarcările lui Sorin Grindeanu și Mihai Tudose. Premierul Viorica Dăncilă a infirmat, ieri, zvonurile apărute în spaţiul public potrivit cărora ar intenţiona să demisioneze din fruntea Executivului. ”Nu, nici vorbă de aşa ceva. Aş fi curioasă să aflu şi eu (de unde au pornit zvonurile – n.r.), că de la mine în niciun caz”, a spus premierul Viorica Dăncilă. La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, întrebat dacă Viorica Dăncilă va rămâne în funcţia de şef al Executivului ”până în douăzeci douăzeci”, a răspuns: ”Da. Cel puţin”.
Uite ordonanța, nu e ordonanța
Întrebat despre remaniere și despre emiterea unei ordonanțe de urgență privind Codul Penal, Dragnea s-a închinat și a cerut presei să nu mai inventeze subiecte.
Însă informația nu este una inventată de presă. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în decembrie 2017, că Guvernul va emite o ordonanță de urgență, dacă România nu transpune Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie până în aprilie 2018, prin proiectul de lege privind modificarea Codului Penal. ”Directivele trebuie transpuse la termen şi corect. Din păcate, uneori nu se realizează acest proces. Dacă nu transpunem la termen, intrăm în procedură de infringement. Cu privire la această directivă, există riscul pentru că termenul este aprilie 2018”, a declarat Tudorel Toader. ”Dacă legea, dintr-un motiv sau altul, într-o formă sau alta, nu va trece de Parlament și nu va fi promulgată în Monitorul Oficial, astfel încât să producă efecte juridice, Guvernul este obligat să adopte o ordonanță de urgență”, a adăugat ministrul Justiției. Or, termenul invocat de Toader este deja depășit – Comisia specială condusă de Florin Iordache va începe dezbaterile pe Codul Penal cel mai probabil pe 19 aprilie. Este puțin probabil ca legea să fie aprobată atât de comisie, cât și de Camera Deputaților și de Senat până la sfârșitul lunii aprilie.
Însă Liviu Dragnea susține cu totul altceva. „Guvernul nu are în intenție să adopte ordonanțe de urgență pe modificarea Codurilor Penale. Ministrul Justiției nu a spus că Guvernul va face așa ceva. Guvernul nu are de gând să adopte OUG pe modificarea Codurilor Penale. Această procedură începe în Parlament, este o dezbatere largă. Sunt sigur că va fi ca la legile Justiției, cu muzică și cu tot ce este nevoie. Ministrul Justiției nu a spus niciodată că Guvernul va adopta o OUG. Deci nu”, a spus Liviu Dragnea.
Sancțiuni și retrageri
Adrian Dobre și-a dat demisia din funcția de purtător de cuvânt al PSD și de secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, a anunțat ieri președintele formațiunii, Liviu Dragnea, după ședința conducerii PSD. De asemenea, Dragnea a anunțat că în ședința conducerii partidului i-a fost retras sprijinul politic deputatului Cătălin Rădulescu. ”PSD Argeș a prezentat hotărârea organizației de retragere a sprijinului politic pentru Rădulescu. Conducerea PSD a luat act și a validat hotărârea”, a spus liderul PSD. Dragnea a anunțat și că Ovidiu Iane şi-a prezentat demisia din funcţia de preşedinte al organizaţiei PSD Diaspora.
Criticile PNL
Mitingul anunţat de PSD este un miting de susţinere a ”familiei tradiţionale” din politică formată din Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, a comentat preşedintele PNL, Ludovic Orban.
”Eu cred că nimeni nu are dreptul să politizeze această temă, care este o temă de conştiinţă, iar faptul că PSD politizează această temă arată disperarea în care se găsesc din cauza prăbuşirii catastrofale datorată unei guvernări catastrofale, care nu a făcut altceva decât să distrugă echilibrele economice, să creeze haos şi nelinişte în toate sectoarele de activitate din România”, a declarat Ludovic Orban la finalul Biroului Executiv al PNL.
Liderul liberalilor a adăugat că PSD a anunţat şi anterior intenţia de a organiza ”un miting de un milion de oameni”, dar ”au adunat câteva sute”. ”Asta cu ameninţările cu mitinguri arată grandomania. Ei să se ocupe de guvernare, pentru că guvernarea este catastrofală, iar vieţile marii majorităţi a românilor sunt afectate de toate aberaţiile care au fost adoptate de aceşti ageamii care nu înţeleg nimic din ceea ce înseamnă economia şi care nu au capacitatea să guverneze această ţară”, a mai declarat Orban.