La ora 10,30 a început întâlnirea dintre președintele României, Klaus Iohannis, și cancelarul Austriei, Karl Nehammer.
Întâlnirea cu șeful statului român se desfășoară la Palatul Cotroceni. Ulterior, de la ora 15, șeful guvernului de la Viena va avea o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria.
În ambele întâlniri, atât de la Palatul Cotroceni cât și de la Palatul Victoria, cea mai importantă temă va fi primirea României în Schengen. Cu o zi înainte, la 6 martie, Congresul PPE, care se desfășoară la București, a adoptat o declarație („Manifest”) care solicită primirea României și a Bulgariei în spațiul de liberă circulație. Documentul PPE a fost acceptat de toate partidele membre ale PPE, cu excepția Partidului Popular din Austria, care s-ar fi abținut de la vot. Abținerea de la vot a Austriei este trecută sub tăcere, deocamdată, de oficialii României, însă este semnalată de Christian Stocker, secretarul general al Partidului Popular Austriac.
Manifestul PPE menționează că „avem nevoie de aderarea deplină la Schengen pentru Bulgaria şi România, prin ridicarea cât mai curând posibil nu doar a controalelor aeriene şi maritime, ci şi a controalelor la frontierele terestre”. Pe de altă parte, acest document precizează că „trebuie să reparăm Spaţiul Schengen, care este în prezent disfuncţional, în special prin consolidarea în continuare a protecţiei frontierelor externe ale UE şi prin prevenirea migraţiei ilegale către Europa, pentru a avea un Spaţiu Schengen sigur şi complet, fără controale la frontierele interne”.
Practic, ideea că Spațiul Schengen trebuie „reparat” este chiar ideea pe care au susținut-o constant liderii de la Viena. De asemenea, se pare că Manifestul PPE nu indică un termen limită până la care România și Bulgaria să fie primite în Schengen.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!