5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăBucată de măr otrăvit! Ratele pot fi amânate cu 9 luni, dar...

Bucată de măr otrăvit! Ratele pot fi amânate cu 9 luni, dar cu costuri suplimentare

Ratele la bănci pot fi amânate pe o perioadă de maxim 9 luni. Măsura a fost luată miercuri de Guvern ca urmare a crizei energetice și se adresează atât persoanelor fizice, cât și juridice, însă despre înghețarea indicelui ROBOR la rate nu se discută nimic.

Măsura de amânare așa cum spune și ministrul finanțelor, Adrian Câciu, nu este pentru toată lumea, ci doar pentru clienții băncilor care sunt grav afectați ca urmare a scumpirilor de anul acesta. Românii care iau această decizie vor plăti un fel de dobândă la dobândă, iar perioada de plată va fi și ea prelungită. Față de măsurile luate în pandemie, acum trebuie duse dovezi la bancă.

Doritorii trebuie să prezinte băncii o declarație pe propria răspundere cu privire la faptul că au înregistrat o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Pentru debitorii persoane juridice se prevede prezentarea unei declarații pe propria răspundere privind afectarea, în sensul scăderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021. 

”Evident că trebuie să ia în calcul că pot beneficia de această amânare a ratelor numai că, la final, vor trebui să plătească ratele care au fost amânate şi evident dobânda acumulată”, a precizat Câciu.

În situația debitorilor care nu au o perioadă similară de raportare în anul 2021, fiind înființați cu mai puțin de un an în urmă, analiza se va realiza prin raportare la media rezultatelor de la înființare, privind angajamentul de a nu distribui/plăți dividende și de a nu acorda sau rambursa credite către acționari pe perioada aplicării facilității de amânare la plată cu excepția întreprinderilor publice așa cum sunt definite în Ordonanța de urgență nr. 109/2011.

Dobânzile amânate vor fi capitalizate la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare, singura excepție prevăzută fiind pentru dobânzile amânate la plată aferente creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice prin programul Noua Casă.

,,Dacă ai datorie la bancă sau cerere de restructurare a creditului nu poți apela. Din punctul meu de vedere, Guvernul s-a gândit pentru cei care vor rămâne fără loc de muncă. Sfatul meu este ca oamenii să nu apeleze la această măsură. Este mai sănătos să se ducă la bancă să-și refinanțeze împrumutul.”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu.

ROBOR atinge noi recorduri

Indicele ROBOR la 3 luni este aproape de 8%, mai exact 7,71%, cifră nemai-atinsă din mai 2007, ceea ce înseamnă rate duble față de anul trecut.

La începutul anului indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

În această situație, ministerul finanțelor nu a găsit nicio soluție sau un acord cu băncile pentru ca ratele să rămână la un anumit nivel măcar anul acesta. Practic mulți români apelează la metoda înghețării ratelor de frica ROBOR, însă este cea mai proastă decizie, pentru că la actualul credit se va mai adăuga, alte câteva zeci chiar sute de lei în plus.

Pensiile vor mai crește

O veste bună vine legat de pensii care vor crește cu 10% de la începutul anului viitor.

„Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma „votului” în care economia funcţionează în acest an. Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată”, a declarat şeful de la Finanţe.

Vă reamintim că și salariile angajaților din ministere au crescut de la 1 iulie cu cel puțin 15%, iar în mediul privat, angajatorii au fost încurajați să majoreze cu 200 de lei lefurile, prin neimpozitarea acestei sume. În schimb, despre majorarea alocațiilor nu s-a mai discutat nimic, însă copiii din familii cu venituri reduse vor încasa din toamnă vouchere de 30 de euro, o dată la 2 luni.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Crăciunul 2024: Urmează cele mai scumpe sărbători din ultimele două decenii

Românii se pregătesc pentru cele mai scumpe Sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani, conform unui raport publicat de Termene.ro. Inflația accentuată și...

Piața rezidențială în 2024: Creștere a cererii și noi proiecte în București

Anul 2024 a adus o evoluție pozitivă pentru piața rezidențială, datorită condițiilor mai atractive de accesare a creditelor ipotecare comparativ cu 2023. Cu toate...

Atac terorist la târgul de Crăciun din Magdeburg: 2 morți și 68 de răniți

Vineri seară, târgul de Crăciun din orașul Magdeburg a devenit scena unui atac terorist care a zguduit întreaga țară. Un bărbat a intrat cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă