13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăBogdan Aurescu, vizită oficială în Slovenia

Bogdan Aurescu, vizită oficială în Slovenia

De asemenea, a avut consultări politice extinse cu ministrul afacerilor externe al Republicii Slovenia, Anze Logar.

În cadrul întrevederilor cu înalţii demnitari sloveni, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat perspectiva preluării de către Slovenia, începând cu 1 iulie 2021, a mandatului de Preşedinţie rotativă a Consiliului UE, fiind agreată o cooperare cât mai strânsă între România şi viitoarea Preşedinţie. Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat cu privire la susţinerea României pentru avansarea priorităţilor de pe agenda europeană, pe baza unei abordări strategice, unitare şi coerente.

Şeful diplomaţiei române a salutat agenda de priorităţi a Preşedinţiei slovene, care reflectă, într-o manieră consistentă, atât necesitatea continuării gestionării crizei determinate de pandemia de COVID-19, cât şi continuitatea în urmărirea obiectivelor strategice la nivelul Uniunii Europene.

Vizita a prilejuit şi un schimb de opinii cu privire la stadiul şi perspectivele relaţiei bilaterale. Ministrul român al afacerilor externe a subliniat stadiul foarte bun al relaţiei bilaterale, din postura de state membre UE şi NATO, cu interese şi abordări comune. Au fost evidenţiate oportunităţile de diversificare a cooperării bilaterale, la nivel sectorial, dar mai ales pe palier economic, pentru promovarea tendinţei ascendente a relaţiilor comerciale, inclusiv intensificarea legăturilor comerciale şi de investiţii.

În acest sens, cei doi miniştri de externe au convenit organizarea unui Forum de afaceri care să stimuleze cooperarea economică bilaterală.

În ceea ce priveşte agenda europeană, şeful diplomaţiei române a evidenţiat semnificaţia deosebită a unora dintre dosarele pe care Preşedinţia slovenă a Consiliului UE le va gestiona, respectiv coordonarea în formularea răspunsului la pandemie, organizarea Conferinţei privind viitorul Europei, care va fi lansată la 9 mai 2021, la Strasbourg, continuarea eforturilor privind redresarea economică, continuarea procesului de extindere a UE, Vecinătatea Estică şi relaţia transatlantică.

În contextul schimbului de opinii privind evoluţia pandemiei la nivel european, ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanţa unităţii şi solidarităţii statelor membre, pentru a face faţă provocărilor în plan sanitar, economic şi social. A fost subliniată importanţa asigurării în continuare a libertăţii de circulaţie în cadrul Uniunii, în special prin implementarea culoarelor verzi pentru facilitarea transportului de mărfuri şi a mobilităţii cetăţenilor.

Totodată, şeful diplomaţiei române a făcut referire la oportunităţile pe care dezbaterile din cadrul viitoarei Conferinţe privind viitorul Europei, dosar central al Preşedinţiei slovene, le oferă pentru discutarea “lecţiilor învăţate” din criza determinată de pandemie şi pentru identificarea de soluţii de avansare a politicilor europene în sprijinul consolidării rezilienţei strategice a Uniunii şi a statelor membre, în paralel cu dezbaterile privind priorităţile Agendei Strategice a UE pentru următorii ani. În ce priveşte consolidarea rezilienţei, a menţionat crearea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti, de natură să sprijine acest obiectiv, în special având în vedere intenţia Sloveniei de a organiza un Summit dedicat rezilienţei pe durata Preşedinţiei slovene a Consiliului UE. În acest sens, a fost convenită o cooperare crescută în domeniul întăririi rezilienţei strategice a Uniunii.

Ministrul român de externe a mulţumit părţii slovene pentru susţinerea continuă pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi la OCDE.

Totodată, a fost convenită extinderea cooperării bilaterale în domeniul securităţii cibernetice, inclusiv în contextul găzduirii de către România a noului Centru Cyber al UE.

În raport cu agenda externă a Uniunii, ministrul Bogdan Aurescu a salutat intenţia Preşedinţiei slovene a Consiliului UE de a acorda o atenţie deosebită procesului de extindere a UE şi regiunii Balcanilor de Vest, inclusiv prin organizarea unui Summit UE-Balcanii de Vest.

Având în vedere că cele două state membre sunt susţinătoare ferme ale politicii de extindere a Uniunii, ca singura opţiune pentru asigurarea păcii, a stabilităţii şi a bunăstării în vecinătatea UE, şeful diplomaţiei române a exprimat angajamentul României de a sprijini activ eforturile Preşedinţiei slovene în acest dosar. În context, ministrul român al afacerilor externe a evocat scrisoarea iniţiată de Slovenia şi semnată, la 10 martie 2021, de nouă miniştri de externe ai statelor membre UE, inclusiv România, prin care acestea solicită Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, includerea pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Externe din luna aprilie 2021 a unei discuţii strategice cu privire la Balcanii de Vest.

Ministrul român al afacerilor externe a subliniat susţinerea României pentru obiectivele Parteneriatului Estic post 2020 în perspectiva organizării Summitului Parteneriatului Estic în acest an, pe durata Preşedinţiei slovene, în funcţie de situaţia epidemiologică. În aceeaşi măsură, a fost evidenţiată importanţa solidarităţii UE cu statele vecine, pentru a face faţă provocărilor pandemiei.

Şeful diplomaţiei române a subliniat eforturile de reformă democratică şi pro-europeană ale noului Preşedinte al Republicii Moldova şi susţinerea pe care România o acordă cetăţenilor Republicii Moldova şi programului ambiţios de măsuri al Preşedintelui Maia Sandu. A evocat, totodată, donaţiile din partea României de echipamente medicale şi vaccinuri, în beneficiul direct al cetăţenilor Republicii Moldova.

De asemenea, în cadrul discuţiilor cu oficialii sloveni a reieşit viziunea celor două state în favoarea unei relaţii transatlantice puternice, solide, pe baza comunităţii de valori şi de securitate pe cele două maluri ale Atlanticului.

În contextul discuţiilor privind colaborarea la nivel regional, ministrul român al afacerilor externe a abordat cooperarea în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, subliniind importanţa proiectelor strategice de interconectare avute în vedere la nivel regional, inclusiv proiecte cu o relevanţă deosebită pentru România, precum şi relevanţa unei implicării crescute din partea SUA în susţinerea acestora.

În egală măsură, au fost discutate relaţiile UE cu Rusia, Belarus, China şi Turcia.

Nu în ultimul rând, ministrul Bogdan Aurescu a adresat felicitări oficialilor sloveni şi poporului sloven pentru aniversarea, în acest an, la 25 iunie, a 30 de ani de la obţinerea independenţei Republicii Slovenia.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă