12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăPoliticăAvertismentul lui Dragnea pentru Dăncilă

Avertismentul lui Dragnea pentru Dăncilă

Președintele PSD Liviu Dragnea a pus pe tapet, pentru prima dată, ideea unei evaluări a premierului Viorica Dăncilă după alegerile europarlamentare din 26 mai.

Întrebat la ”Adevărul Live” în ce relații este cu Dăncilă, Dragnea a răspuns: ”Eu am relaţii personale cu femeia pe care o iubesc. Nu discut despre relaţii personale”. Dragnea a adăugat însă că, până acum, Dăncilă a fost un premier bun, iar o discuție va avea loc după alegerile pentru Parlamentul European, transmițându-i însă sfatul de a nu uita pentru ce a fost numită în funcție. „Analizăm după alegeri, dar nu numai pentru dumneaei, e un sfat al meu pentru orice care ajunge întâmplător şi temporar într-un guvern. Să nu uite pentru ce a fost pus acolo, a fost pus acolo să implementeze un program de guvernare susţinut covârşitor de către români. Dacă fiecare membru al guvernului ţine minte acolo şi nu consideră că ajungând într-un post de ministru a doua zi i-a crescut şi capul, atunci o să fie un ministru bun şi eficient”, a răspuns Dragnea,  întrebat care sunt relaţiile PSD cu premierul. ”Dacă o să se preocupe de altceva, atunci n-o să fie un ministru bun pentru că nu-şi mai capacitează toată enegia şi priceperea pe domeniul pe care ar trebui să îl coordoneze”, a completat liderul PSD. De fiecare dată când Liviu Dragnea a trecut la evaluarea premierilor PSD, invocând respectarea programului de guvernare, rezultatul a fost schimbarea acestora din funcție.

 

PSD, între remaniere și restructurare

 

Președintele PSD a spus că partidul nu poate să rămână cu guvernul ”incomplet”, în condițiile în care trei portofolii sunt conduse de miniștri interimari. Miza lui Liviu Dragnea este de a o convinge pe Viorica Dăncilă să accepte restructurarea Guvernului, prin vot al Parlamentului, astfel încât la Justiție să fie numit Eugen Nicolicea, fără să mai fie nevoie de acordul lui Klaus Iohannis. Președintele PSD Liviu Dragnea a cerut, atât în public, cât și în ședințele de partid ca premierul să propună o restructurare guvernamentală. Președintele Klaus Iohannis a refuzat, deja, remanierea, respingând toate cele trei propuneri ale PSD – Eugen Nicolicea (Justiție), Liviu Tit Brăiloiu (Diaspora), Oana Florea (Fonduri Europene).

Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă, cea care trebuie să semneze cererea de restructurare,  a anunţat, recent, că nu crede că îşi va schimba opţiunea în privinţa remanierii, o discuţie urmând să aibă loc în Comitetul Executiv Naţional. „Acest lucru îl vom discuta în cadrul Comitetului Executiv Naţional. Pentru mine acum e important să merg în mijlocul oamenilor, astfel încât guvernarea să se plieze pe interesele oamenilor, să văd stadiul realizării lucrărilor din fonduri europene şi fonduri guvernamentale şi această discuţie va fi în CEX dar nu cred că o să îmi schimb opţiunea (în privinţa remanierii – n.r.)”, a spus Dăncilă.

 

Calculele lui Dragnea

Restructurarea Guvernului în Parlament, propusă de Liviu Dragnea, presupune un vot al Legislativului și are loc atunci când se schimbă structura Executivului sau componența politică. Cu alte cuvinte, Viorica Dăncilă ar trebui să îi propună pe noii miniștri la pachet cu cel puțin o schimbare a structurii – fiind vechiculată transformarea Secretariatului General al Guvernului în minister. Fapt crucial, dacă Parlamentul votează restructurarea Executivului, președintele Klaus Iohannis nu se mai poate opune, fiind obligat de Constituție să numească noii miniștri. Totuși, acest scenariu nu este simplu de pus în practică. PSD și ALDE au majoritate la limită iar UDMR a anunțat că nu va vota restructurarea Guvernului. PSD și ALDE se bazează pe 239 de voturi, față de cele 233 necesare. Însă, președintele PSD Liviu Dragnea este sigur că va obține încă 11 voturi din partea Grupului Minorităților și că restructurarea va trece fără probleme.

În schimb, Viorica Dăncilă a pledat pentru varianta remanierii. În acest scenariu, restul Guvernului rămâne neschimbat dar este necesar acordul președintelui Klaus Iohannis pentru numirea celor trei demnitari pentru portofoliile rămase vacante. Potrivit unei decizii a Curții Constituționale (CCR), președintele poate refuza, o singură dată, numirea la un minister, pentru motive de oportunitate. Acest drept președintele și l-a exercitat respingând toate cele trei propuneri ale PSD. Ulterior, Iohannis poate respinge alte propuneri doar pe motive de legalitate. Dacă se merge pe varianta remanierii, premierul Viorica Dăncilă urmează să trimită la Cotroceni alte trei propuneri.

Experiența disputelor anterioare legate de remaniere a dovedit că președintele are o largă marjă de manevră, ținând seama de faptul că șeful statului are o serie de atribuții prevăzute în Constituție, plus decizii ale CCR în acest sens. Astfel, președintele Klaus Iohannis a respins-o pe Lia Olguța Vasilescu și când a fost propusă pentru Transporturi și când a fost propusă pentru Dezvoltare, iar social-democrații au fost nevoiți să accepte deciziile președintelui.

 

Refuzurile premierului

Pe lângă refuzul restructurării, Dăncilă a dat și alte semnale de autonomie.   Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), condusă de Constantin Mitulețu-Buică, un apropiat al lui Liviu Dragnea, a propus un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care cvorumul pentru validarea referendumului pe justiție s-ar fi mărit cu peste 200.000 de voturi. Premierul Viorica Dăncilă a refuzat, însă, arpobe ordonanța de urgență, deși în acest fel ar fi micșorat șansele întrunirii cvorumului la referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis.

Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au iniţiat un proiect de lege potrivit căruia Banca Naţională va aduce în ţară 91,5% din aurul depozitat în străinătate, respectiv peste 55 de tone de aur. Guvernul condus de Viorica Dăncilă a dat aviz negativ proiectului inițiat de Liviu Dragnea. „Guvernul este foarte prolific la puncte de vedere“, a comentat, nemulțumit, Liviu Dragnea. În cele din urmă, legea a fost aprobată de Parlament, în ciuda avizului negativ de la Guvern.
Pe de altă parte, consilierul de imagine al premierului, Anca Alexandrescu, o apropiată a lui Liviu Dragnea, a fost îndepărtată de la Guvern.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Dusan Vlahovic, aproape de despărțirea de Juventus! Alternativele pe care clubul le are în vedere

Dusan Vlahovic, atacantul de 24 de ani care a ajuns la Juventus în 2022 de la Fiorentina pentru 83,5 milioane de euro, a avut...

Jurnalista italiană Cecilia Sala, eliberată după trei săptămâni de detenție într-o închisoare din Iran

Jurnalista italiană Cecilia Sala a fost eliberată după trei săptămâni de detenție într-o închisoare din Iran și se îndreaptă acum spre casă, a anunțat...

Căile ferate rămân pe linie moartă: modernizarea, la jumătate față de cea a autostrăzilor

Anul trecut au fost recepționați de trei ori mai puțini kilometri de cale ferată modernizată, decât de autostrăzi și drumuri expres Conform publicației Club Feroviar,...
Ultima oră
Pe aceeași temă