11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăANALIZĂ. Accesul României în Schengen nu trebuie condiționat doar de situația corupției

ANALIZĂ. Accesul României în Schengen nu trebuie condiționat doar de situația corupției

România și Bulgaria nu au fost încă primite în Spațiul Schengen şi sunt monitorizate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), fiind considerate membri de rang inferior al UE, explică articolul publicat în ziarul american New York Times.

Un argument cu privire la corupția din România este considerat a fi situația lui Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD, care a fost condamnat și trimis în închisoare.

Pe de altă parte însă, România a avut o preşedinţie “de succes” a Consiliului Uniunii Europene “de succes” şi a făcut suficiente progrese pentru a merita să fie prezentă în structurile UE, subliniază jurnaliștii americani. Pe de altă parte, oficiali români exercită funcţii importante în NATO și în UE, unul dintre exemple fiind cel al diplomatului Mircea Geaonă, care a fost numit adjunct al secretarului general al NATO, subliniază New York Times.

Premierul Viorica Dăncilă s-a plâns de modul cum funcționează MCV, reclamând faptul că unii membri noi ai UE, precum Croaţia, nu sunt supuşi unei asemenea monitorizări.

“Dacă MCV ar fi valabil pentru toate statele membre, nu aş vorbi despre un standard dublu”, declara premierul Dăncilă în luna iulie 2019.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...
Ultima oră
Pe aceeași temă