22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăAmbasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, și-a prezentat scrisorile de acreditare în fața președintelui...

Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, și-a prezentat scrisorile de acreditare în fața președintelui Iohannis

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, recent nominalizată de președintele Biden, a fost primită de președintele Iohannis pentru a-i prezenta scrisorile de acreditare.

Întâlnirea dintre șeful statului român și ambasadoarea SUA a avut loc marți, 14 februarie 2023, la Palatul Cotroceni.

“Astăzi la prânz, doamna ambasador Kathleen Kavalec a prezentat scrisorile sale de acreditare Preşedintelui României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni din Bucureşti.

Doamna ambasador Kavalec a fost însoţită de către soţul său, Mark Taplin. Au fost prezenţi de asemenea David Muniz, Adjunctul Şefului Misiunii Diplomatice a SUA la Bucureşti, şi mai mulţi membri ai Ambasadei.

La începutul oficial al mandatului său în România, doamna ambasador Kavalec şi preşedintele Iohannis au discutat despre prietenia durabilă dintre naţiunile şi popoarele noastre, precum şi despre progresele democratice incredibile făcute de România în cursul celor trei decenii de la Revoluţie. Liderii au discutat de asemenea despre invadarea în curs a ţării vecine României, Ucraina, de către Rusia, precum şi priorităţile doamnei ambasador în anii care urmează, inclusiv parteneriatul nostru de securitate, cooperarea strânsă în domeniul independenţei şi securităţii energetice, creşterea comerţului bilateral şi a investiţiilor străine directe şi continuarea progreselor privind transparenţa guvernamentală şi statul de drept. Doamna ambasador Kavalec aduce în relaţia bilaterală experienţa întregii sale cariere diplomatice, deţinând anterior funcţii în numeroase ţări, inclusiv în România”, a anunțat Ambasada Statelor Unite.

Ambasadoarea SUA preia funcția de la David Muniz, care a fost însărcinat cu afaceri

Întâlnirea a fost menționată și într-un comunicat al Președinției României.

“În discuția cu ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Ann Kavalec, Președintele Klaus Iohannis a salutat revenirea acesteia în țara noastră, după postul anterior efectuat în cadrul Ambasadei SUA la București, în perioada 2005-2008. Președintele României a apreciat dinamica pozitivă actuală a relațiilor bilaterale și a reiterat obiectivul țării noastre de a dezvolta și aprofunda Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, pe toate dimensiunile sale, cu accent pe domeniile securitar, energie, comerț și investiții.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat aprecierea sa pentru rolul asumat de Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, și de Administrația de la Washington pentru asigurarea unității în cadrul comunității transatlantice și realizarea unei coordonări strânse între liderii transatlantici și globali în vederea gestionării situației de securitate din vecinătatea țării noastre, cu impact asupra securității euroatlantice.

În context, Președintele Klaus Iohannis a adresat mulțumiri pentru creșterea consistentă a prezenței militare americane în România, după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, ceea ce demonstrează sprijinul puternic al SUA pentru securitatea României și a aliaților europeni din NATO, în special a celor din Flancul Estic al Alianței.

În cadrul discuțiilor, Președintele Klaus Iohannis a reiterat interesul comun pentru înregistrarea de progrese concrete în ceea ce privește accederea României în programul Visa Waiver. Ambasadoarea Kathleen Ann Kavalec a apreciat soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral și a confirmat obiectivul de a lucra cu autoritățile române pentru consolidarea acestuia. Totodată, oficialul american a transmis aprecierile SUA privind eforturile și sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei și refugiaților ucraineni”, a transmis Președinția României.

Senatul Statelor Unite o confirmase pe Kathleen Kavalec ca ambasador în România în decembrie 2022. În ultima perioadă, Ambasada fusese condusă de David Muniz, în calitate de „Chargé d’Affaires ad-interim”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Alin Burcea (ANAT): Ne vom zbate pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, în subordinea premierului

Alin Burcea a spus că va solicita înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, organism care să se afle direct în subordinea premierului. "Ceea ce ne propunem...

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă