3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialALEGERI LOCALE 2016. Cum vor să rezolve problemele din Brăila candidații la...

ALEGERI LOCALE 2016. Cum vor să rezolve problemele din Brăila candidații la Primărie

ALEGERI LOCALE 2016. 13 candidați s-au înscris în cursa pentru Primăria Brăila: Marian Dragomir (PSD), Cătălin Boboc (PNL), Dan Păun (ALDE), Simona Drăghincescu (PND), Gheorghe Chiru (PNȚCD), Marioara Nistor (UNPR), Viorel Botea (PMP), Silviu Petrea ( PSRO), Nicuşor Cîrîc (PRU), Adrian Râureanu (PRM), precum și independenții Marian Ion, Mariana Bîtcă şi Cristian Techiu.

Ei au răspuns întrebărilor Agerpres privind realizările care îi recomandă ca primari, despre proiectele lor pentru Brăila, precum și despre propunerile lor pentru crearea de noi locuri de muncă în municipiul Brăila.

* Mariana Bâtcă – candidat independent (42 ani, fostă şefă a Asociaţiei Pro Democraţia, economist) 

1. Experienţa celor 20 de ani în societatea civilă, studiile absolvite şi activitatea de management în proiecte cu fonduri nerambursabile sunt principalele mele atuuri în vederea ocupării funcţiei de primar al municipiului Brăila.Oamenii sunt cea mai importantă resursă a unei societăţi, dar, din păcate, cei care ne-au condus nu au înţeles corect acest aspect. Cetăţenii au fost doar masă electorală, au primit promisiuni, de aceea acum nu mai au încredere în nimeni. Cetăţenii trebuie să fie aşezaţi în centrul politicilor publice dezvoltate de la nivel local, la nivel european, trebuie să fie beneficiari direcţi, dar şi parteneri ai administraţiei publice locale. Această viziune diferită va genera schimbarea şi va demonstra că pot fi un primar care va face din municipiul Brăila un oraş european. 

2. În calitate de primar, misiunea mea va fi să construiesc şi să dezvolt un sistem de bună guvernare bazat pe democraţie participativă. Cetăţenii Brăilei vor fi implicaţi în procesul de luare a deciziilor publice, vor fi consultaţi periodic nu doar o dată la 4 ani. Prin implementarea unui sistem de consultare publică, inclusiv on-line, vor avea posibilitatea să-şi spună punctul de vedere în privinţa proiectelor importante pentru comunitate. Valorile cu care plec eu la drum sunt: libertate, egalitate, solidaritate, stat de drept şi vreau să construim împreună o guvernare locală eficientă, eficace, transparentă, fără corupţie. La finalizarea mandatului meu, Brăila îşi va relua cu mândrie locul pe harta Europei, va fi un important pol de creştere economică în România, un oraş viu, în care orice cetăţean să dorească să trăiască. 

3. Brăila are nevoie de un proiect de politică publică în scopul dezvoltării unei economii dinamice şi sustenabile. Creşterea veniturilor cetăţenilor este posibilă dacă există o ofertă suficientă de locuri de muncă bine retribuite precum în sectorul auto, IT, construcţii, mediu, energie, industria alimentară şi oricare alt domeniu care pune accent pe inovare, cercetare şi dezvoltare. Infrastructura portuară este insuficient valorificată pentru dezvoltarea afacerilor. Soluţiile pentru o dezvoltare economică locală sustenabilă, din punctul meu de vedere, sunt: revigorarea ‘zonelor gri’ (exemplu Complexul Comercial PIC), susţinerea investiţiilor bazate pe cercetare-dezvoltare, tehnologie verde, industria cibernetică şi informatică (cluster în domeniul alimentar, un centru de afaceri), dezvoltarea turismului istoric, de tranziţie, de weekend, arhitectural, dezvoltarea sectorului serviciilor, utilizarea tehnologiilor nepoluante, cu eficienţa energetică, reciclarea deşeurilor. Lacu Sărat trebuie să devină un punct important pe harta staţiunilor balneoclimaterice din lume. 

* Cătălin Boboc – PNL (40 ani, jurist, în prezent senator) 

1. În urma experienţei manageriale, dar şi a celei din administraţia publică locală şi centrală, stăpânesc suficiente informaţii despre cum trebuie administrată o comunitate, despre cum trebuie implementat un proiect, despre cum pot fi atrase fondurile europene. Ştiu să lucrez cu oamenii, ştiu să fiu catalizatorul unei echipe. Am o bogată experienţă managerială la firma proprie, dezvoltată în domeniul agriculturii. Fac parte din categoria celor care au realizat întotdeauna activităţi exclusiv în mediul privat, niciodată cu statul român, a celor care nu au avut niciodată de-a face cu banii publici. Mi-aş dori să ajung primar pentru că am o viziune de dezvoltare a oraşului, pentru că am lucrat la un proiect de dezvoltare locală numit ‘Deschidem Brăila’, care atinge aspecte ale vieţii economice, sociale, administrative, edilitare. Intenţia mea este să folosim la maximum potenţialul uman, natural, istoric, arhitectonic şi să transformăm Brăila într-un spaţiu dinamic, viu, în care se petrec evenimente economice, culturale, educative, un loc căutat de oamenii de afaceri, dar şi de turiştii români şi străini. 

2. Va avea deschidere şi va avea un proiect de dezvoltare locală, o strategie, brăilenii vor şti ce orizont de aşteptare au, ce perspective, ce se va întâmpla în oraş în următorii ani. După patru ani, Brăila va fi un oraş curat, un oraş fără câini comunitari, fără gropi, cu infracţionalitate scăzută. Un oraş care nu se mai inundă la prima ploaie torenţială. Chiar sunt lucruri uşor de realizat, important este să îţi propui să le rezolvi şi să urmăreşti implementarea lor. Şi, la fel de important, brăilenii vor avea în mine un partener de dialog, vor simţi că opinia lor contează, că cineva îi ascultă şi încearcă să le rezolve problemele. Azi, brăilenii spun că nu mai cred în nimic, că nu mai speră nimic. În 2020, Brăila va fi un oraş în care oamenii se vor simţi respectaţi, în care îşi vor recâştiga speranţa, dar şi mândria de a fi brăileni. 

3. Dezvoltarea locală trebuie să înceapă cu o atitudine nouă faţă de orice investitor, local, naţional sau străin: uşa autorităţii locale trebuie deschisă către mediul de afaceri, care să simtă în primar un partener, nu omul care aşteaptă ‘atenţia’. Dezvoltarea Brăilei va începe cu un parc industrial şi un incubator de afaceri, concentrate în jurul tehnologiilor ‘smart’, cu valoare adaugată mare, dar şi a industriilor tradiţionale. În 3-4 ani, se pot crea peste 2.500 de locuri de muncă şi am gândit un sistem stimulativ de facilităţi fiscale privind taxele şi impozitele locale. Refacerea Centrului vechi al Brăilei, al doilea ca dimensiune din ţară, extinderea şi amenajarea Falezei Dunării şi a unui port unde să acosteze navele, crearea de oportunităţi pentru infrastructura turistică reprezintă oportunităţi de dezvoltare a turismului la malul Dunării şi, prin urmare, de creare de noi locuri de muncă. Toate investiţiile prevăzute prin programul de guvernare locală ‘Deschidem Băila’, care înseamnă reabilitarea termică a 10.000 de apartamente, refacerea drumurilor principale, dar şi a aleilor, spaţiilor verzi, parcărilor dintre blocuri, modernizarea şi extinderea iluminatului public, înfiinţarea de centre after-school şi de centre de excelenţă în educaţie, de centre de permanenţă medicală în toate cartierele oraşului, toate aceste investiţii se răsfrâng în economia locală, pe orizontală, şi înseamnă menţinerea şi crearea de noi locuri de muncă. 

* Viorel Botea – PMP (51 ani, profesor) 

1. Deşi sunt prima dată în faţa unui astfel de examen electoral şi sunt unul dintre puţinii candidaţi la Primăria Brăila care nu am fost parte din actuala administraţie locală, prin demnităţile deţinute în cadrul ISJ Brăila şi în calitatea de director al unor unităţi de învăţământ şcolar am demonstrat că se poate face şi un management eficient. Am fost şi voi fi mereu alături de oameni, de concetăţenii mei şi consider că pot face şi din poziţia de primar lucruri bune, care să le permită să aibă condiţii decente de viaţă şi dezvoltare personală în cadrul comunităţii. 

2. Brăila nu are un transport de călători modern şi eficient. Brăila nu are suficiente locuri de parcare şi multe din străzile Brăilei au partea carosabilă ocupată de autoturisme parcate la întâmplare, uneori chiar şi pe aleile pietonale. Brăila nu are un stadion modern, o sală polivalentă modernă şi baze sportive unde brăilenii să poată face sport. Brăila are în schimb prea mulţi câini comunitari, pentru care actuala administraţie n-a găsit soluţii. După patru ani în care eu voi fi în fruntea Primăriei Brăila, vom avea un oraş fără câini pe stradă. Brăila va fi un oraş cu mai multe locuri de parcare, un oraş cu un stadion care să aibă un gazon impecabil, tribune în care spectatorii să poată sta confortabil, tabelă de marcaj electronică şi toate dotările necesare pentru a fi omologat pentru desfăşurarea de meciuri în Liga 1 şi chiar meciuri internaţionale. După patru ani în fruntea primăriei, Brăila nu va mai avea străzi pline de gropi şi va avea un transport public de călători eficient şi modern, monitorizat electronic şi dotat cu autobuze confortabile. În patru ani de mandat în fruntea Primăriei Brăila, vom avea centre after-school în municipiu, care să funcţioneze şi pe perioada vacanţelor de vară. 

3. Primarul poate asigura crearea de locuri de muncă doar prin atragerea unor investitori, cărora să le fie asigurate utilităţile necesare şi facilităţi fiscale pentru perioada de implementare a proiectelor lor. Prin proiecte de dezvoltare a infrastructurii şi modernizare sau reabilitare a clădirilor sau bazelor sportive se pot crea noi locuri de muncă, pentru firmele care vor câştiga licitaţiile de execuţie a lucrărilor. 

* Gheorghe Chiru – PNŢCD (50 ani, economist, consilier judeţean) 

1. Am o experienţă în administraţie însemnând două mandate de consilier judeţean şi patru ani vicepreşedinte CJ Brăila, la care adaug profesia mea de economist şi activitatea mea universitară. Consider că sunt elemente care mă recomandă pentru funcţia de primar al oraşului. 

2. În momentul de faţă oraşului Brăila îi lipseşte o echipă managerială la nivelul cerut de performanţa în administraţie. 

3. După patru ani vom avea un aparat propriu al primăriei funcţionabil, transparent în actul decizional şi achiziţii publice (licitaţii) de care să nu se îndoiască nimeni; o ‘colectare pentru dezvoltare’ în sensul deschiderii institutiei finanţelor publice locale şi a Primăriei către investitorii cărora li se vor acorda facilităţi fiscale şi o infrastructură corespunzătoare (drumuri de acces, energie, ap, canal, gaze), pentru dezvoltarea unor oportunităţi de afaceri nevalorificate până în prezent. Construirea un complex sportiv (inclusiv a unui stadion), care va genera apariţia unui număr important de locuri de muncă. 

* Nicuşor Mihai Cîrîc – PRU (45 ani, economist) 

1. Omenia. 

2. Brăila va avea un sistem informatizat de management al documentelor, un sistem integrat de monitorizare a oraşului cu supraveghere integrată, dinamică cu drone, o regie autonomă performantă pentru deszăpezirea oraşului – la nivel de 2016, o Poliţie Locală performantă şi eficientă, un sistem de management energetic al oraşului şi de eficientizare energetică. 

3. Linie dedicată marilor investitori pentru facilitarea avizelor necesare în timp record – facilităţi fiscale locale preferenţiale şi negociabile în funcţie de valoarea investiţiei Marile investiţii – parteneriat public/privat Renaşterea portului şi a navigaţiei – introducerea Portului Brăila pe lista „popasurilor” navelor de pasageri Turism – avem un centru istoric excepţional, avem o istorie unică în ţară (raia turcească oraş cosmopolit), avem hrubele de sub oraş, avem Insula Mică a Brăilei – Rezervaţie, avem multe de arătat turiştilor. 

* Simona Drăghincescu – PND (54 ani, economist, inginer, consilier municipal) 

1. Mă recomandă experienţa de 12 ani în administraţia publică, perioada de 6 ani în care am ocupat funcţia de director al unui serviciu public de specialitate şi am făcut multe lucruri foarte bune, aşa spun cetăţenii şi activitatea de consilier local municipal timp de patru ani (2012-2016) în folosul cetăţenilor. Am propus şi s-au aprobat în CLM Brăila multe hotărâri pentru cetăţeni, respectiv: subvenţii în valoare de 1.800 lei persoanelor care aveau contracte cu CET Brăila la data intrării în faliment, Regulamentul de funcţionare Asociaţii de Proprietari, Regulamentul contorizare apă potabilă la limita proprietăţii, Micşorarea procentului de impozitare a valorii imobilelor proprietate particulară cu altă destinaţie decât cea de locuit de la 1,3% la 0,5%, Scutirea la plata impozitelor pentru clădirile şi terenurile deţinute în proprietate de Asociaţii şi fundaţii şi multe altele. Cunosc foarte bine sistemul, ştiu care sunt problemele şi unde trebuie tratat ca Brăila să fie ALTFEL decât până acum. Mă recomandă votul celor 17.514 de brăileni care, în iunie 2012, şi-au manifestat dorinţa de a mă trimite la Primărie ca primar, dar şi cele circa 7.000 de semnături de susţinere pe care le-am strâns în 2016. Nu pot să nu ţin cont de dorinţa acestora. 

2. Nu are mai nimic, aşa că va avea multe. Peste patru ani, Brăila nu va mai avea câini comunitari pe stradă, nu va mai avea gropi, va avea apă potabilă contorizată la limita proprietăţii şi facturată individual, nu va mai avea apă pluvială plătită de cetăţeni, va avea copii, elevi şi studenţi cu gratuitate pe transportul public de călători, pensionari mulţumiţi de traiul lor. 

3. Proiectele mele referitoare la crearea de noi locuri de muncă în municipiul Brăila se referă la acordarea de facilităţi reale pentru investitori, realizarea unei infrastructuri bune, oferirea de terenuri gratuite pentru investitori cu utilităţi la limita proprietăţilor, existenţa unor instituţii flexibile aplecate spre cetăţeni, o administraţie fără corupţie sau mai corect cu aceasta foarte diminuată. 

* Silviu Dorin Petrea – PSRO (38 ani, economist, în prezent deputat) 

1. Sunt un om cu experienţă politică, ca deputat şi membru în Comisia pentru Afaceri Europene şi în Comisia pentru Infrastructură şi Transporturi, dar şi cu experienţa domeniului privat.Ceea ce mă recomandă este dorinţa mea pentru schimbarea Brăilei actuale. Am solicitat în numeroase rânduri RESTARTAREA administraţiei locale, a acelor şefi locali de direcţii uitaţi în funcţii şi am gândit o alternativă viabilă pentru acest sistem învechit, concretizat în 10 proiecte pentru o Brăila de nota 10. Am ales să candidez din partea PSRO pentru a impune o echipă de oameni noi, tineri şi integri. Cred că dacă nu ai avut angajaţi, responsabilităţi, dacă nu înţelegi ce presupune managementul, negocierea şi comunicarea, atunci nu ai ce căuta la conducerea unui oraş. Am un parcurs profesional variat şi studii economice în spate, care mi-au permis să îmi creez o imagine vastă asupra mediului de afaceri din regiune şi vreau să aplic aceste cunoştinţe din poziţia de primar. 

2. Brăila nu are o strategie unitară, o viziune asupra viitorului ei, toţi contracandidaţii mei vor să repare câte o bucăţică din acest oraş. Eu vin cu o viziune de ansamblu şi cu soluţii de lungă durată. Brăila are nevoie de administraţie transparentă, iar eu vreau ca toate achiziţiile publice să fie publicate pe SEAP, în prezent, mai puţin de 20% dintre acestea fiind vizibile pe această platformă. Îmi doresc să înfiinţez Ghişeul Unic de Informare, unde cetăţenii să poată depune şi ridica documente fără a se plimba pe la alte 5 oficii. Vreau să dispară sentimentul de frustrare pe care îl încearcă oamenii când intră într-o direcţie sau administraţie locală, să dispară impresia de superioritate a funcţionarilor publici, indiferent de poziţia pe care se află. Am soluţii pentru stimularea copiilor cu potenţial de perfomanţă în sport prin proiectul educaţional INTEGRO, cât şi o strategie asupra turismului brăilean care să facă legătura între Balta Mică a Brăilei, Dunărea în ansamblul ei, zona de faleză a acesteia, dar şi alte zone turistice prin Pactul pentru Autostrada fluvială a Dunării, navigabilitate 365 zile pe an, semnat de toţi cei 25 de parlamentari din Brăila şi Galaţi. 

3. Scopul meu nu este de a crea simple locuri de muncă, ci de a crea locuri de muncă bine plătite, pentru că Brăila are nevoie de un alt nivel salarial. Absolut toate proiectele noastre generează locuri de muncă foarte bine plătite: Strategia energetică presupune investiţii în domenii cu salarii bine plătite, Sistemul urban Brăila-Galaţi va necesita chiar aducerea de forţe calificate şi necalificate din alte localităţi pentru muncă, iar dezvoltarea staţiunii Lacu Sărat va încuraja serviciile conexe turismului. De asemenea, plănuim deschiderea unui Centrul de excelenţă IT la Brăila, pentru a-i determina pe tinerii IT-işti să rămână în oraşul lor natal. 

* Marioara Nistor – UNPR (61 ani, economist, în prezent deputat) 

1. Sunt o persoană care iubeşte Brăila. Aici m-am născut, aici am studiat şi aici m-am format ca om. Acest oraş mi-a dat totul. Aici am reuşit să mă realizez din punct de vedere personal şi profesional. A venit timpul să-i ofer şi eu înapoi măcar o mică parte din ce am primit. Mulţi au spus că am intrat târziu în politică. Poate că aşa este, însă am decis să mă implic abia după ce am realizat că pot face mai mult decât au făcut politicienii până acum. În plus, am intrat în viaţa politică după ce am avut succes în mediul privat. De aceea, acum, când merg în faţa cetăţenilor nu le promit chestii nerealiste din programe scrise de alţii: le promit simplu că voi conduce oraşul aşa cum am condus şi diferite afaceri în trecut. Iar oamenii ştiu că am făcut performanţă în mediul privat. 

2. O să râdeţi, însă până la a discuta despre asfaltarea unei străzi sau despre ce fel de panseluţe vor brăilenii, cred că trebuie să facem ceva mult mai important: să redăm locuitorilor acestui oraş sentimentul că Primăria este a lor, că oraşul este al lor! În ultimii ani, cei care au condus acest oraş au ridicat un gard invizibil între ei şi brăileni. Această ruptură se vede în orice sondaj de opinie. Asta vreau să schimb în primul rând şi cred că vom reuşi să facem acest lucru printr-o transparenţă reală. În programul meu am vorbit, printre altele, despre proiectul ‘Primăria din faţa blocului’, un loc unde cetăţeanul îşi poate plăti taxele, poate depune cereri sau chiar poate ridica diferite acte, însă aceasta este doar o mică parte din încercarea noastră de a 
reda Brăila brăilenilor. 

3. De 26 de ani, Brăila este o sperietoare pentru investitori, deşi avem Dunărea ce asigură cel mai ieftin transport pentru mărfuri. Pentru a ne dezvolta, avem nevoie de investiţii serioase, iar acestea vor veni dacă vom demonstra că suntem o administraţie deschisă către oamenii de afaceri oneşti care vor să construiască ceva durabil. Niciun investitor nu vine dacă nu găseşte condiţii propice de business, ori acesta este chiar primul lucru la care trebuie să lucrăm. Mai precis, vom construi două parcuri industriale racordate la apă, energie electrică şi gaze naturale, pe care le vom închiria la preţuri modice investitorilor serioşi care se angajează să investească o anumită sumă de bani, dar şi să angajeze minim 80% personal din Brăila. În plus, vom încerca să atragem tinerii în proiecte antreprenoriale, pentru că vrem ca aceştia să rămână aici şi să dezvolte oraşul şi nu să plece în alte ţări. Putem realiza toate aceste lucruri cu bani europeni. 

* Dan Păun ALDE (52 ani, inginer) 

1. Mă recomandă pentru funcţia de primar experienţa mea ca şi consilier municipal din ultimii 4 ani, la care se adaugă un curs de un an la SNSPA. Mă recomandă activitatea de circa 20 de ani in domeniul protecţiei mediului, prin Asociaţia ‘Green’- ONG de Mediu, al cărei preşedinte sunt – ceea ce garantează că voi proteja oraşul de poluare şi de defrişări ilegale, dar şi faptul că voi acorda o atenţie deosebită relaţiei cu societatea civilă. Mă recomandă faptul că, în calitate de întreprinzător privat, nu am făcut şi nu fac afaceri cu statul, nu-mi sprijin afacerile pe banii publici, nu am complicităţi cu cei aflaţi la putere în plan local, aşa încât nu pot fi manevrat din umbră de niciun cerc de interese. 

2. Un oraş curat, cu trotuare spălate de către proprietarii de imobile şi spaţii comerciale, cu străzi spălate mecanizat; marcaje rutiere şi indicatoare montate şi intacte, în toate zonele în care este nevoie de acestea, indicatoare turistice, un sistem de colectare selectivă a gunoiului, care să nu permită accesul câinilor comunitari în tomberoane, un observator astronomic şi un Muzeu al figurilor de ceară. Toate acestea nu le are Brăila acum, dar le va avea peste 4 ani, dacă voi fi ales primar. 

3. O modalitate de a stimula crearea de noi locuri de muncă este reprezentată de facilităţile fiscale acordate investitorilor, indiferent că sunt locali sau străini. O altă modalitate pe care o am în vedere se referă la construirea unui cartier de locuinţe pe un teren aflat la marginea Brăilei. Avem în prezent 3.000 de familii tinere, care vor să îşi construiască locuinţe şi au depus cereri conform Legii 15 /2003. Aprobăm în CLM o hotărâre pentru cumpărarea unui teren de 50 de hectare, pe care îl parcelăm, tragem utilităţi şi după aceea dăm terenurile gratuit familiilor de tineri. Ca să construim 1.500 de locuinţe in doi ani. cât prevede regulamentul CLM privind atribuirea acestor terenuri, înseamnă mii de locuri de muncă, înseamnă consum de materiale, de energie, însemna bani întorşi în bugetul local din taxe şi impozite şi, mai apoi, şi din impozitarea acestor locuinţe construite. Cred că o parcelă ar costa CLM cel mult 1.500 euro, un preţ foarte mic pe care l-am plăti ca să dezvoltăm o zonă. Ar fi locuinţe de 20-30 de mii euro, iar un cuplu de tineri poate face un credit pentru a-şi construi o casă. 

* Râureanu Adrian Corneliu PRM (52 ani, inginer agronom) 

1. Mă recomandă în primul rând activitatea mea de peste douăzeci de ani petrecuţi numai în funcţii de conducere ca director general şi administrator al unor firme de succes, dorinţa mea de a schimba faţa actuală a Brăilei. de a introduce ordinea şi disciplina în administraţie. Cu ambiţia care mă caracterizează voi duce până la capăt proiectele pe care mi le-am propus pentru progresul municipiului . 

2. Brăila va avea o curăţenie exemplară şi o disciplină a funcţionarilor publici, va avea un plan de sistematizare urbană şi va avea un progres economic şi social. Brăila a regresat an de an după anul 1989 şi consider că a venit timpul să stopăm acest lucru să putem dezvolta potenţialul turistic şi agricol al zonei. Brăila va avea un serviciu de gospodărire locală funcţional, care se va ocupa cu precădere de adunarea câinilor comunitari în condiţiile legii, care va transparentiza cheltuielile cu aceştia si se va ocupa de deszăpezirea străzilor . 

3. În primul rând voi demara înfiinţarea zonei metropolitane Brăila si voi extinde zona liberă. Societăţile comerciale care vor activa în zona liberă vor fi scutite de impozite şi taxe locale în primul an de producţie, urmând ca acestea să se facă gradual în următorii ani. Voi lua legătura şi voi stabili contacte cu oraşele din vest care sunt mai des vizitate de investitori străini, astfel că eventualele societăţi multinaţionale care nu găsesc acolo o nişă de piaţă să fie redirecţionate către municipiul Brăila. În mandatul meu se vor redeschide şi se vor moderniza magaziile portuare pentru dezvoltarea traficului maritim, având în vedere că Dunărea maritimă se termină la Brăila. În acest sens se va trece zona portuară în patrimoniul municipiului Brăila. Nu se va mai admite păstrarea acestuia decât sub administrarea Brăilei, pentru crearea de noi locuri de muncă. Având în vedere că această creare a zonei metropolitane are şi o componentă agricolă, se va trece la înfiinţarea unei burse a cerealelor şi la înfiinţarea unei universităţi de stat cu profil agricol. 

* Cristian Techiu – Candidat independent (44 ani, electronist) 

1. Sunt o persoană onestă, implicată în viaţa oraşului şi nu am conexiuni cu grupurile de interese. Duc o campanie cinstită, din resursele proprii (cu banii munciţi de mine), nu am cerut nimănui sprijin financiar şi nici nu există pârghii asupra mea sau butoane la care să răspund după alegeri, altele decât cele ale cetăţenilor Brăilei. Am lucrat 15 ani în mai multe ţări europene şi am văzut cum funcţionează administraţiile civilizate. Oraşul nostru este foarte departe de această civilizaţie şi mi-aş dori să aplic cât mai multe dintre lucrurile pe care le-am învăţat afară, deoarece cred că aici la Brăila există foarte mult potenţial neexploatat. Îmi place să conduc prin puterea exemplului. Voi fi primul care se trezeşte şi primul care îşi „suflecă mânecile” şi se apucă de treaba înainte de a le cere asta altora. 

2. Am o listă întreagă de lucruri pe care vreau să le îmbunătăţesc, dar oamenii nu mai cred în promisiuni. Dacă mă va ajuta Dumnezeu să câştig, îmi doresc ca peste 4 ani să locuim cu toţii într-un oraş mai curat, mai civilizat, cu drumuri în care să nu ne mai rupem maşinile, cu o colectare selectivă a deşeurilor, cu parcuri şi spaţii verzi reamenajate după modelul altor ţări, cu mijloace de transport în comun moderne, dotate cu rampe pentru cei cu dizabilităţi. Îmi doresc o administraţie locală mai eficientă în cadrul căreia oamenii să nu mai fie plimbaţi pe la 10 ghişee ca să rezolve o problemă simplă. Îmi doresc să nu mai avem cel mai scump metru cub de apă din ţară fără nici un fel de explicaţie. 

3. Aş vrea să fac ceea ce nicio administraţie nu a făcut până acum. Să meargă efectiv să îi caute pe investitori şi să îi convingă să investească în oraşul nostru. Nu este suficient să stai ascuns după un birou şi să aştepţi ca marile companii să afle că exişti. Oraşul acesta nu a fost promovat suficient pe radarul investitorilor în ultimii 10-15 ani. Ne trebuie un branding al nostru, o identitate locală. Cu acest branding şi cu nişte facilităţi bine gândite, în avantajul tuturor, trebuie abordaţi direct investitorii. Nu avem autostrăzi şi infrastructură, nu-i nimic, vom avea poate la un moment dat. Sunt mii de companii din străinatate care activează în domeniul serviciilor, în Bucureşti şi în Ardeal şi care nu au neapărat nevoie să producă ceva şi să transporte pe şosele. Transportă informaţie prin cabluri, iar România este a 3-a ţară din lume când vine vorba de infrastructura reţelelor de internet. Deci se poate! Se poate şi mă voi ocupa personal de asta! 

Cele mai citite

Consultări la Cotroceni: Klaus Iohannis discută cu loderii partidelor pentru formarea noului Guvern

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat partidele parlamentare duminică, la Palatul Cotroceni, pentru consultări privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru. Partidele PSD, PNL, UDMR...

Riflaje Decorative: Panourile care transformă radical aspectul casei 

To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies...

Criza politică și economică din România: Investitorii străini își retrag sprijinul

Instabilitatea politică generată de ascensiunea curentului suveranist și politicile impredictibile începe să aibă efecte serioase asupra economiei României. Deficitul bugetar în creștere și lipsa unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă