Scriitoarea și jurnalista Tatiana Niculescu Bran a anunțat pe Facebook că va fi purtătorul de cuvânt al președintelui ales Klaus Iohannis. Într-un interviu pentru România liberă, aceasta a declarat că a acceptat funcția nu atât pentru președinte, cât „pentru foștii colegi din presă”, pe care vrea să-i ajute cu „știri la timp, adevărate”. Echipa lui Iohannis ar trebui să fie compusă din oameni din afara partidului, dar și din interiorul formațiunii politice, consideră Niculescu Bran.
Informaţia a fost confirmată de persoane din staff-ul lui Iohannis, potrivit Mediafax. Întrebată dacă îl cunoștea pe președintele ales, atunci când acesta i-a făcut propunerea, fosta jurnalistă a răspuns că nu. „Ne-am cunoscut personal acum o săptămână, când președintele mi-a propus să-i devin purtător de cuvânt. Pe 16 noiembrie, îi trimisesem un mesaj scurt pe email (aveam adresa de la o prietenă atașată de PNL) care suna așa: «Veți câștiga!» Atât”.
Niculescu Bran crede că ar fi timpul să ieșim „din ritmul și logica de campanie electorală”, iar președintele ar trebui lăsat să-și aleagă singur oamenii pe care-i consideră utili.
R.l. : Care credeți ca au fost motivele pentru care v-a ales pe dumneavoastră? V-a recomandat cineva? Îl cunoșteați personal pe Iohannis?
Tatiana Niculescu Bran: Aș bănui două posibile motive pentru care președintele m-a ales pe mine drept purtător de cuvânt: m-am implicat încă de la început în campania electorală în mod cu totul independent, deoarece am crezut și cred că Iohannis reprezintă o șansă istorică pentru România. Probabil că președintele, candidatul de atunci, îmi va fi citit articolele. Al doilea motiv posibil ar fi experiența mea de 14 ani la radio BBC. Ne-am cunoscut personal acum o săptămână, când Președintele mi-a propus să-i devin purtător de cuvânt. Pe 16 noiembrie, îi trimisesem un mesaj scurt pe email (aveam adresa de la o prietenă atașată de PNL) care suna așa: "Veți câștiga!" Atât.
R.l. : L-ațí susținut încă de la începutul campaniei, când majoritatea intelectualilor aveau multe dubii în privința lui. Ce v-a convins să-l sprijiniți?
T.N.B: Din momentul în care i-am citit proiectul electoral pentru România, am început să mă interesez mai îndeaproape de personalitatea și biografia lui politică. I-am cumpărat cartea și am citit-o. Știu și să citesc printre rânduri…Am citit cât am putut de mult despre el și pro și contra. Mi-a inspirat de la început încredere și seriozitate. Am fost definitiv de partea lui când mi-a fost clar că nu va rspunde niciodată cu aceeași monedă atacurilor care, până la primul tur, veneau din toate părțile.
Mi-ar plăcea să contribui la restaurarea demnității jurnaliștilor
R.l. : Cum vedeți în viitor relația președintelui cu presa, dat fiind că în mandatele lui Băsescu a fost una extrem de tensionată?
T.N.B: Pentru mine, instituția purtătorului de cuvânt e mai puțin o funcție, cât o meserie și sper s-o fac bine. Nu mă duc la Cotroceni atât pentru președinte, care nu are neapărat nevoie de mine ca să fie un președinte bun, ci mă duc pentru colegii mei din presă. Pe ei, a căror viață o cunosc foarte bine, aș vrea să-i ajut să aibă știri la timp, adevărate, și să se simtă respectați și prețuiți. Mi-ar plăcea să contribui cumva la restaurarea demnității presei și a jurnaliștilor.
R.l. : S-a discutat mult despre echipa de consilieri a președintelui, a existat chiar o scrisoare deschisă a unor intelectuali de marcă, document de care dumneavoastră v-ați distanțat. Care ar trebuie să fie criteriile în funcție de care Klaus Iohannis să-și aleagă consilierii?
T.N.B. : Eu cred că ar fi timpul să ieșim din ritmul și logica de campanie electorală și să-l lăsam pe președinte să-și aleagă oamenii pe care-i consideră utili. Nu știu nimic despre celelalte nume de pe lista pentru Cotroceni. Aș bănui că va fi o listă mixtă, ca să zic așa: cu oamenii din afara partidelor, ca mine, și cu oameni din interiorul partidelor. Ar fi opțiunea cea mai înțeleaptă, fiindcă are nevoie și de unii și de alții. E limpede că nu va putea să mulțumească pe toată lumea, dar cred că merită încrederea măcar a celor care l-au ales, adică a majorității cetățenilor.
Cine este Tatiana Niculescu Bran
Potrivit CV-ului postat pe site-ul Editurii Polirom, Tatiana Niculescu Bran a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucuresti şi Institutul European de Jurnalism de la Bruxelles, scrie Mediafax.
Între 1995 şi 2004 a fost redactor la Radio BBC World Service, Secţia Română de la Londra. Între 2004 şi 2008, ea a condus biroul BBC World Service de la Bucureşti.
În anul 2006, Tatiana Niculescu Bran a publicat primul roman non-ficţional din literatura română, ”Spovedanie la Tanacu”, urmat, în 2007, de ”Cartea Judecătorilor”.
Cele două romane, în dramatizarea autoarei, au devenit piese de teatru. ”Spovedanie la Tanacu” a avut premiera la New York în 2007, în regia lui Andrei Şerban. Acelaşi volum a inspirat, de asemenea, filmul ”După dealuri” al lui Cristian Mungiu, film dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012.
În 2010, Liternet i-a publicat piesa de teatru ”Brâncuşi contra SUA”, o abordare inedită a celebrului proces cu acelaăi nume intentat de Brâncusi statului american în 1926. La Editura Polirom, Tatiana Niculescu Bran a mai publicat ”Nopţile Patriarhului” (2011), ”În Îara lui Dumnezeu” (2012), ”Spovedanie la Tanacu” (ed. a II-a, 2012, 2013; roman tradus în limba italiană) şi ”Cartea Judecătorilor” (ed. a II-a, 2013).