Candidatul PMP la Primăria Sectorului 6, Ștefan Enache, este economist și are experiență în managementul firmelor private. El consideră că statul trebuie să intre într-o competiție reală cu mediul privat.
R.L: De ce candidați?
Sunt unul dintre cei peste 300.000 de locuitori ai Sectorului 6 care dorește o schimbare. M-am decis să-mi asum responsabilitatea acestui lucru. Se prefigurează în sector, în Consiliul Local, candidaturi ale acelorași oameni. Senzația mea e că nimic nu funcționează. Există riscul major ca Sectorul 6 să rămână în aceeași stare și în următorii ani. Din acest motiv m-am decis să mă implic în politică și să candidez.
R.l: Aveți un motto?
Nu am un motto. Prefer să discut cu cetățenii și să le transmit gândurile mele, intențiile mele reale, decât să merg cu un slogan de campanie sau cu un motto care nu poate exprima totdeauna ceea ce gândesc sau ceea ce cred cu adevărat.
R.l: Ce studii aveți și cum credeți că vă vor ajuta în activitatea de primar?
Sunt absolvent de studii economice. Am absolvit Management Financiar- Contabil și da, aceste studii mă vor ajuta în mandatul meu de primar. Am suficientă experiență în management privat. Studiile asigură cunoștințele elementare pentru ceea ce urmează să facă un om, indiferent că e vorba de o instituție de stat sau privată.
R.l: Care a fost primul loc de muncă și ultimul sau cel actual?
Primul meu loc de muncă a fost de profesor suplinitor. Am suplinit o catedră de Religie. Când eram mai tânăr, am cochetat cu ideea de a urma cursurile Facultății de Teologie, dar am renunțat. Totuși am acumulat suficiente cunoștințe astfel că am putut lucra ca profesor suplinitor. În ultimii ani, sunt întreprinzător privat. În momentul acesta administrez o firmă în care sunt și asociat.
R.l: Care este cea mai importantă realizare din viața dumneavoastră?
Cea mai importantă realizare din viața mea este familia – soția mea, copilul meu. Am o familie frumoasă.
R.l: Care este cea mai gravă problemă identificată în sector?
Sunt atât de multe probleme încât nu aș putea indica doar una. Cea mai gravă problemă cred că este administrarea Sectorului 6. Nu se vede nimic, nicio schimbare în sector. Nu s-au absorbit fonduri europene. Au fost fonduri europene pentru Parcul Moghioroș, pentru care contractul era semnat la preluarea mandatului, dar n-au fost în stare să-l implementeze. Proiectul ar fi trebui să se termine în anul 2013, dar ei n-au reușit să-l termine nici în 2015. Trebuiau să-și asume funcția și să deruleze proiecte în parteneriat cu Primăria Capitalei și cu Ministerul Transporturilor, cum ar fi cele pentru construcția metroului și pentru Prelungirea Ghencea. Au ajuns cetățenii să regrete un fost primar, condamnat pentru corupție, au ajuns să spună că a fost mai bun decât actualul primar și actuala administrație locală, în ansamblu. Atât PSD cât și PNL propun pe listele de consilieri aproape aceiași oameni, iar prin Legea de administrare a Bucureștiului – care nu este o lege bună și va trebui schimbată urgent, o importanță foarte mare o are Consiliul Local. Din acest motiv, nu știu dacă problemele Sectorului 6 se vor rezolva în vreun fel – este aceeași Mărie fără altă pălărie.
R.l: De ce credeți că predecesorii dumneavoastră nu au făcut mai multe pentru sector ?
Motivele pot fi diverse. Dacă e să fiu indulgent cu ei, aș spune că e vorba de incompetență. Pentru că, dacă ar fi vorba de rea-credință, ar deveni o problemă penală. Cred că, prin modificarea legii funcțiilor publice, ar trebui introdusă inclusiv răspunderea penală – de exemplu pentru pierderea fondurilor europene din vina reprezentanților autorităților. Este inadmisibil ca o administrație locală să piardă fonduri din cauza incompetenței, a intereselor personale sau a rea-credinței.
R.l: Care este cel mai important proiect pe care vreți să îl implementați în mandatul dumneavoastră?
Un proiect de anvergură ar fi reamenajarea arealului Lacul Morii și transformarea lui într-o zonă de agrement, o zonă turistică. Un alt proiect important este implementarea unui sistem integrat de colectare și reciclare a deșeurilor. Mai am în vedere reablitarea termică a clădirilor – atât a blocurilor cât și a locuințelor individuale, precum și extinderea programului de reabilitare pentru instalații, prin atragerea de fonduri europene, pentru că altfel s-ar repeta nebunia care a fost în București cu repararea străzilor și schimbarea conductelor ulterior. Avem o problemă și cu spațiile verzi. De exemplu în cartierul Militari nu am identificat un spațiu pe care să-l transformăm într-un parc. Dar există posibilitatea înființării unui nou parc în Prelungirea Ghencea. Este o zonă care s-a dezvoltat, sunt și vile, sunt și blocuri. Primăria trebuie să se implice pentru crearea de infrastructură, pentru a atrage investitori și a asigura condiții egale și echitabile pentru toți locuitorii Sectorului 6.
R.l: Ați studiat proiectele contracandidaților? De care dintre ei vă temeți?
Nu mă tem de niciunul dintre ei. În Sectorul 6, aproape toți cei care candidează au avut tangență cu administrația locală. De exemplu, domnul Florescu a fost directorul Direcției Piețe din Sectorul 4. Aș fi curios să vedem ce proiect sau ce realizare importantă a avut domnul Florescu în această Direcție, astfel încât să poată cere încrederea celor din Sectorul 6.
Domnul Mutu controlează organizația PSD Sector 6, fiind președintele ei, și controlează câteva Direcții din Primăria Sectorului 6. PSD are peste zece consilieri în Sectorul 6, iar până în toamna anului trecut au avut inclusiv viceprimarul. Nu poate veni domnul Mutu, astăzi, să spună că el este soluția, având în vedere că putea să facă în ultimii patru ani și nu a făcut.
Domnul Mironescu este finul domnului primar Mănescu și, categoric, un apropiat al acestuia. Au consilieri și au celelalte Direcții din Primărie – cele pe care nu le ocupă PSD, le ocupă PNL. Lista oamenilor propuși de PNL este formată aproape din cei care au fost consilieri până acum. Ipocrizia este dincolo de limite. Atât PSD cât și PNL, care au administrat Sectorul 6 în ultimii patru ani, vin și se prezintă ca soluții viitoare, optime pentru Sector.
R.l: Cât de important este sprijinul unui partid politic? Ați candida ca independent?
Sprijinul unui partid este foarte important. Pe legea actuală, primarul nu poate face aproape nimic dacă nu are sprijinul majorității Consiliului Local. Proiectele pentru dezvoltarea unui sector au nevoie de girul Consiliului Local. Candidatul independent este o iluzie! Presupunând că ar câștiga un candidat independent, dacă el nu va avea sprijinul Consiliului Local va duce sectorul în haos. Un primar independent nu va face nimic, pentru că nu îl va sprijini acel Consiliu Local.
Colaborarea între Primăria Generală și primăriile de sector este obligatorie, indiferent de culoarea politică. Dacă Robert Turcescu va fi primar general, iar eu voi fi primarul Sectorului 6, categoric nu vom avea nicio problemă. Există o problemă reală în sector – străzile. Dar eu ca primar de sector nu pot interveni decât pe străzile mici, secundare. Pe bulevard nu pot interveni, pentru că este în administrarea Primăriei Capitalei. E o nebunie ce se întâmplă în București – avem, într-un singur oraș, șapte primării și șapte bugete. Eu cred că administrațiile de sector trebuie să rămână ca administrații teritoriale, conduse de exemplu de câte un viceprimar – sau într-o altă formulă, cum va fi prevăzută în lege, și să terminăm cu nebunia asta. Și fără Consilii Locale – doar Consiliul General. Eu astăzi văd un rol important al viitorilor consilieri generali. Eu candidez pentru un post de primar de sector și poate părea surprinzător că susțin un asemenea proiect, dar mi se pare o soluție bună.
Până acum, orașul s-a dezvoltat neuniform. Dacă mergem în Sectorul 1, lucrurile arată într-un fel. În celelalte sectoare arată cu totul altfel – străzi, parcuri. Nu este corect. Eu nu știu un alt mare oraș, o altă capitală care să fie administrată în acest mod.
R.l: Ce obiective turistice din sector ați promova în fața turiștilor?
Cu excepția Grădinii Botanice și a Muzeului Cotroceni, cu excepția Politehnicii și a parcului de acolo, nu avem obiective turistice importante în sector. Un proiect de anvergură ar fi, după cum spuneam, reamenajarea Lacului Morii. Poate fi transformat într-o zonă emblematică nu doar pentru Sectorul 6, ci pentru întregul București.
R.l: Ce soluție aveți pentru lipsa locurilor de parcare?
Există zone în Sectorul 6, ce-i drept nu multe, în care se pot face parcări subterane, iar deasupra lor se poate amenaja spațiu verde, după cum propunea colegul meu Eugen Tomac. E o soluție foarte bună. O altă soluție ar fi reamenajarea parcărilor existente, prin etajarea lor. ADP Sector 6 a amenajat parcări lângă blocuri, iar acestea pot fi etajate. Din cinci locuri de parcare obținem 15, fără a necesita costuri prea mari.
R.l: Ce propunere aveți pentru a avea un sector mai curat?
Bucureștiul nu este un oraș foarte poluat. Sectorul 6 nu este un sector foarte poluat, în schimb este un sector foarte murdar. Trebuie făcută o analiză, pornind de la experiența mea de manager privat, dacă sumele alocate pentru salubrizarea Sectorului 6 sunt adecvate. Dacă sumele au fost adecvate, este responsabilitatea primarului că nu a pus acea firmă la treabă. Prima atribuție a unui manager este cea de control. Primarul actual locuiește, din câte știu eu, în Sectorul 6, în Prelungirea Ghencea. Este inadmisibil să locuiești în acea zonă și să nu te intereseze cum arată zona.
Un alt aspect care trebuie avut în vedere este reeducarea cetățenilor, responsabilizarea lor. Nicio administrație nu va putea menține un sector curat, dacă locuitorii lui nu devin mai responsabili. Cetățeanul nu trebuie să mai arunce pe jos hârtii sau mucuri de țigări. Sigur, trebuie create și condiții, trebuie asigurate coșuri de gunoi. Unii cetățeni își scot animalele în parcuri pentru a le lăsa libere să-și facă nevoile. Nu este corect față de ceilalți cetățeni, nu trebuie să mai vedem așa ceva.
Trebuie dată o Hotărâre a Consiliului Local mai aspră, care să ducă la respectarea legii de către cetățeni.
Eu locuiesc în Sectorul 6 de 15 ani. N-aș spune că primarul trebuie să locuiască, obligatoriu, în sectorul pe care-l conduce, dar ar fi de preferat să fie un om al sectorului. Pentru că, vrând-nevrând, când ajungi seara acasă te confrunți cu problemele din sector, le vezi, le trăiești.
R.l: Cum vă gândiți să îmbunătățiți protecția locuitorilor din sector?
La nivelul Bucureștiului funcționează foarte multe firme de pază, care asigură protecția obiectivelor și poate chiar a Poliției. Cred că la Poliția Locală au fost exemple de acest fel. La ADP Sector 6 a fost o firmă de pază. Parcurile și locurile de joacă sunt păzite de firme. Trebuie crescut efectivul Poliției Locale și trebuie puși la treabă.
Multe persoane privesc Poliția Locală doar ca pe o firmă de pază cu ceva mai multă autoritatea. Nu! Poliția Locală trebuie formată din profesioniști care să-și asume responsabilitatea, să se impună, să ajungă la nivelul de demnitate al Poliției naționale. Într-un anumit loc, asigurarea pazei de către Poliția Locală trebuie coroborată cu responsabilizarea cetățeanului privind curățenia. Poliția Locală trebuie să vegheze și la respectarea Hotărârilor de Consiliu Local. În Germania se dau decizii ale autorităților, iar cetățenii le respectă. Acolo trebuie să ajungem.
R.l: Ce părere aveți despre construirea unei moschei în București? Dar Catedrala Neamului credeți că este necesară?
Petre Țuțea spunea, la un moment dat, că fără Dumnezeu am fi doar niște animale raționale și vorbitoare, care vin de nicăieri. Fără ideea de Dumnezeu, societatea ar fi într-un haos.
Suntem o țară majoritar creștin ortodoxă. Nu văd necesitatea unei moschei în București. Nu avem atâția români musulmani care să aibă nevoie de un asemenea monument în București. În schimb, s-ar putea crea un pelerinaj care ar crește riscurile de securitate. Deci sunt total împotrivă!
Cu privire la Catedrală, nu sunt atât de vehement împotriva acestei construcții. Doar că Patriarhia și-a ales un moment prost, momentul ales pentru lansarea proiectului a lăsat de dorit, a coincis cu criza care a afectat economic nu doar România, ci și toată Europa. A fost frustrant pentru o parte a populației României ca, în condițiile în care se închideau spitale, noi să începem să construim o mare biserică în București. E adevărat că, din câte știu eu, o parte a fondurilor vine de la Guvern, dar majoritatea fondurilor vine din contribuțiile credincioșilor. Din acest punct de vedere nu este o problemă.
R.l: Vă temeți de DNA? Aveți vreun dosar?
Nu mă tem de DNA. Nu știu dacă am vreun dosar. În tentativa noastră de a selecta cel mai bun candidat, am avut la sector și un candidat din afara partidului – doamna Carmen Dincă. În momentul în care i s-a retras sprijinul partidului, dumneaei a găsit de cuviință să mintă și am înțeles chiar că a depus o plângere la DNA, cum că i-aș fi cerut bani. Eu nu știu ce a scris doamna Dincă acolo, dar dânsa a avut numeroase declarații în spațiul public. A spus că i s-au cerut bani pentru a fi desemnată candidat, apoi și-a nunțat declarațiile și a spus că i-aș fi cerut 15.000 de euro pentru startul campaniei. Dar Legea partidelor politice spune că un candidat trebuie să-și suporte costurile campaniei, candidatul și nu altcineva! Deci problema nu are fundament penal. Dar chiar dacă problema nu are fundament penal, doamna Carmen Dincă minte. A fost o discuție la nivelul organizației sectorului 6, discuție la care a participat și doamna Carmen Dincă, în care s-a discutat de bugetul de materiale. Am estimat costuri materiale, am avansat o sumă între zece și 15.000 de euro. Doamna Dincă a spus atunci că are oameni care s-au oferit să o susțină financiar drept candidat și că vrea să discute cu trezorierul PMP Sector 6. Au discutat. Noi, la nivelul sectorului, aveam discuții cu mai mulți posibili candidați. Doamnei Dincă i s-a retras sprijinul politic, iar drept urmare doamna Dincă a depus o plângere la DNA împotriva mea. Nu știu ce a scris în acea plângere, dar orice ar fi scris, minte! Ar fi imposibil să fi făcut eu o faptă penală de care eu să nu știu. În următoarea zi, eu am depus plângere împotriva doamnei Dincă, pentru inducerea în eroare a organelor judiciare.
R.l: Ați luat vreodată mită? Dar ați dat?
Nu am luat mită. Ca să dau, dacă numim mită un cadou dat doctorului, când am fost cu soția mea, sau cu anumite ocazii… pot spune că sunt un om normal în societate. Am dat cu sensul de cadou, nu de mită. Nu am dat mită.
R.l: Puteți fi șantajat cu ceva?
N-am cu ce să fiu șantajat.
R.l: Ce avere aveți?
Nu am avere. Nu sunt un sărac, nu am probleme în viața de zi cu zi, dar nu sunt nici pe departe un om bogat. Averea presupune o sumă considerabilă, proprietăți considerabile. Nu am. Dar nici nu mă plâng, nu pot spune că sunt cel mai necăjit din sector, că nu sunt.
R.l: Ce întrebare lipsește din acest interviu ?
De exemplu nu m-ați întrebat despre candidații la funcția de consilier, având în vedere importanța lor. În Sectorul 6, PMP a propus oameni noi, fără niciun fel de experiență în administrația locală. Sunt convins că este un avantaj, pentru că nu-mi doresc să aibă vreun consilier experiența a ceea ce a însemnat administrația locală de până acum în Sectorul 6. Sunt în majoritatea lor oameni tineri, care pot fi considerați dezinteresați de partea urâtă a lucrurilor și nu au interese personale. Dacă statul nu va intra într-o competiție reală cu mediul privat din punctul de vedere al asumării responsabilităților, nu vom realiza niciodată nimic.
Citește și celelalte interviuri ale seriei ”Pe cine alegi?” – Interviuri cu candidații la primăriile de sector ale Capitalei