30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialCorupția ucide? Luați clanul Pandele-Firea!

Corupția ucide? Luați clanul Pandele-Firea!

Cu nominalizarea Gabrielei Firea la candidatura pentru primăria Bucureștiului, PSD ridică modelul caracatiței mafiote de partid care domină județul Ilfov la rang de politică administrativă oficială. Mai grav este că din partea cealaltă, de la PNL, nu există o contraofertă credibilă. Bucureștiul va deveni victima pactului imoral prin care s-a constituit USL, ceea ce înseamnă că va rămâne pentru mult timp o cloacă fetidă care colcăie de șobolani de partid cuplați la banul public.

Nu există absolut nimic care să o recomande pe Gabriela Firea pentru funcția de primar general al Bucureștiului. Persoana nu are nici un fel de experiență administrativă, nu are nici o experiență politică care să-i permită să negocieze cu succes politici publice și, în general, nu are înzestrări minime care să o recomande pentru cea de-a doua demnitate publică din punctul de vedere al legitimității democratice din România. Cine a avut vreodată răbdare să urmărească prestația doamnei Firea ca purtător de cuvânt și realizator tv, se va fi lămurit de mult că acolo unde ar fi fost legitim să se aștepte din partea dânsei la substanță nu a furnizat decât un uriaș vid intelectual. Doamna Firea nu este altceva decât o cochilile goală, un nimic ambalat în valuri de butaforie cu sclipici de către aparatul de propagandă al Antenei 3. Dacă ar fi avut o legătură cât de slabă cu noțiunea de responsabilitate publică și un minim respect față de cetățeni Liviu Dragnea și liderii PSD nu ar fi nominalizat niciodată această mască goală pentru primăria Bucureștiului, pentru că nimic bun nu poate ieși de aici pentru cel mai mare oraș al țării. Nominalizarea Gabrielei Firea este un gest de sfidare cinică și veselă a bucureștenilor de către PSD care face o demonstrație de forță. Dacă îi poate determina pe bucureșteni să aleagă o nulitate absolută ca Firea în funcția de primar general când este atât de clar că alegerea ei este contrară intereselor lor, atunci poate face orice, oriunde în țară. Bătaia de joc este monumentală: „Ați vrut o adminstrație competentă, integră și condusă de interesele cetățeanului după nenorocirea de la Colectiv? Luați de-aici clanul Pandele-Firea!”.

În mod cu totul inexplicabil, DNA s-a ținut departe de județul Ilfov, unde acționează câteva din cele mai puternice rețele politico-lucrative din România. Spus pe șleau, Ilfovul este paradisul mafioților care îmbină în modul cel mai profitabili afacerile, politica și criminalitatea. Oricine are cât de cât o cât de mică idee despre cum merg lucrurile în București și la marginea Bucureștiului știe că acest lucru este perfect adevărat. Iar unul dintre personajele emblematice pentru această încrengătură care sufocă politica și economia capitelei este Florentin Pandele, primarul „orașului” Voluntari și soțul doamnei Firea-Pandele. Cu nominalizarea Gabrielei Firea la primăria Bucureștiului, Dragnea nu face altceva decât să extindă rețeaua de corupție care funcționează în Ilfov la nivelul metropolei și să transfere modelul tranzacțiilor oneroase din umbră de la periferie la centru. Nu că administrația Bucureștiului ar fi fost curată și ferită de corupție până acum. Mita pentru care este acuzat Oprescu nu este decât o mică parte a mizeriei morale care îneacă administrația orașului. Dar prin instalarea lui  Firea la primăria generală și a celor șase minioni la primăriile de sector, Dragnea și PSD ne transmit că nu este nimic în neregulă cu acest model al corupției generalizate, ba mai mult, soluția politică este „oficializarea” corupției generalizate. Și de ce n-ar fi dacă  din partea celaltă, dinspre „dreapta” nu ni se oferă nici o alternativă credibilă?

Dacă Pandele este una din figurile emblematice ale „modelului Ilfov” de administrație, celălalt este președintele Consiliului Județean, penelistul Marian Petrache și  omul care va rămâne celebru prin metafora „motorul și curentul”. Alianța Petrache-Pandele reprezintă cea mai bună metaforă pentru ceea ce a reprezentat de fapt USL: o alianță a corupților al căror unic scop a fost să obțină controlul asupra serviciilor de informații și procuraturii generale pentru a neutraliza DNA, Înalta Curte și Justiția independentă. Dacă ar dori să prezintă o alternativă reală la PSD-Firea-Pandele, PNL ar trebui să își repudieze propriul trecut uselist și să își asume public gravele derapaje morale din trecut. Dar nu are nici cea mai mică intenție să facă acest lucru și de aceea ne propune un candidat care nu are nici o șansă să câștige nici într-un tur, nici în două, nici în nouă.

Alternative „bune” există, fie că vorbim de Ciprian Ciucu, fie de Nicușor Dan, dar bucureștenii nu îi vor vota masiv pentru că sunt conștienți că administrația Bucureștiului este atât de coruptă până la în cele mai mici unghere și de dominată de caracatița penelisto-pesedistă (la care se adaugă componenta uneperistă a unui alt fiu de marcă al Ilfovului, Gabriel Oprea), încât știu că astfel de personaje curate vor fi devorate în cel mai scurt timp. Bucureștiul va rămâne așadar expresia eșecului politic și moral al partidelor tradiționale, validat de un electorat blazat și fără speranță. 

Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă