13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăOp & EdTestul Samarkand pentru Xi și Putin

Testul Samarkand pentru Xi și Putin

Liderul chinez Xi Jinping se va întâlni zilele acestea cu Vladimir Putin, la Samarkand (Uzbekistan), unde se desfășoară un nou summit al Organizației de Cooperare de la Shangai.

E prima ieșire din țară a lui Xi de la declanșarea pandemiei. Putin vine după o serie de pierderi pe frontul din jurul Harkovului.

Din organizația de cooperare, pe lângă Rusia și China, mai fac parte India, Pakistan (membre și ale Commenwealth-ului), precum și țările ex-sovietice din Asia Centrală. Iranul și alte țări sunt pe cale de aderare.

Geopoliticienii nealinați privesc atenți la desfășurarea lucrărilor. Presa aliniată deschide sticle de șampanie, anunțând deja înfrângerea Rusiei pe frontul est-ucrainean. Posesorii epoleților n-au citit vreodată Sun Tzu, strategul militar de geniu al lumii antice, care recomanda „retrageri strategice, înainte de asaltul final”.

Examenul “parteneriat fără limite”

De departe, întâlnirea dintre Jinping și Putin va fi momentul culminant al testului „parteneriatul fără limite” dintre China și Rusia, stabilit înainte de Jocurile Olimpice din februarie 2022.

Cunoscătorii știu că relațiile dintre China și Rusia au fost mai mereu asimetrice. În Asia, cele două mari puteri duc o “rivalitate liniștită”.  

Summitul SCO este o reuniune anuală a liderilor eurasiatici, privind politica internă a statelor, colaborare economică și securitate regională.

Va trage Beijingul și mai mari beneficii din slăbirea Moscovei și a hazardului războiului din Ucraina? Păi, să vedem care sunt datele problemelor. Și nu în ultimul rând, să privim “corolarul de interese”.

desen de Ștefan Popa Popa’S

Xi va avea peste o lună Congresul Partidului comunist. Temerile regimului de la Beijing sunt legate de eventualele sancțiuni internaționale, în caz de conflict cu Taiwan. China are nevoie de asigurări ferme din partea statelor euroasiatice, pentru dezvoltarea proiectului noului Drum al Mătăsii. Iranul suferă de pe urma sancțiunilor impuse de Occident în “afacerea nucleară.” India a devenit mai nou trader internațional al petrolului (Rusia îi vinde cu 60 de dolari barilul).

citește și: Cum va fi domnia lui Charles al III-lea

Deși nu este o organizație militară, discuțiile din SCO se vor axa pe securitatea regională. Recent, a avut loc o premieră. Rusia și China au efectuat un exercițiu militar comun, aproape de granița Japoniei.

Observatorii militari au raportat că pe frontul din Crimeea, armata rusă a folosit drone kamikaze (one way) iraniene. Deci, se prefigurează o uniune de interese militare. 

Se despică apele sau se adună furtunile?

Întâlnirea are loc  are loc, totuși, într-un moment crucial al istoriei omenirii. China înregistrează un avânt economic, în timp ce Rusia regresează militar. Suferă de o slăbire a liniei de front din Crimeea.  Aceste stări ar putea schimba echilibrul de putere din Asia Centrală în favoarea Beijingului. Poate că Putin va fi mulțumit de noile contracte comerciale, privind vânzările de resurse și-i va ridica lui Xi mingea pentru viitorul congres.

Geopoliticienii știu cât de influentă este China, din punct de vedere economic și financiar, în Turkmenistan, Uzbekistan și Tadjikistan. Investițiile chinezești în regiune nu sunt pe placul americanilor, care doresc o reîntoarcere a Chinei în matca sa.

Jinping și Putin  s-au întâlnit ultima dată în preajma Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, unde și-au anunțat „parteneriatul fără limite”, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Putin nu va cere ajutor militar direct

Se presupune că fiecare lider va avea o agendă detaliată cu propuneri de colaborare. Analiștii progresiști susțin în mainstream-ul occidental că Putin îi va cere ajutor militar lui Xi. Există, totuși, un acord de frontieră între două puteri. Chiar dacă armata rusă este în dificultate pentru moment, Putin nu-i va solicita lui Xi un astfel de ajutor. Orice strateg știe că piesele grele se mută la sfârșitul jocului și nu în timpul partidei.

YouTube video

Sferele de interese sunt clare pentru cei care pot pune piesele pe tablă. China are nevoie ca de aer de Drumul Mătăsii și de menținere a status-quo-ului în Turkmenistan, Uzbekistan.

Ambii lideri au programat, de asemenea, vizite în Kazahstan, susține presa asiatică de limbă engleză, unde Xi și-a lansat pentru prima dată inițiativa comercială de investiții străine „Belt & Road”, în 2013.

Liderul chinez va fi sprijinit de Kremlin în campania de extindere a marii rute comerciale

E limpede, doar pentru cunoscători, interesul lui Xi din politica internațională a fost acapararea Asiei centrale din perspective economice, acestea influențând și deciziile politice ale statelor.

Ce e de așteptat din testul Samarkand? O întărire a relațiilor ruse-chineze, în condițiile în care America (ce fraieră) a încins tensiunea cu China, datorită intereselor cipate ale californiencei Nancy Pelosi. Diplomaţia chineză nu a condamnat niciodată invazia rusă. În schimb, ea a denunţat sancţiunile occidentale împotriva Moscovei şi vânzările de arme către autorităţile ucrainene.

Putin este atent ca Rusia să nu fie exclusă din interesele sale regionale de planurile expansioniste ale Chinei.

Din toată această reuniune de forță, va pierde doar Occidentul, care nu mai știe pe ce lume trăiește.

VOCILE LUMII
The Guardian

Publicație britanică

Impunătorul oraş Samarkand nu este doar fosta capitală a imperiului temutului Timur Lenk, ci o adevărată oază, aflată în mijlocul continentului asiatic.

“Forța ripostei globale la invazie și pierderile recente ale Rusiei îl pun în dificultate pe Xi și politica sa externă de aliniere cu Putin, dar probabil îl vor ține pe liderul chinez aproape de cel rusesc”, a declarat profesorul Elizabeth Wishnick, cercetător principal al Centrului pentru studii Navale, Analize, profesor la Universitatea de Stat Montclair, potrivit The Guardian.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă