4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăOp & EdSoluțiile unui om de afaceri la situația de criză energetică

Soluțiile unui om de afaceri la situația de criză energetică

În timp ce Comunitatea Statelor Europene nu găsea nicio soluție la criza energetică, patruzeci și patru de lideri deplasându-se degeaba până la Praga, omul de afaceri Marius Cristescu s-a dus la Strasbourg pentru a le prezenta experților o serie de soluții la criza ce se va adânci, odată cu prăvălirea Generalului Iarnă peste continent.

Într-o pauză, a reușit să încropească, cu meticulozitate germană, câteva idei pentru guvernul fără idei de la București, înțepenit în “plafonare,” ca gâștele mele blegi în sârma de gard.

Când gestionezi bugetele proprii, pare că vezi mai limpede decât ministrul OMV al energiei, care bâjbâie, laolaltă cu năimiții cu munți de bani de la ANRE, făcătorii de nefăcute.

Simplificarea procedurilor, o acțiune simplă

Pentru energie electrică, omul de afaceri timișorean propune o legislație unitară, mai flexibilă pentru persoanele fizice care vor să producă până la 20 KWh. Pentru a nu fi obligați să piardă timp pe la primării, el propune punerea panourilor pe case sau pe teren, fără autorizație de construcție și admiterea în rețea a produsului finit, curentul, în zece zile, nu ca acum în 30 de zile.

În cazul persoanelor juridice, o legislatie unitară până la 0,99 MWh când devine producător, să nu aibă nevoie de autorizație de construcție dacă fotovoltaicele vor fi așezate pe acoperiș sau pe teren, precum și intrarea în sistem, în maxim 30 zile.

Dacă până acum, conform legislației curente, prosumatorul putea consuma doar “la locul faptei,” investitorul propune executivului modificarea prin OUG, astfel încât prosumatorul (producătorul de energie din surse verzi), cu mai multe locații la același distribuitor, să poată să-și transfere energia din sistem la oricare din locațiile pe care le administrează (să se aplice până la 0,99Mwh). Tototdată, proprietarii unor clădiri sau ansambluri industriale să poată să vândă consumatorilor din locație, adică chiriașilor.

Soluțiile unui om de afaceri la situația de criză energetică
Desen de Ștefan Popa Popa’S

În același timp, din cauza zecilor de zile întârziere ale administrațiilor publice și locale (eu nu pot depune la “Casa Verde” niciun dosar, pentru că duduile de la ANAF – Sector 1 nu eliberează certificatele fiscale în termenul legal), leguitorul să stabilească sancțiuni în cazul în care autorizațiile și documentele cerute (pentru electricitate, gaz, apă) nu sunt eliberate în maximum șapte zile.

Temnița dosarului cu șină să fie evacuată

Calitatea de prosumator să fie valabilă și pentru producătorii din alte surse regenerabile – solar, eolian, microhidrocentrale și biomasă, nu doar pentru producătorii de curent electric, reprezintă altă propunere.

Pentru o descarcerare din temnița “dosarului cu șină”, toți prosumatorii să nu mai aibă nevoie de aviz de mediu, care oricum e degeaba, în condițiile în care instalațiile sunt eco-friendly.

citește și: Răzbunarea Prințului Moștenitor al Arabiei Saudite

Posibilitatea includerii în bugetul 2023 ca primăriile, spitalele și școlile să instaleze panouri solare și să devină prosumatori, reprezintă o altă soluție.

La fel ca o serie de miniștri ai cabinetului, omul de afaceri propune schimbarea tuturor becurilor din instituțiile publice ale României, în vederea reducerii consumului.

Plafonări fără scări

Pentru o eficientizarea Plafonării, care să nu mai fie pentru unii mumă, pentru alții ciumă, el propune ca aceasta să fie aplicată pe consum, nu pe categoria de intreprindere cu subcategorii de consum cu ramură economică.

Omul de afaceri, chibzuit ca orice bănățean, propune stabilirea unor tarife în funcție de orele de vârf ale consumului de energie, pentru reducerea voluntară pe maxim de sarcină. El mai susține că ar fi necesară o campanie masivă de contorizare inteligentă și de conștientizare că pe vârful de sarcină tariful e mai mare. Omul de afaceri se pare că nu știe că Electrica Furnizare a schimbat contoarele ELBA, cu altele chinezești, pentru o mică, mare șpagă, cu cele inteligente, dar care nu raportează indexul, pentru că la capătul firului nu e niciun samavolnic computer care să proceseze datele.

Tariful diferențiat pe weekend e o idee susținută și de alții. Spălăm rufele, coacem în cuptoare, udăm grădina, doar la sfârșitul săptămânii, când avem un curent mai ieftin și când marii consumatori nu sunt în priză. 

Redeschiderea exploatărilor puse la conservare

Pentru gaz, Marius Cristescu propune creșterea masivă a producției onshore, ca singura soluție de echilibrare pentru iarna 2022 – 2023.

O altă propunere este simplificarea procedurilor de expropiere pe traseul conductelor primare de gaz (de la sondă la rețeaua națională de distribuție Transgaz) și pentru traseul între producătorii mari de electricitate (peste 50 MWh) și rețele Transelectrica de distribuție (400, 200 si 110);

Crearea de noi depozite în fostele zăcăminte de gaz abandonate (transferarea de la ANRM, construcția de noi capacități de stocare) și în minele de sare (prin transferarea lor de la Salrom).

O idee inovativă, nerostită de alții, este scoaterea urgentă la licitație de către ANRM a tuturor licențelor la care Petrom și Romgaz au renunțat în ultimii 30 ani. Actualele prețuri justifică economic efortul.  

Prețul lemnelor de foc poate scădea doar dacă există o mai mare ofertă decât cerere

Redeschiderea minelor și utilizarea energiei geotermale reprezintă o ultimă soluție, pusă pe masa guvernului.

Plafonarea prețului lemnelor de foc nu produce nicio reacție în piață, în sensul ieftinirii produsului. Marius Cristescu propune creșterea cotelor de tăiere a lemnelor de foc, la 2-3 milioane m3, stimularea creării de stocuri pentru încălzirea pe 2-3 ani, astfel piața ieftinind produsul, unul dintre cele mai scumpe din Europa.  

Vocile lumii

Maria Grapini

Europarlamentar

Soluțiile unui om de afaceri la situația de criză energetică
Maria Grapini – europarlamentar S&D

“Propunerea Comisiei Europene de achiziții comune a gazelor este extrem de dezavantajoasă pentru România, susține europarlamentarul Maria Grapini. Aceasta arată că țara noastră trebuie să dea toată producția pe platforma comună a UE, la prețuri mici, și să se redistribuie o cantitate mai mică, dar mai scumpă, în numele solidarității”, susține Maria Grapini, conform Național.ro

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Producătorii locali, tot mai prezenți în restaurante: o asociație dedicată le susține accesul în HoReCa

Marius Tudosiei, fondatorul Asociației Lanțului Alimentar Scurt (ALAS), susține pentru ZF că micii producători locali de alimente, de la brânzeturi la sparanghel, câștigă teren...

Producătorii locali, tot mai prezenți în restaurante: o asociație dedicată le susține accesul în HoReCa

Marius Tudosiei, fondatorul Asociației Lanțului Alimentar Scurt (ALAS), susține pentru ZF că micii producători locali de alimente, de la brânzeturi la sparanghel, câștigă teren...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă