-1.3 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăOp & EdPlanul Prometeu de organizare a unui nou bloc comunitar

Planul Prometeu de organizare a unui nou bloc comunitar

Polonia va fi noul pol de putere al bloculului comunitar care se va forma după sfârșitul războiului din Ucraina, dacă nu apar disfuncționalități în Planul Prometeu.

Deși relațiile dintre familiile conservatoare ale lui Jarosław  Kaczyński, liderul de facto al Poloniei și Viktor Orbán, șeful administrației maghiare, s-au mai răcit – conjunctural, se zice – Ungaria va fi puterea pivotală dintre Estul sino-rus și tânărul Occident, născut sub protectorat britanic.

Dacă centrul politic și administrativ va fi la Varșovia, cel economic al noii construcții – la Budapesta.

Plan tutelat de Londra

Noul bloc comunitar, aflat în stare de proiect de peste treizeci de ani, a fost agreat la Londra, încă din 1992 și garantat de guvernul Majestății Sale, Regele Charles al III, ca o moștenire de la mama sa Regina Elisabeta a II-a. Acesta reface, sub forma unei confederații, vechea Uniune polono-lituaniană, care a existat 240 de ani, între 1569 -1795, ca un tampon între puterea hegemonică germană și cea rusă. Viziunea este îndrăzneață, pentru că vizează mai multe țări: Estonia, Letonia, Lituania, Cehia, Slovacia, România, Ungaria și Bulgaria.

citește și: Mai poate fi controlată Inteligența Artificială?

Planul Prometeu este numele proiectului “Intermarium” al  Mareșalului Józef Piłsudski, întâiul șef de stat al Poloniei independente de după primul război mondial, care ar cuprinde statele de la Marea Baltică, până la Marea Neagră. Acesta viza o dezmembrare pașnică a URSS și reducerea influenței geopolitice a Germaniei, deziderate formulate încă din 1922.

Inițiativa celor Trei Mări sau despre nașterea unui nou bloc răsăritean

Planul Prometeu de organizare a unui nou bloc comunitar

Principal obiectiv al planului, cunoscut ca Inițiativa celor Trei Mări, este crearea confederației transcarpatice, cu scopul de a garanta un echilibru durabil de putere în Europa Centrală, cu națiuni suverane, împotriva presiunilor imperialiste, atât din vest, cât și din est.

Astfel se explică perseverența guvernului de la Varșovia de a susține cauza ucraineană. Polonia are nu doar un gând, ci o amplă viziune.

Prometeu a reușit să convingă Administrațiile succesive ale SUA și diferitele guverne ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, printr-un concurs de factori determinanți. Reprezentanții elitelor poloneze din exil s-au coordonat pentru a recompune visul din vis: o Polonie, cu rol protectiv, într-o nouă lume occidentală.

Susținerea anglo-americană a lui Prometeu s-a bazat pe trei piloni

Cauza poloneză n-ar fi avut șanse de izbândă, dacă Polonia n-ar fi fost susținută, în primul rând de-o emigrație puternică, determinată și unitară, care a ținut cu țara, indiferent de guvernările conservatoare, liberale sau comuniste, care s-au perindat la putere.  

În al doilea rând, programul pacifist al doctrinei Giedroyc, formulat încă din anii 1950, în jurul unui for de gândire al revistei “Kultura,” apărută în exil, a convins marile cancelarii ale lumii, mă rog, cele care contează în scrierea tezelor geopolitice heliocentrice. Fost ziarist în perioada interbelică, ajuns în Franța, după căderea țării sale sub Cortina de Fier, Jerzy Giedroyc a lansat inițiativa unei împăcări istorice între Polonia și Ucraina, prin iertarea agresiunilor naziste și renunțarea la pretenții revizioniste. În jurul său, s-au grupat mai mulți intelectuali.

Au decis că interesul major de securitate al Poloniei, care se va elibera într-o zi, va fi să aibă în Ucraina, un scut față de imperialismul rus, dar și un prieten. Încă din primul deceniu de după al doilea război mondial s-au lansat în acțiuni de susținere a cauzei ucrainiene.

Se poate spune că polonezii au fost primii promotori ai ideii intrării Ucrainei în NATO și UE, dintr-un interes egoist: mai multă securitate și mai multă de protecție.

Fără Coroana britanică, cardinalul Józef Wojtyła n-ar fi ajuns Papă

În al treilea rând (poate că ar fi trebuit să fie primul argument, dar am preferat o înșiruire cronologică), rolul Papei Ioan Paul al II-lea în susținerea cauzei de mărire polono-lituaniană. Sanctitatea Sa poate fi considerată cea mai puternică personalitate pe care s-a sprijinit proiectul polonez. Încă de la înscăunarea sa, a ținut o relație permanentă cu Palatul Buckingham, fără de care – printre altele fie spus – n-ar fi ajuns Pontif, dar asta e o altă discuție. S-a întâlnit cu Regina Elisabeta a II-a de cinci ori, nu doar ca o recompensă a Coroanei pentru medierea conflictului din Insulele Falkland!  Relația a avut resorturi mesianice.

Acțiunile pregătitoare de convingere a Marilor Puteri că soluția Intermarium e benefică pentru viitorul pașnic al Europei au fost susținute în secret de Regina Marii Britanii. Nu doar ca un corolar de minuni, Polonia s-a bucurat de existența unui geniu a geopoliticii: Zbigniew Brzeziński, consilier de securitate al unui președinte american și creatorul conceptului de: „Cordon sanitar de protecție a NATO,” format dintr-o salbă de state, de la Marea Nordului, la Marea Neagră. El a convins administrația Carter de nevoia creării unui bloc comunitar între Vest și Est, prezentând rațiunile de securitate, nu visul națiunii sale de a redeveni o putere imperială.

Polonezul care a prevăzut nevoia de bipolaritate a lumii

A fost profesor la diferite facultăți americane, fiind considerat un geopolitician mult mai cu viziune decât Fukuyama, cu al său sfârșit al istoriei, de după prăbușirea URSS. Deși un anticomunist notoriu, Brzeziński n-a căzut în extaz când s-a prăbușit Uniunea Sovietică, ba din contră, a susținut că lumea va fi bipolară, în ciuda interesului hegemonic al SUA.

Iată, un simplu corolar de fapte și de gândire strategică descrie modul cum Planul Prometeu a fost agreat de Marile Puteri.

Intermarium este o zonă care ar izola Europa civilizațională, cu o suprafață, conform hărților, de trei ori mai mare decât Germania și Franța la un loc. Rolul său enunțat este de protecție a bătrânelor state europene. Înțelesul ascuns e că se plănuiește o reîmpărțire a Europei, cu sprijin englez, că doar BREXIT-ul nu s-a făcut la plesneală.

Stakeholderii americani ar dicta, astfel, prețul cerealelor la marile burse din lume. În aceste state, s-ar grupa 78% din producția mondială de grâne.

VOCILE LUMII

Newlinesinstitute.org

Polonia va deveni un important jucător european

Planul Prometeu de organizare a unui nou bloc comunitar
Poliția poloneză la granița cu Ucraina.Mai mult de 4 milioane de refugiați au plecat din țara aflată în război, conform datelor ONU.

 „Polonezii văd umbre ale sale în destinul Ucrainei, propriile istorii tulburi și se tem că istoria s-ar putea repeta. În viitorul previzibil, Polonia va continua să aprofundeze legăturile militare cu SUA și cu alți aliați ai NATO, pentru a se asigura că nu există nicio îndoială în legătură cu articolul 5 din Tratatul de Bază, iar statul și societatea deopotrivă vor face tot ce le stă în putere pentru a se asigura că vecinii de la est sunt țări libere și independente,” scrie Newlinesinstitute.org.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă