E clar lucrul: Viktor Orbán a luat în serios mandatul Ungariei la președinția Consiliului European. Încălțând ghetele de front peste ciorapii europeniști, s-a dus în voiaj la Kiev, cu porumbelul păcii. În numele UE sau al său personal?
E prima vizită a liderului maghiar în Ucraina, de la declanșarea conflictului cu Rusia.
Ce dacă oaspetele n-a fost înțeles cum se cuvine, iar purtătorii de vorbe ai administrației prezidențiale a lui Volodimir Zelenski au spus că liderul maghiar e taxidermist, umblând cu uliul în chip de porumbel?
Un prieten vechi din Banat ne repeta, până la obsesie, că băutorii de votcă n-au cum să-i înțeleagă pe consumatorii de coniac. Un vals pe acordurile Dunării albastre, la un Tokay, e altceva decât imnurile banderiste sau băștile azoviste. Dar poznașul lider de la Budapesta a încercat să deschidă lacătele ferecate fără gândul de a se întoarce cu vreo victorie.
Îmbrăcat în responsabilitatea postului european, Viktor Orbán a ținut, încă din primele zile ale mandatului Ungariei la șefia Comisiei Europene, să tulbure evidența: statele UE sunt la remorca Administrației Biden. A propus un plan serios de discuții, pentru obținerea păcii în cel mai scurt timp.
Încă din primele ore ale mandatului, Viktor Orbán a anunțat că va schimba agenda europeană și își va concentra politicile publice pe rezolvarea crizei ucrainiene. În calitate de lider al guvernului care asigură, prin rotație, președinția UE, poate schimba paradigma unei purtări bătrânicioase a Coanei Europa. Poate fi învățată, în șase luni de zile, să facă mici pași de vals, dacă nu chiar de csardas, mai deciși.
Așa cum am spus, liderul de la Budapesta și-a luat în serios mandatul. S-a urcat în vagonul Lee cu destinația Kiev. S-a întâlnit cu neînfricatul erou Zelenski. I-a pus pe masa prezidențială propunerea sa de pace: încetarea schimbului de focuri, în primă fază. N-a găsit interlocutor disponibil. Eroul i-a replicat că așa ceva nu se poate. Ucraina luptă cu trupele rusești pentru recuperarea teritoriilor furate. Are susținerea întregului Occident, cum să se împiedice întreg aliotmanul într-un simplu ciot de pace?
În declarația de presă comună, Volodimir Zelenski a tușat refuzul planului de pace propus de liderul de la Budapesta, explicând că nu este de acord ca Rusia să rămână cu teritoriile cucerite, inclusiv Crimeea, adică aproximativ o cincime din Ucraina. Zelenski a repetat condiția preliminară pentru negocierile de pace (așa cum a prezentat-o la negocierile eșuate din Elveția): retragerea trupelor ruse din toate teritoriile ocupate.
Fin dansator și de tango, Viktor Orbán a subliniat că nu se opune viziunii Ucrainei de a pune capăt războiului, dar o consideră prea laborioasă pentru a putea fi pusă în aplicare în viitorul imediat. „I-am spus domnului preşedinte că iniţiativele sale necesită mult timp, din cauza regulilor diplomaţiei internaţionale. Prin urmare, i-am cerut domnului preşedinte să se gândească dacă este posibil să facă ceva puţin diferit: să înceteze focul şi apoi să negocieze cu Rusia, deoarece o încetare a focului ar accelera ritmul acestor negocieri,” a declarat liderul maghiar.
Zele-vogue ar fi de acord cu un nou format de pace (cel puțin asta a reieșit public), dar fără să i se ceară renunțarea la ținuturile din est. Ar fi de acord chiar și cu participarea dușmanului. Apropo de Rusia, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mărturisit jurnaliștilor că instituția sa nu știe ce caută liderul maghiar la Kiev. Mai să ne transmită că poznașul n-are mandat, dar îl are pe cel oficial al UE. Nu s-a dus, deci, pe inima goală în buncărul eroului hrănit abuziv din fondurile occidentale, fără a avea vreo dietă anticorupție în concursul de factori pe calea negocierilor de preaderare la UE.
Nereușind să treacă lupul, capra și varza pârleazul, băutorul de coniac a plusat, cerând drepturi pentru minoritățile maghiare din sudul Ucrainei. Neînfricatul purtător de bluză de front a pasat responsabilitatea. I-ar fi cerut lui Orbán să finanțeze o școală pentru aceștia. Șeful executivului maghiar a promis că va da bani pentru mai multe. Rezolvând etapa negocierii, a trecut mai departe, propunând semnarea unui acord între cele două state, care să se finalizeze cu un nou tratat. Cabinetul președintelui a și recunoscut în comunicarea oficială rolul de viitor lider al păcii, în persoana premierului Ungariei. Același individ care, până mai ieri, era nefrecventabil. Vedeți cât de ușor se face captatio benevolente, când știi cum să cobori cufărul diplomației din pod și să fredonezi Rapsodia maghiară?
Nu-i așa că Viktor Orbán e un jucător, nu doar o șosetă udă?
E băiat, cum ar zice junii neduși decât la oastea digitală.
Vocile lumii
“Mulți ucraineni cred că o încetare a focului ar cimenta pur și simplu stăpânirea Rusiei asupra teritoriului pe care l-a luat de la Ucraina și, dacă ar avea loc negocierile, ar prefera ca acestea să fie conduse dintr-o poziție de forță mai degrabă decât pe piciorul dindărăt.
Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba a declarat că țara sa este deschisă „să lucreze cu toată lumea și să rezolve problemele.” „Această muncă este dificilă și necesită timp, dar în cele din urmă, ar putea da rezultate tangibile,” a spus el pentru BBC.