20.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăOp & EdVasile Blaga va juca la Ruga bănățeană

Vasile Blaga va juca la Ruga bănățeană

Sub pretextul deschiderii terminalului Schengen al Aeroportului Timișoara, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a luat pulsul filialei județene a partidului, după acțiunea șoc de demitere a lui Alin Nica din funcția de președinte al filialei județene, pe motiv că n-a fost de acord cu alianța cu PSD și a îndemnat liberalii din țară la rebeliune.

Vasile Blaga este noul președinte interimar al PNL Timiș. Cristian Bușoi l-a înlocuit pe Cosmin Tabără de la conducerea filialei municipale. Acesta a fost demis fără explicații. În partid, se știe că avea relații reci cu Alin Nica, fiindcă îl suspecta că a mers cu mai mulți nemulțumiți la București, pe vremea mandatului său, ca să se plângă de neajunsurile din filială.

Fostul președinte al PNL Timișoara, Nicolae Robu, a anunțat în repetate rânduri că nu mai este interesat de revenirea în funcție, ci doar de recâștigarea postului de primar, pierdut în alegerile din 2020, pe valul ascensiunii USR și al unei pregătiri neadecvate a campaniei electorale, când s-a certat cu majoritatea presei și s-a înconjurat de personalități contestate de către liberalii vechi.

Nicolae Ciucă consideră că mai importantă e stabilitatea, decât orgoliile politice

În timpul ultimei sale vizite, Nicolae Ciucă le-ar fi spus liberalilor timișoreni, prezenți în sala de conferințe a partidului, că are mare încredere în capacitatea de leadership a lui Vasile Blaga. “Oameni de partid și europarlamentari cu experiență vor gestiona cu înțelepciune situația de aici,” ar fi susținut Nicolae Ciucă, în fața unei săli deloc entuziaste.

Președintele liberalilor consideră că stabilitatea este cea mai importantă, acum.

Cât despre demiterea lui Alin Nica, președintele PNL a explicat că aceasta a fost voința Biroului Permanent al partidului. “Ne supunem deciziei și votului majorității. Ca militar, toată viața mea am luat decizii, nu pentru un om din zece, ci pentru nouă din zece,” a motivat el, în prezența membrilor liberali.

Vasile Blaga – mission in action

Vasile Blaga va avea o situație greu de gestionat, mai ales că și-au anunțat revenirea în  partid Claudiu Buciu, fostul primar al Lugojului, care și-a pierdut mandatul și Alin Popovici, o figură contestată încă de pe vremea când activa în PDL. Fost chiar și parlamentar, cel din urmă vrea să fie „cel dintâi.” În clipele de restriște ale răposatului partid, era prezent pe toate televiziunile. Obișnuia să spună multe cuvinte fără consistență. S-a retras la Timișoara, intrând în grațiile lui Nicolae Robu! Se spune că avea protecție în afacerile sale. Relațiile lui Popoviciu cu oamenii din filiala partidului au fost mereu tensionate. Toată lumea liberală timișoreană știe cât de des mergea la București cu “pâra,” pe vremea conducerii lui Nica.

Omul de afaceri Ionuț Gaiță, apropiat al lui Nicolae Robu, n-a fost cooptat în noua conducere a filialei timișorene, deși muncește zilnic în campania electorală a candidatului susținut, mai nou, chiar și de PSD, în ciuda mirărilor locale.

Foto: deBanat.ro

Bunăoară, Nicolae Robu a fost întrebat de către tinerii liberali: “Ce recomandați? Cu cine să votăm pentru funcția de președinte al Consiliului Județean? Cu Nica sau cu Simonis? Evident iritat, a răspuns tot cu o întrebare: “mă înregistrați?” Anul trecut, Alin Nica l-a propus pe Nicolae Robu candidat al PNL pentru primăria orașului. L-a susținut, nu doar declarativ. Orgolios, cum este cunoscut, fostul primar n-a acceptat ajutoare. Și-a readus în staff-ul de campanie tinerii loialiști, fără mari performanțe.

În ce condiții ar avea șanse Robu să revină la primărie?

De campania electorală a lui Nicolae Robu se ocupă firma Kensington a lui Răzvan Săndulescu din București. Nu de puține ori, candidatul le-a spus consultanților să plece, că n-are nevoie de ei. Este mult prea sigur că va câștiga. Se bazează pe scorurile din sondaje, deși i s-a recomandat prudență, susțin sursele locale.

“Nicolae Robu ar putea reveni la Primărie, dacă ar renunța la tonul revanșard, la haterism și ar promova un proiect vizionar pentru Timișoara,” ne spune un analist echidistant politic, cu acces la datele de cercetare socială.

Nica poate încurca socotelile

În cazul în care Alin Nica va candida, fie ca independent, fie sub sigla Forței Dreptei (mai puțin probabil), se cam subțiază masa electorală a lui Nicolae Robu, care – în tandem cu Nica – era bine văzut de liberalii din vest. De precizat că în Timișoara, PSD-ul n-a obținut niciodată mai mult de 15 % din voturi. Adversitatea tinerilor celor două partide e istorică. Sorin Grindeanu a ajuns, în 2016, președinte al Consiliului Județean, prin voturile aleșilor județeni, pe baza unui troc politic, nu prin alegeri directe.

Ilie Sârbu a fost singurul social democrat care a câștigat alegerile locale, în 2000, după deriva Convenției Democrate din România. 

YouTube video

Deși respinge orice strategie electorală, Nicolae Robu este în situația reevaluării jucătorilor din teren, dacă tot îi place fotbalul. De multă vreme, consilierii locali ai PSD fac jocurile lui Dominic Fritz. Atitudinea lor de non-combat este evidentă. Până și bătăioasa Roxana Iliescu, intrată în Consiliul Local prin Pro România, a fost redusă la tăcere printr-un “menage a trois” de business. Intransigentul Radu Țoancă, consilier PSD, și-a dat seama că luptă cu morile de vânt și a preferat, dojanei administrative, Safariul din Africa.

Se zice că Alfred Simonis n-ar prea fi vrut să fie președinte de CJ, dar forțele înalte din partid i-au spus că orice tânăr politician trebuie să fie validat prin voturi! Probabil va sta în funcție până la toamnă și va lăsa locul unui “vice.”

Bușoi – figură de tristă amintire

După o lungă absență, Cristian Bușoi se reîntoarce la conducerea filialei municipale. Liberalii locali susțin că n-a fost niciodată un catalizator, ci doar un aspirator de contracte, nu de voturi.

Vasile Blaga are o răspundere imensă. Tacticile sale victorioase în alegeri l-au făcut celebru. Este un foarte bun organizator, recunoscut până și de adversari. Dar dacă se va încercui doar de bihorenii lui, Pirtea, Popoviciu și alții, nu va coagula energiile pierdute, spun sursele locale. Un punct câștigător ar fi revenirea lui Sorin Supuran, un vechi liberal de bună condiție, neagreat de echipa Nica. De fapt, de Dănuț Groza, omul de bază din structura fostei conduceri județene, “o catastrofă organizatorică,” cum l-a descris un ziarist local. 

Adversarul coaliției PNL-PSD, Dominic Fritz, este de mai multe luni în campanie electorală.

Va mușca Buldogul sau va pune gazdele la muncă?

Pe vremea când candida la Primăria Capitalei, strategii de campanie l-au asociat pe Vasile Blaga cu buldogul. Își va scoate liderul colții sau va pune la muncă gazdele primitoare?

Deși electoratul timișorean nu s-a exprimat încă în alegerile locale și europarlamentare, apropiații noii conduceri interimare au făcut deja lista viitorilor parlamentari PNL: Vasile Blaga, Cristian Bușoi, Ben Oni Ardelean, Alin Popoviciu și – cu voia dumneavoastră – Marilen Pirtea. Viitoarele alegeri legislative se vor juca în PNL cu locurile eligibile „sold-out.”

Păcat că tinerii Ionuț Gaiță, Nicu Bitea și Cosmin Tabără nu sunt în cărți.

Cum se învârte și se sucește, Ben Oni Ardelean rămâne un Hopa-mitică.

Nea Vasile are o misiune grea, dar nu imposibilă. Poate învăța la bătrânețe să joace la Ruga bănățeană. O fi jucat-o pe vremea studenției?

VOCILE LUMII

Lia Lucia Epure

Ziua de vest

“Se confruntă două situații: Alin Nica, ca promotor al unui partid cu istorie și tradiție indubitabile, a luptat până în ultima clipă pentru partidul său, din care face parte de 20 de ani. El a fost săpat la București de colegii din partid.

Pe de altă parte, înțeleg că sunt niște ”constrângeri” internaționale, ce țin de NATO, de războaie, de un context în care România, ca țară, a promis stabilitate politică, fiind apreciată ca țară NATO, cu valențe excepționale pentru viitor.

Conflictul în PNL Timiș este departe de a se stinge, ceea ce este limpede: campania are de suferit!” –  susține Lia Lucia Epure în editorialul său din Ziua de vest.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Hanami – sărbătoarea primăverii, în Grădina Japoneză din Herăstrău

A cincea ediţie a Festivalului Hanami - sărbătoarea primăverii are loc, astăzi, în Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) din Capitală."Vă aşteptăm...

Incendiu la DSVSA din Pitești

Un incendiu a izbucnit, astăzi, într-o încăpere aflată în incinta sediului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Piteşti."La sosirea forţelor de...

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad – de la rectorul plagiator, la rectorul student

Alegerile pentru funcția de rector al Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad au înregistrat o premieră mondială: un student a ajuns rector. După...
Ultima oră
Pe aceeași temă