5.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăOp & EdUrsula von der Rosa Luxemburg

Ursula von der Rosa Luxemburg

Îmbrăcată într-o rochie galbenă și cămașă albastră, în timpul discursului despre “Starea Uniunii,” Ursula von der Leyen a adus nu doar elogii și cohorte de promisiuni de susținere a Ucrainei, dar a și recunoscut că Occidentul nu a ascultat de îngrijorările est-europenilor.

Ca o remarcă de luat în seamă (pe care n-o veți descoperi la ultrașii progresiști), discursul său seamănă cu cel al Rosei Luxemburg, activista revoluționară din Germania, care în lucrarea sa fundamentală “Acumularea capitalului,” scrisă în 1914, a militat pentru reducerea profiturilor companiilor.
Astăzi, Ursula, o demnă urmașă a Rosei Luxemburg, propune un plafon pentru profiturile întreprinderilor care produc energie electrică cu un cost scăzut. “Aceste întreprinderi realizează un profit pe care nu l-au anticipat niciodată, la care nici măcar nu au visat. În economia noastră socială de piață, să obții profit e un lucru bun. Însă, în aceste momente, nu este corect să se obțină profituri record extraordinare de pe urma războiului și pe spatele consumatorilor. Trăim vremuri în care profiturile trebuie împărțite și direcționate către cei care au cea mai mare nevoie de ele. Datorită propunerii noastre, vom mobiliza peste 140 de miliarde de euro către statele membre, cu scopul de a atenua direct impactul acestei situații,” zice Ursula von der Leyer, acum.

Reducerea consumului duce la falimentul producătorului

Tototadată, președintele Parlamentului European repetă teoria Rosei Luxemburg a reducerii consumului care ar duce în final la falimentul producătorului, în speța actuală Rusia.

„Liberalismul economic este curva liberă din curțile deschise”, avea să spună nemântuita de socialism, Rosa Luxemburg.

La fel ca predecesoarea sa în gândirea despre importanța reducerii consumului, ca o lovitură de grație dată capitalismului, Ursula von der Leyen este o adversară declarată a Moscovei.

Cum s-ar spune, marile spirite se întâlnesc.

Ursula von der Rosa Luxemburg
desen de Ștefan Popa Popa’S

Deși ne aflăm în buza înfrigurării globale (am ieșit teferi din încălzirea globală n.a.), președintele Parlamentului European a prezentat un set de măsuri, în discursul său despre “starea uniunii.”

Totul este la viitor. “Vom reduce consumul la gaze,” “vom sprijini IMM-urile,” “vom suprataxa producătorii de energie,” măsuri necesare pentru a reduce dependența de gazul rusesc.

Contrar așteptărilor, posesoarea deux-piece-ului galben și a bluzei albastre, culorile Ucrainei, a renunțat la ideea plafonării gazului rusesc, după principiul ”nu vom mai avea nevoie de el”.

La fel ca Rosa Luxemburg care, în iarna revoluționară a anului 1919, Ursula s-a opus Moscovei, în mod hotărât, anunțând chiar că suntem în război cu ei, deși conflagrația nu e declanșată, încă, în mod oficial.

Capitalul lui Rosa, diferit decât cel al lui Marx

Rosa Luxemburg a stat în închisoare pentru ideiile sale. Chiar a fost ucisă pentru exprimarea lor. În polemica sa deloc cordială din 1916, ea a susținut teza: „capitalismul trebuie să se extindă în mod constant în zone noncapitaliste pentru a avea acces la noi surse de aprovizionare, piețe pentru plus-valoare și forțe proaspete de muncă”.

Lupta Rosei Luxemburg contra capitalismului a făcut-o erou. Cea a Ursulei, enervează și lumea consumatorilor și a producătorilor de energie. Vine ea o doamnă de la Bruxelles și să impună o limită a profitului, în plină democrație europeană? Acest lucru este fără precedent.

citește și: Testul Samarkand pentru Xi și Putin

“Vom fi încercați de aceia care vor să exploateze orice fel de diviziune. E un război în economie, în energie, împotriva valorilor noastre. Dacă avem curajul necesar, Putin va eșua.

Azi, curajul are un nume, Ucraina. Glorie unei țări de eroi europeni. Slava Ucraina!” – a spus pentru un captatio benevolente Ursula von der Leyen.

Ur(sula) cu prefectura

Multă lume nu a înțeles de ce a legat discursul despre “Starea Uniunii” de războiul din Ucraina. Ce are Ur(sula) cu prefectura?

Pentru a-și justifica lipsa de competență, din dorința de a prezenta un program concis, a uitat să mai prezinte argumentele economice ale doctrinei Rosa Luxemburg în reducerea consumului, ca „o palmă grea dată imperialismului.” 

Pentru a arăta că doctrina socialistei germane are încă influențe, ne mai aruncăm privirea și pe cele spuse și scrise de deontoloaga revoluționară: ”capitaliștii au căutat să realizeze profituri și prin exporturile produselor în economii  non-capitaliste, de unde și fenomenul imperialismului, deoarece statele capitaliste au căutat să domine economiile mai slabe”, potrivit lucrării sale de referință Acumularea capitalului.

”Trebuie să milităm pentru distrugerea piețelor non-capitaliste, mai spunea Rosa Luxemburg, pentru că dacă n-ar mai exista piețe pe care să aducă surplusul de mărfuri,capitalismul s-ar prăbuși”.

Asta face Ursula von der Leyen. Ne sărăcește pe noi esticii, care suntem sufocați de prețurile mari ale produselor energetice, pentru a distruge capitalismul și a instaura Noua Ordine Mondială, creată și finanțată de aceleași grupuri de interese, care nu l-au lăsat pe Karl Marx să moară de foame și i-au sponsorizat lui Ilici Lenin lovitura de stat din Rusia.

Haideți, că ne-am prins!

Vocile lumii

Paul le Blanc

Ursula von der Rosa Luxemburg
Ursula von der Leyen, îmbrăcată în culorile Ucrainei

“Războiul Mondial a fost o lovitură împotriva civilizației capitaliste, în trecut, dar și împotriva civilizației socialiste a viitorului”, a concluzionat Rosa Luxemburg în timpul unui discurs, potrivit profesorului Paul le Blanc, din articolul de cercetare “Rosa Luxemburg și violența globală împotriva capitalismului”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Primul satelit din lemn din lume a fost lansat în spațiu

Premieră la nivel mondial: s-a lansat în spațiu primul satelit din lemn. Acest moment face parte dintr-un studiu privind utilizarea lemnului pentru a ajuta...

Iohannis a promulgat legea pentru organizarea referendumului local din București simultan cu alegerile prezidențiale

Bucureștenii vor răspunde la trei întrebări despre autorizațiile de construcție, distribuirea taxelor și un program de educație pentru sănătate Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți...

Destinație surprinzătoare pentru Reghecampf! Antrenorul român va prelua o echipă din Africa

Antrenorul român Laurențiu Reghecampf a semnat un contract valabil până în 2026 cu Esperance Tunis și ar putea participa la Campionatul Mondial al Cluburilor. Laurențiu...
Ultima oră
Pe aceeași temă