4.2 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăOp & EdTunuri, în loc de artificii

Tunuri, în loc de artificii

Sunt semnale tot mai clare că nu vom avea parte de focuri de artificii de Revelion, având în vedere politica anunțată a autorităților, în condițiile amenințării Omicron, noua formă a COVID-19.

În schimb însă, deja s-au tras “tunuri” importante și se prefigurează mai multe până la finele anului.

“Tunurile” sunt date de aleși, atât la nivelul administrației centrale, cât și al celor locale.

Omicron stopează reducerea restricțiilor, în ciuda scăderii constante a incidenței COVID-19, dar se pare că nu poate să oprească marile “afaceri” ale clasei politice, indiferent că vorbim de partidele aflate la putere sau la Uniunea Salvați România, formațiune aflată în opoziție.

“Tunul” momentului este cu siguranță reprezentat de testele noninvazive COVID, pe bază de salivă, achiziționate de Guvern, cel puțin teoretic, pentru elevi și angajații din sistemul de învățământ.

Este însă tot mai clar că aceste teste nu reprezintă altceva decât o afacere extrem de profitabilă pentru niște societăți comerciale de apartament puternic legate de personaje din partidele aflate la putere (sunt societăți despre care mass-media au mai scris, prezentând legăturile puternice dintre patronii acestor companii și politicieni).

Cetățenii ar trebui să fie mult mai prudenți când își exprimă o dorință, pentru că s-ar putea întâmpla – precum în cazul testelor noninvazive COVID – ca autoritățile chiar să le îndeplinească visul.

În foarte multe cazuri, la inspectoratele școlare au ajuns probabil cele mai ieftine teste existente, doar pentru ca firmele care le-au livrat să își maximizeze profitul prin creșterea la maximum a adaosului comercial.

Au fost livrate teste descompuse, neambalate individual, ceea ce, evident, reprezintă un risc de infectare pentru elevi, părinți și cadre didactice.

Autoritățile au închis însă ochii, fără a lua măcar în considerare schimbarea acestor teste, returnarea lor.

Argumentul autorităților: testele sunt așteptate de foartă multă vreme de părinții elevilor.

Nicușor Dan, săracul milionar de pe tronul Primăriei Capitalei

Prin urmare, cetățenii nu au ce să obiecteze în legătură cu testele noninvazive pentru elevi, deoarece autoritățile nu au făcut altceva decât să le satisfacă doleanțele, neavând importanță sub ce formă și cu ce costuri.

Iar acesta este doar începutul!

Să nu uităm că a ajuns în țară prima tranșă de bani din PNRR, adică “grosul” de unde se pot da tunuri.

Probabil tocmai din acest motiv avem o coaliție PSD – PNL la guvernare, ca să fie satisfăcute pe cât posibil toate interesele.

Dar să nu îi plângem nici pe aleșii care nu sunt membri PSD sau PNL.

La nivel local s-au dat și se dau tunuri fără probleme, invocându-se același argument: satisfacerea doleanțelor cetățenilor.

Un exemplu foarte bun este una dintre recentele “lovituri” ale primarului general al Capitalei, Nicușor Dan.

Edilul care vrea tot mai mulți bani de la bucureșteni – pe transport public, termoficare sau pentru accesul la un sărăcăcios târg de Crăciun – pentru că susține că visteria municipalității este goală, a “găsit”, pe undeva prin bugetul Primăriei Capitalei, aproape două milioane de euro pentru restaurarea unei clădiri.

Primarul de la care auzim doar că nu sunt bani pentru plata subvenței la căldură pentru locuitorii Capitalei, a găsit oportun să dea peste două milioane de euro, în această perioadă, pe o clădire lăsată în paragină foarte mulți ani.

Este vorba de Hanul Solacolu, de pe Calea Moșilor.

Clădirea ce poartă numele familiei care a construit-o a fost pe rând moară, fabrică de paste făinoase și apoi han.

A supraviețuit marelui foc din 1947 și după ce a fost confiscat de comuniști, hanul a devenit imobil de locuințe.

Urmașii familiei Solacolu l-au revendicat după Revoluție.

În 2019, Consiliul General al Municipiului București a votat pentru exproprierea clădirii monument istoric, dar totul a fost blocat.

Salvarea pentru proprietarii care vor să obțină o sumă consistentă de bani vine de la omul care se plânge că are de păstorit o administrație săracă, dar care a găsit totuși câteva milioane de euro, chiar și în perioada de criză, când nu există, potrivit declarațiilor sale, bani pentru căldură.

Bradul subțire, cu buget cât mai gros se ține

Nicușor Dan are același argument ca și autoritățile centrale care au dat tunul cu testele noninvazive: dorința cetățenilor.

Mai exact, bucureștenii se plâng de ani buni că admdministrația publică locală nu reabilitează clădirile istorice, pentru a reda Capitalei sclipirea de altă dată.

Iată că Nicușor Dan se gândește la dorințele bucureștenilor.

Mai puțin la cele ale cetățenilor care vor locuințe încălzite, străzi asfaltate sau alte investiții ce nu sunt considerate prioritare de actuala administrație.

Edilul-șef spune că este preocupat de soarta clădirilor-monument, dar se pare că doar atunci când plata se face pe placul său.

De exemplu, în cazul clădirii de la adresa Strada Blănari nr. 14, la parterul căreia a funcționat primul club studențesc din București, Club A, înființat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, Nicușor Dan nu a mai procedat ca în cazul hanului de pe Moșilor.

Predecesoarea sa, Gabriela Firea, pregătise totul pentru a fi demarată consolidarea clădirii ai cărei locatari au fost evacuați încă din mandatul de primar al actualului ministru al Familiei.

Nicușor Dan a anulat însă totul, pentru a o lua de la capăt.

Aceasta pentru că actualul edil a considerat că proiectul nu este cum trebuie sau poate că nu este semnat cu cine trebuie.

Nu este însă Nicușor Dan singurul primar care dă tunuri pe final de an.

Primarul USR al municipiului Timișoara, Dominic Fritz, un alt edil care spune că administrația publică locală nu își permite să plătească subvenția la căldură, a găsit de cuviință să dea o chirie de 10.000 de euro pe lună pentru un brad de Crăciun al cărui aspect inestetic este comparabil cu cel plasat de Nicușor Dan în centru târgului pentru care se plătește o taxă de intrare de 7 lei.

Mai mult, din bradul lui Fritz au început să se desprindă bucăți doar după o zi.

Vântul a pus la pământ și brăduții în ghiveci din Timișoara.

Așa au zburat și banii timișorenilor.

Pentru toate acestea, edilul Timișoarei dă vina tot pe cetățenii rău intenționați.

Probabil că nu vom avea parte de Plugușor în acest an, dar banii publici vor continua să fie mânați către afacerile visate de aleșii neamului.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Alegerile prezidențiale din România, în presa internațională: Șoc după avansul candidatului de extremă dreapta

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din România au atras atenția presei internaționale, care subliniază ascensiunea surprinzătoare a lui Călin Georgescu, un candidat independent asociat...

Rezultate provizorii ale alegerilor prezidențiale, turul 1: Călin Georgescu conduce, Elena Lasconi pe locul doi

Cu peste 99% dintre secțiile de votare raportate, candidatul independent Călin Georgescu conduce detașat în rezultatele parțiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acumulând...

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea...
Ultima oră
Pe aceeași temă