3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăOp & EdȘlagărul verii în UE: Dreapta europeană urcă, stânga coboară

Șlagărul verii în UE: Dreapta europeană urcă, stânga coboară

Partidele de dreapta câștigă tot mai multe alegeri în Europa, dar ce sperie este accederea la guvernare a așa-ziselor partide de extremă dreaptă.

Alegerile locale și parlamentare din Grecia, Germania, sondajele de opinie din Spania demonstrează că alegătorii s-au săturat de stânga progresistă.

Globalismul, acea ideologie impusă de stânga internaționalistă, sufocă populația prin teme parazitare și prin cele mai mari creșteri de prețuri, de la marea  criză încoace.

Conform datelor preliminare, partidul creștin-democrat, Noua Democrație (ND), aflat la putere în Grecia, din 2019 până la sfârșitul lunii mai, ar câștiga între 40% și 44% din voturi în fața partidului de stânga Siriza al lui Alexis Tsipras, care ar obține între 16,1% și 19,1% din voturi, mai puțin decât la precedentele alegeri.

Cum de a reușit Mitsotakis să rămână la putere, după un mandat greu din pandemie și din criza energetică, se întreabă mulți analiști?

Răspunsul se ascunde în consecvența sa în a reprezenta interesele grecilor și nu ale străinilor. A promis creșteri salariale. S-a ținut de cuvânt! Și-a propus un sistem de sănătate mai robust, rezultatele au fost vizibile. Dar poate cea mai importantă ecuație, e răsturnarea mesei în cap creditorilor internaționali. Siriza a promis că dă “în parte” insule și porturi, iar Noua Democrație, revenită la putere, le-a vândut fie chinezilor, fie le-a protejat administrativ.

citește și: Consecințele eșecului rebeliunii mercenarilor ruși

Supermarketurile occidentale, aruncate afară din insulele grecești

Peste un milion de români merg anual în Grecia. Au putut vedea cu ochii lor dispariția supermarketurilor occidentale. Pur și simplu, le-au țâpat afară. Cum ei, mari comercianți, să fie conduși de entități străine? Asta i-a enervat cel mai mult. Iar guvernul de dreapta a executat multinaționalele. Cabinetul primului ministru de la Atena nu e luat cu asalt de ambasadori și nici nu i se arată cu degetul de la Bruxelles slaba postură a statului de drepți.

Dreapta europeană urcă stânga coboară

desen Washington Post

“Obiectivele noastre sunt mari. Un al doilea mandat poate transforma Grecia, cu o sănătate mai bună, publică și gratuită, într-o țară puternică, aflată în prima linie a Europei. Avem planul și experiența necesară pentru a realiza acest lucru,” a declarat Mitsotakis duminică seara. Noul sau vechiul premier știe foarte bine că Grecia trebuie să treacă printr-o reformă radicală pentru a evita revenirea la trauma anilor 2009 – 2019, când contabilitatea falsă a banilor primiți de la UE a dus țara la dezastru.

Grecii au dat cu flit stângii prea pro-europeniste

Datorită legii din Grecia, partidul lui Mitsotakis va avea o primă electorală de opt procente, reușind să devină cel mai puternic partid de dreapta din țările UE. Ar fi putut forma singur guvernul, fără cârje radicale sau soluții de avarie, dar pentru a avea acces la deschiderea cutiei constituționale, premierul aduce în Parlament “Spartanii” și un partid teocratic ortodox, susținut de multe dintre comunitățile monahale din Grecia. Stânga tradițională e în colaps. Partidul fondat de Andreas Papandreu obține doar 11,85%, iar comuniștii puțin peste 7 %.

Victoria lui Robert Sesselmann, candidat al AfD, din districtului Sonneberg, aflat în landul estic Turingia, dominat de comuniștii de la Linke, împotriva coaliției tripartite a guvernului semafor, este un indiciu clar că Alianța pentru Germania e în ascensiune.

Luptând singur împotriva tuturor, Sesselmann a câștigat postul de administrator al Landrat-ului local.

L-a pus mama naibii pe Pedro Sanchez să dizolve parlamentul, înaintea preluării președinției UE de către Spania! Urmează alegeri anticipate. Partidul Popular, condus de Alberto Nunez Feijóo, se află în topul preferințelor electorale. Împreună cu VOX, partid considerat de ultra-dreapta și cu partidul basc poate forma o majoritate lejeră, spre disperarea internaționaliștilor socialiști.

Cine este posibilul nou premier al Spaniei?

Feijóo este cu zece ani mai bătrân decât Sanchez. A plecat de jos. A fost vânzător în magazinul bunicilor din Galicia. A făcut dreptul și a ajuns șeful poștei.  “Este la fel de ușor să ți-l , nezi purtând o cazacă de iezuit ca și un costum de politician,” scrie o publicație stângistă.

Partidele zise de extremă dreaptă sunt deja la guvernare în Italia, Suedia și Finlanda.

Cel mai de succes exemplu este accederea la guvernare a partidului “Finlandezii,” după trei luni de negocieri. Acest partid a luat avânt pe o agendă anti-imigrație și anti-Uniunea Europeană, devenind recent membru al guvernului de coaliție.

În Bulgaria nu se poate forma guvernul, nici după cinci runde de scrutin. Cele două blocuri, unul progresist pro-european și altul conservator, își împart egal locurile în parlament.

Partidele conservatoare sunt de mult la putere în Ungaria și Polonia.

Cu dreapta îți faci cruce, iar cu stânga vânturi pleava, avea să spună străbunica mea, mare chiabură.

VOCILE LUMII

Euronews

Post european

Dreapta europeană urcă stânga coboară

“Principalele partide — Partidul Popular European conservator, liberalii de la Renew și social-democrații S&D — apar slăbiți, potrivit sondajelor recente.

Recentul „flirt” deschis dintre PPE și Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), mai de dreapta, în special pe probleme de mediu, a stârnit îngrijorări cu privire la elaborarea politicilor după 2024,” notează Euronews.

Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă