Tot mai mulți români din diaspora intră-n politica mare a bătrânului continent. Încă din primii ani de după 2000, i-am încurajat pe mulți să se înscrie în partidele tradiționale, bazându-mă pe bazinul electoral tot mai extins al românilor cu drept de vot.
La început, era greu. Mulți concetățeni erau considerați din lumea a treia. Erau respectați pentru munca lor, dar nu aveau prestigiu și recunoaștere.
Am sfătuit, în urmă cu mai mulți ani, un prieten din fostul PNȚCD, posedat de morbul politic să se înscrie într-un partid conservator. El lucra pe moșiile unui fost senator creștin-democrat, în zona marilor lacuri din Nordul Italiei. S-a înscris, în cele din urmă, și a prezentat câteva sute de voturi plauzibile! Avea copiile cărților de alegători ale conaționalilor. I-a uimit pe mahării italieni. Extrem de iritați, chiar nervoși, aceștia au spus că un român nu poate face jocurile lor politice. I-au propus un post în administrația locală! Românul nu a acceptat și a continuat munca pe plantația fostului parlamentar.
Fruntea sus, fără scrupule
Iată că azi, tinerii frumoși și liberi, altfel de tefeliști, au ridicat fruntea către cer. Privesc soarele-n ochi. Era și timpul să ne ridicăm, nu doar vocea și genunchii. Să-i susținem pe candidații noștri.
Era nedrept să nu participăm și noi la viața publică din țările occidentale.
Iată că, după douăzeci de ani de emigrație economic, idealul a prins rădăcini.
Astăzi, vom prezenta doar cazul a trei români: Ştefan Voloşeniuc, înscris în Partidul Conservator britanic, cu mari șanse de a deveni primul viceprimar român al Londrei, Roxana Stangebye dintr-o comunitate locală, nu departe de Oslo, capitala Norvegiei, candidată la viitoarele alegeri comunale și Claudiu Stănășel, membru al Partidului Liga Nordului, consilierul local în orașul Prato, din inima Italiei, cu șanse de a ajunge în Parlamentul de la Roma.
Toți trei sunt tineri, cu mari șanse de a reuși în politica mare europeană. Slavă lor. Iată, că ambițioșii conaționali sparg gheața. Nu vom mai fi doar țara badantelor și a căpșunarilor.
De unde vine titulatura de căpșunari?
Apropo de căpșunari, titlul pe care l-am dat în urmă cu douăzeci de ani, pe vremea când coordonam edițiile locale ale “Evenimentului zilei,” Roxana este o tânără din Bacău, provenită dintr-o familie de paisprezece frați, plecată în Norvegia să culeagă căpșuni, de la vârsta de 19 ani. Nu s-a mulțumit cu doar 700 de Euro. Știa că poate mai mult. În cinci ani, căsătorindu-se cu un norvegian, a concesionat o fermă, veche de o mie de ani, de 35 de hectare. Face cel mai bun lapte din zona ei. Ferma sa are vaci cu nume românești, conform unui excepțional reportaj în Prestfoss, Norvegia, făcut de reporterii ziarului „Libertatea.”
„În România, fermierul e jos de tot; când spui că ești fermier, mai bine fugi. Aici, când aud că ești fermier, oamenii își dau jos pălăria și îți spun «Mulțumesc pentru mâncare,” recunoaște spășită Roxana. A plecat din țară la 19 ani și acum la 29 este o femeie respectabilă, cu șanse să devină primul român consilier local în Norvegia.
Un tânăr român are șanse de a deveni parlamentar italian
Claudiu Stăneșel are 28 de ani. La ultimele alegeri locale din Italia, a devenit consilier local, pe lista partidului Liga Nordului, formațiunea politică a lui Matteo Salvini. A fost la Fortza Italia. În 2018, s-a transferat. Acum are o funcție importantă în administrația orașului Prato, de peste 200.000 de locuitori. Va fi candidat la viitoarele alegeri parlamentare, având șansa de a fi primul român din Parlamentul Italiei.
Un alt tânăr român, Ştefan Voloşeniuc, candidează pentru Great London Assembly la alegerile din mai 2024. Dacă Partidul Conservator va câştiga Primăria Londrei, el are şanse să devină viceprimar.
Voloşeniuc este originar din Bucovina, fiind un antreprenor de succes – stabilit de mulţi ani în Marea Britanie. Cu susţinerea Partidului Conservator, el ar putea reprezenta şi lupta pentru nevoile comunităţii româneşti în metropola Londra, informează DCnews.ro.
Iată, că cei peste un milion de români, câteva sute de mii având drept de vot, au cu cine vota la alegerile de anul viitor pentru Primăria Londrei.
Românul a ajuns să fie cel mai de încredere partener al candidatului propus de Partidul Conservator. Cu peste un milion de români stabiliţi în Marea Britanie, voturile lor devin esenţiale în politica engleză. Londra a devenit al treilea oraş cu cei mai mulţi români după Bucureşti şi Chişinău. Era și cazul să fim bine reprezentați de frumoșii și curajoșii fii ai României.
Trecem, vorba englezului, next level.
VOCILE LUMII
Ștefan Voloșeniuc
Candidat al Partidului lui Churchill
„Pentru prima dată în istoria metropolei londoneze, românii au posibilitatea să aibă propriul viceprimar. Acesta este un pas important în reprezentarea comunităţii noastre şi în asigurarea că nevoile şi aspiraţiile noastre vor fi luate în considerare în luarea deciziilor care afectează oraşul în care trăim,” a scris Voloşeniuc pe Facebook.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News