1.4 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăOp & EdOpinii„România liberă“, în pericol! Cine vrea dispariția celui mai vechi și credibil...

„România liberă“, în pericol! Cine vrea dispariția celui mai vechi și credibil cotidian din România

Astfel, pe 6 noiembrie anul acesta, Tribunalul București a admis cererea de deschi­dere a procedurii insolvenței, cerută de Medien Holding, dar a numit ca administrator judiciar provizoriu firma Euro Insol, societate care a fost cerută de către KPMG, din acțio­nariatul căreia a făcut parte și deputatul Remus Borza, omul lui Victor Ponta, pe care fostul premier l-a propus și sprijinit la Hi­droelectrica. Dovada conexiu­nii dintre cei doi este votul pe care Borza l-a dat în iunie, când a fost singurul membru ALDE care a susținut Guvernul Grin­deanu la moțiunea de cenzură. În acel Executiv, Victor Ponta ocupa funcția de secretar al Guvernului. 

Anterior acestui moment, pe 1 noiembrie, KMPG  a introdus la același Tribunal București o ordonanță preșe­dințială în contradictoriu cu Medien Holding, având ca obiect efectiv  „suspendare operațiuni de înstrăinare bunuri și drepturi patrimoniale din averea debitoarei“.Practic, prin această cerere, KPMG a cerut judecătorului să oblige trustul de presă care a administrat „România liberă“ să nu înstrăineze nimic din patrimoniul firmei.

Din această manevră, rezultă că firma KPMG a „anti­cipat“ decizia din 6 noiembrie, dar, mai mult decât atât, acest act demonstrează și că miza este obținerea controlului asupra celui mai vechi cotidian din România.

RL, ținta finală

Familia Adamescu a devenit, din 2013, ținta unui puternic grup de interese pus la cale de către fostul premier Victor Ponta, împreună cu fostul președinte al Autorității de Suprave­ghere Financiară (ASF) Mișu Negrițoiu și cu KMPG, care au avut ca scop final nu doar falimentarea Astra Asigurări, cea mai mare companie de profil din țară, ci mai ales reducerea la tăcere a „României libere“, o voce puternică din media, care a dezvăluit de nenumărate ori abuzurile guvernului Ponta. 

Multe dintre declarațiile publice făcute de fostul premier au dezvăluit acest plan diabolic. „Timp de ani de zile mardeiașii și ciomăgarii (vopsiți sub numele de «jurnaliști») de la «România liberă»  au fost plătiți de Dan Adamescu (patronul lor) ca să linșeze orice persoană care a fost acuzată de procurori, pe drept sau pe nedrept /au pu­blicat stenograme «pe surse» și au condus campanii de mânie proletară împotriva celor care îndrăzneau să spună că drepturile fundamentale trebuie protejate în orice situație/ au crezut că, dacă «se dau cu ăștia», o să aibă imunitate“, a fost una dintre declarațiile șocante și nedemne ale premierului unei țări membre a UE, făcută nu mai departe de anul trecut.

Mecanismul pus la cale de fostul premier funcționează și în prezent,  chiar dacă cre­ierul său politic nu mai este în prim-planul vieții politice. Pentru că, nu-i așa?, ogarii statului, odată porniți la vânătoare, nu se mai pot opri din goana lor după bani și influență.

Prim urmare, în disperare de cauză, încercăm să protejăm „România liberă“ și independența noastră, ca jurnaliști. Salvarea celui mai vechi ziar din România care continuă să apară a devenit prioritatea noastră și vom apela la toate mijloacele permise de lege.  Sperăm, în acest fel, că „România liberă“ va rămâne, în cele din urmă, departe de mașinațiunile și atacurile incorecte ale celor care îi doresc dispariția.

Atacul se vede și din SUA

Încă din primii ani de du­pă Revoluția din 1989, „România liberă“ a fost singurul ziar cu orientare democratică și pro-capi­talistă fermă. Cotidianul a susținut miș­­­­­carea anticomunistă din Piața Universității, a dezvăluit abuzurile și crimele comise în timpul Revoluției și mineriadelor, precum și manipulările puse la cale de fosta Se­curitate. Curajul de a se împotrivi, în acei ani, re­gimului autoritar instaurat de fostul activist comunist Ion Iliescu i-a adus numeroase repercusiuni din partea autorităților statului. Reamintim că în 1990 redacția a fost devastată de minerii chemați în București de către Ion Iliescu.

Victor Ponta, urmașul politic al fostului președinte, nu a mai folosit minerii, ci instrumentele statului, prin Autoritatea de Supraveghere Financiară, și nedemni executanți privați, precum KPMG. Astfel, sub pretextul recuperării unui împrumut acordat de Astra Asigurări către Medien Holding, împrumut pe care acționarul trustului de presă a insistat să îl returneze, KPMG vrea să lichideze vocea puternică repre­zentată de „România liberă“. Asta deși reprezentanții trustului de presă s-au trezit în situația unică de a le fi refuzată rambursarea chiar de către lichidatorul care acum vrea să obțină controlul asupra cotidianului nostru. 

Inclusiv prestigioasa pu­blicație americană Forbes a remarcat faptul că, în 2013, Victor Ponta a lansat, în mod voit, o campanie împotriva publicației „România liberă“, după ce jurnaliștii acesteia au criticat dur și în mod repetat  incompetența și corupția guvernului său.

Jurnaliștii americani au scris că, într-un discurs susținut în octombrie 2014, fostul premier a calificat publicația drept o „mașină de propagandă“, mesajul fiind perceput de procurori drept o încuviințare să acționeze.

„România liberă“ va spune mereu adevărul

Astăzi „România liberă“ luptă să supraviețuiască nu în piața editorială, ci în bătălii juridice cu forțe care doresc să o reducă la tăcere, în fruntea cărora se află instituții ale statului controlate în conti­nuare de oamenii Securității și ai fostului Partid Comunist. 

Suntem principalul ziar de investigaţii din România. Suntem cea mai incomodă voce din România.

Suntem vocali, deschişi şi nu ne temem de nimic. Ne mândrim cu investigaţiile noastre şi integritatea editorială, cu faptul că tragem la răspundere atât oficiali ai statului, cât şi puternice interese private. Tot ce ne dorim noi, jurnaliștii din redacția celui mai vechi și credibil ziar româ­nesc, este să scriem în continuare liber. 

Pentru ca voi, cititorii, să puteți afla adevărul pe care alții nu vor să-l știți.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă