2.1 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăOp & EdRezultatele alegerilor prezidențiale americane – Scenarii pentru Dolar

Rezultatele alegerilor prezidențiale americane – Scenarii pentru Dolar

Data alegerilor prezidențiale din SUA (5 noiembrie) se apropie rapid. Conform sondajelor pre-electorale, Kamala Harris rămâne ușor favorită, deși Donald Trump i-a redus avansul în octombrie. Șansele sunt acum echilibrate pentru ambii candidați. 

Între timp, situația pe piețele financiare s-a schimbat semnificativ în octombrie. Dolarul american (USD) s-a apreciat considerabil, câștigând peste 3% față de euro de la sfârșitul lunii septembrie, în prezent fluctuând în jurul nivelului de 1,08 USD/EUR. În același timp, s-a înregistrat o creștere bruscă a randamentelor de piață în SUA. În timp ce randamentul obligațiunilor de trezorerie americane pe 10 ani era puțin peste 3,7% la începutul lui octombrie, acum este peste 4,2%, marcând o creștere semnificativă.

Creșterea rapidă a ratelor dobânzilor de piață din SUA este susținută fără îndoială de date mai bune, în special de pe piața muncii. În același timp, s-a înregistrat o reducere a pariurilor că Rezerva Federală Americană (Fed) va reduce rapid ratele dobânzilor. Totuși, creșterea ratelor de piață poate reflecta și îngrijorările din piețele financiare cu privire la rezultatele alegerilor prezidențiale. Este aproape sigur că, indiferent care candidat va câștiga, nu va exista nicio schimbare în politica guvernului SUA privind deficitele bugetare semnificative și împrumuturile substanțiale ulterioare.

Premisa de bază privind rezultatele alegerilor este astfel continuarea îndatorării semnificative a guvernului SUA, probabil o inflație de consum mai mare peste ținta de inflație a Rezervei Federale (2%) și, în consecință, rate ale dobânzilor mai mari în SUA în 2025.

Totuși, multe alte domenii vor depinde de rezultatul alegerilor prezidențiale. Voi schița patru posibile rezultate ale alegerilor prezidențiale: (1) Donald Trump câștigă Președinția și republicanii controlează Congresul. (2) Donald Trump câștigă Președinția, dar Congresul este divizat. (3) Kamala Harris câștigă alegerile și Congresul este Democrat. (4) Kamala Harris câștigă alegerile și Congresul este divizat. 

Având în vedere că este relativ probabil ca Senatul să fie republican, cred că rezultatele 1 și 4 sunt oarecum mai probabile decât rezultatele 2 și 3. Efectele principale sunt ilustrate comparativ în tabelul de mai jos (PIB, inflație, rate, USD).

  1. Trump câștigă Președinția și republicanii controlează Congresul. În acest scenariu pentru 2025, presupun că va fi implementată o politică fiscală expansionistă (reduceri de taxe și dereglementare) care va avea un impact pozitiv asupra creșterii PIB. Cu toate acestea, va exista și un tarif general de 10% asupra importurilor totale în SUA și tarife speciale pentru importurile din China de până la 60%. Politica de imigrare va fi, de asemenea, înăsprită. Rezultatul va fi un impact neutru asupra creșterii economiei SUA, deoarece efectul pozitiv al reducerilor de taxe va fi compensat de impacturile negative ale măsurilor protecționiste și ale imigrației mai stricte. Cu această combinație, trebuie să ne așteptăm în primul rând la o inflație mai mare și, în consecință, la rate ale dobânzilor mai mari din partea Rezervei Federale. Ratele dobânzilor mai mari în SUA, împreună cu inflația mai mare și deficitele guvernamentale semnificative, vor avea un impact neutru asupra cursului de schimb al dolarului.
  2. Trump câștigă Președinția, dar Congresul este divizat. În acest scenariu, presupun că va fi implementată o politică fiscală expansionistă (reduceri de taxe și dereglementare) care va avea un impact pozitiv asupra creșterii PIB. Măsurile protecționiste nu vor fi aplicate, sau dacă vor fi, doar într-o măsură limitată (importuri selective din China). Efectul pozitiv asupra creșterii economice în SUA ar fi, prin urmare, semnificativ mai mare decât în scenariul 1 (efectul negativ al tarifelor ar lipsi). Cu toate acestea, politica fiscală expansionistă împreună cu șomajul scăzut ar contribui și la o inflație mai mare (mai mică decât în scenariul 1), ceea ce înseamnă că Rezerva Federală ar trebui să mențină în continuare rate ale dobânzilor mai mari pentru o perioadă prelungită. Ratele dobânzilor mai mari în SUA și inflația ușor mai mare ar contribui la un dolar mai puternic.
  3. Harris câștigă alegerile și Congresul este Democrat. În acest scenariu, va exista o creștere a taxelor și simultan o creștere a cheltuielilor guvernamentale, cu un impact ușor negativ asupra creșterii economiei SUA în 2025 și o ușoară creștere a șomajului. În plus, inflația de consum ar continua să scadă la 2%, permițând Rezervei Federale spațiu pentru a reduce ratele dobânzilor mai rapid, ceea ce ar slăbi dolarul.
  4. Harris câștigă alegerile și Congresul este divizat. În acest scenariu, TCJA (Legea privind reducerile de taxe și locurile de muncă) va fi extinsă, având un impact pozitiv asupra creșterii economice în 2025. Modificările privind taxele mai mari și cheltuielile crescute vor fi limitate, rezultând într-un impact mai puțin negativ asupra creșterii economice. Efectul asupra inflației ar fi neutru spre ușor pozitiv, iar Fed ar avea spațiu pentru a reduce ratele dobânzilor, dar nu la fel de rapid ca în scenariul 3. Impactul asupra dolarului ar fi relativ neutru.
Daniel Bogiu
Daniel Bogiu
Daniel Bogiu, Country Director Akcenta în România. AKCENTA CZ este un trader de valută de pe piața cehă și din Europa Centrală, cu o tradiție de peste 25 de ani. Pe lângă cursurile de schimb individuale avantajoase pentru cumpărarea și vânzarea de valută și comisioanele minime pentru operațiunile de plată, instituția oferă, de asemenea, servicii de acoperire împotriva riscurilor de schimb valutar (tranzacții la termen și opțiuni). Compania mai este activă în Polonia, Ungaria, Slovacia, Germania și are +10 ani de experiență în operațiuni de schimb valutar, plăți internaționale și hedging valutar pe piața din România.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă