11.5 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăOp & EdRevoluția franceză – runda 2023

Revoluția franceză – runda 2023

De frica posibilei contagiuni a rebeliunii franceze, de după uciderea tânărului de 17 ani de către un polițist, televiziunile din România se fac că nu văd. În fiecare noapte sunt arestați o mie de protestatari, mii de mașini distruse, magazine incendiate. Acestea nu sunt știri pentru media mainstream din țara noastră. Și încă nu demisonase Eduard Hellvig de la conducerea SRI.

Momentul culminant al agresiunii mulțimii rebele a fost atacarea casei primarului din L’Haÿ-les-Roses (fânul trandafirilor), un orășel apropiat de Paris, din departamentul Valde Marne, cu o mașină tip berbec. În acele momente, primarul era în altă parte, doar soția a fost rănită.

Coincidență sau scenariu?

Emmanuel Macron se confruntă cu cea mai tăioasă criză din actualul mandat. Vestele galbene erau pansament, față de tinerii cu cagule care devastează și incendiază tot.

citește și: Putin a testat verticalitatea puterii

Interesant e că moartea tânărului rebel, Nahel, de 17 ani, ucis de un polițist, seamănă la indigo cu cea din 2020 a lui George Floyd, în SUA.

Amândoi erau tineri. Proveneau dintr-o minoritate. Moartea le-a fost provocată de glonțul polițiștilor. Aveau în comun patima drogurilor. După asasinarea lor, ca la un semn, mulțimea a ieșit pe străzi, provocând rebeliuni sângeroase.

Revoluția franceză – runda 2023
Foto: www.malverngazette.co.jpg

Noi știam că serviciile de intelligence acționează după șabloane prestabilite, dar nici chiar așa o asemănare nu poate fi trecută cu vederea. A cui o fi lucrarea de distrugere sistematică a unui stat care deține vestigiile civilizației?
Unii analiști văd agenți ruși și chinezi mascați. Alții, mai neloviți la cap, consideră că sărăcia i-a dus pe oameni la anarhie.

Televiziunile române, bine controlate de sistem, au tăcut de teama contagiunii

Nu s-au aflat încă unde sunt celulele instigatorilor. Polițiștii ridică noapte de noapte, sute de rebeli și asta nu e breaking-news pentru televiunile de știri.

În Elveția și Belgia s-a produs deja contagiunea. Securicii aflați la butoanele sistemului nu lasă știrile libere. Agregatoarele inteligente scot în față strategiile guvernamentale de reducere a prețurilor la alimentele de bază.

E pace și liniște în Românica. Parcă așa ar fi trebuit să fie head-line-ul transmisiei în direct a Raportului SRI. Doar demisia lui Eduard Helvig a provocat discuții mai încinse decât filmul revoluției franceze – runda 2023.

Dacă bunica lui Nahel a făcut apel la calm, adresându-se duios confraților de proteste, noii vandali au procedat identic cu împotriviștii din America, care în urmă cu trei ani, comemorau prin jafuri la drumul mare moartea lui George Floyd, afro-americanul mort în urma agresiunilor poliţiştilor (nu mai contează că legistul a recunoscut ieri că victima avea în sânge fentanil, un puternic opiaceu).

George Floyd e eroul timpurilor noastre. Părinții fondatori ai Americii, ale căror statui au fost scrijelite și măscărite de tefeliștii de dincolo de Ocean, au căzut în dizgrație. Nu-s mai la modă. Acum, sistemul naște alți eroi.

Tânărul Nahel fura mașini, le conducea fără permis și făcea puțin trafic de droguri. Asta era activitatea lui la 17 ani. La semnalul polițiștilor de săptămâna trecută n-a oprit bolidul. Ba dimpotrivă, a turat motoarele turbo la maxim. Un om al legii l-a somat să oprească. N-a catadicsit! Știa că justiția franceză are clemență față de astfel de copilării. A mai simțit mâna blândă a magistraților pe capul lui. De teamă de a nu face o nefăcută, polițistul l-a ciuruit.

Cazul Nahel se va disputa în Franța mai mult decât culoarea ouălor roșii Marans sau Premiile de la Cannes. Ce atâta sobrietate la Les Invalides (Domul Invalizilor)? Franța imperială? Povești. Azi, eroii sunt consumatori de hamburgeri și de KFC. Lor, corporațiile le vor ridica mausolee. Omul trebuie decăzut din condiția de adulator al lui Dumnezeu și prefăcut într-o piftie, care să tremure la orice pală de vânt.

După incendierea Notre Dame-ului, un șugubăț al progresismului, pretins sculptor, a montat deasupra mormântului imperial de la Domul Invalizilor  un cal de plastic, simbolizând-ul pe  Marengo, bidiviul preferat al împăratului.

Nahel, eroul prefabricat. De către cine?

Revoluția franceză – runda 2023 este despre prăbușirea civilizației occidentale, răpusă de povara unui război care nu e al europenilor. Criza financiară va duce la căderea Noii Rome. De abia atunci, neobarbarii își vor anunța triumfător sosirea în muzică de Loft și-n ovațiile mulțimii decerebrate.

Filme din acestea am mai văzut. Prima Revoluție franceză a dus liderii săi la ghilotină. Au alungat regele, lăsând șobolanilor dreptul la ciumă.

Nahel va lua locul Regelui Soare. Versailles va fi o poveste îngropată. Azi, e timpul noilor povești controlate și arvunite de noile miliții ale găndirii.

ChatGPT va scrie stâlpii noului euro tip Ucidă-l toaca!

P.S. Echipa națională a Franței U21 s-a lăsat înfrântă de Ucraina U21, pe Cluj Arena și pierde accesul în semifinala EURO 2023, destinată acestei vârste.

VOCILE LUMII

Euronews

Revoluția franceză – runda 2023

“ Nahel M. avea 17 ani și a fost crescut într-o suburbie pariziană numită ”Pablo Picasso” din Nanterre. În urmă cu doar o lună, visul său a devenit realitate când a fost selectat să apară ca figurant într-un videoclip al lui Jul, un rapper celebru, care a fost filmat chiar în Nanterre, orașul său natal. După moartea lui Nahel, Jul a făcut un apel pentru sprijin financiar pentru familia tânărului, numindu-l „fratele meu mai mic,” potrivit France24, citat de Euronews.

Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Parlamentul European blochează propunerea Ungariei pentru funcția de comisar european

Parlamentul European a refuzat să aprobe numirea lui Oliver Varhelyi, candidatul propus de Ungaria pentru funcția de comisar european pentru sănătate publică și bunăstarea...

Raport: Produsele mai puțin sănătoase, preferate de marile companii în țările cu venituri mai scăzute

Un nou raport al Indicele Global de Acces la Nutriție scoate la lumină o discrepanță îngrijorătoare în calitatea produselor alimentare și a băuturilor comercializate...

Prognoza meteo: Temperaturile scad ușor în noiembrie, dar vor crește la începutul lui decembrie

Meteorologii anunță pentru săptămâna 11-18 noiembrie 2024 o ușoară scădere a temperaturilor față de valorile normale ale perioadei pe tot teritoriul României. În ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă