25 C
București
marți, 18 iunie 2024
AcasăOp & EdRăzboiul clanurilor: actori, regizori, gondolieri

Războiul clanurilor: actori, regizori, gondolieri

Chiar dacă nu se ucid între ele, în România se războiesc mai multe familii: Clanul Soprano, Clanul Sicilienilor și Clanurile Venețienilor. Cu îngăduința cititorilor, blurăm numele reale ale grupurilor de putere care se bat pentru conducerea treburilor obștești. Asta ca să spulberăm iluzia că cineva ar acționa spre binele public. Nu există independenți – să nu fim naivi! – ci doar dependenți de structurile formale și informale. Cele formale sunt controlate de agenții la vedere, care cântă-n cor: “Noi suntem statul!”, iar cele informale – de rezerviști, șefi de rețele sau gangsteri de cartiere.

citește și: Cine este doctorul Cîrstoiu?

Insurgenții au, totuși, ceva în comun: gulerele albe. Toți se dau neprihăniți, până în ziua în care sistemul nu mai are nevoie de ei și-i dă la câini. Experimentul America de Sud e valabil și în România zilelor noastre. Che Guevara a fost instruit de CIA pentru a se bate cu rebelii și în final, a fost lichidat de cei care l-au creat. Exemplele sunt multiple. De la Noriega, la generalii Pinochet, Branco etc.

Bătăiosul Capo de Ferentuti e pe tot terenul

Vajnicul Capo de Ferentuti a furat startul luptei. Și-a parcat infanteriștii în suburbiile Marelui Oraș. Ei își zic sicilieni. Cavalerii lor sunt pregătiți să intre în scenă. Boss-ul e pe tot terenul. El încarcă, el descarcă, dând senzația că e “Singur pe lume” – de Hector Malot. La Famiglia sa e numeroasă. Aproape o sută de cumetri au ocupat deja dregătoriile adiacente Marelui Palat, ce rămâne de cucerit într-o luptă de guerillă cu neamul venețienilor.

Destoinicul cu priză la mase, un fel de Ulise al timpurilor noastre, s-a expus la maxim. Nu poți deschide vreun Diario sau vreo conservă, fără să dai de fizionomia sa candidă, asemenea unei vietăți fără prihană. E pregătit de lupta cea mare. Vrea să ia Înaltul Scaun, având în spate întreg aliotmanul de criminali, șuți și chirurgi de drumul mare.

Se pare că distinsul Capo de Ferentuti n-a învățat mai nimic din arestarea ultimului Capo di tutti capi sicilian. Dat în urmărire generală de carabinierii și operatorii „Mâinilor curate,” așa-zișii procurori Anti-Mafia l-au prins pe șef după aproape 30 de ani, fiindcă și-a făcut prezența, venind la un spital de oncologie. Este vorba despre Matteo Messina Denaro, arestat de către regimul Meloni, fiind considerat ultimul mare mafiot.

Confreria sudistă se uită la el ca la Soare

Magistrul Clanului sicilienilor a furat startul. Teritorial e mai mult văzut, decât simțit. Și-a desemnat bine rolurile în confreria sudistă. Are voce sonoră, puțin cam prea cabrată pentru simțurile fine ale elitelor.  “La toți câte puțin, la mulți cât mai mult,” parcă așa ar suna dictonul său de campanie, mult prea cazonă, pentru a fi civilă. Se simte în spatele său un înger păzitor! Să fie doar Dom’ Profesor cocoțat pe antenă? Sau părțile informale ale statului Barbă Cot?

YouTube video

Din ce se vede, departe de culisele statului paralel, extrem de activ în aceste momente de cumpănă, se războiesc clanurile de umbre. Ce apar în față sunt doar noii robespierri și dantoni, fără ca publicul să știe că amândoi au sfârșit sub ghilotină. Vive la Révolution!

Dintr-o anumită parte, Clanul Soprano s-a retras strategic în văgăunile așteptării pentru trântirea Baronului roșu din palatul guvernamental. Cu mintea de pe urmă, conducătorii mișcării revanșarde proiectează o luptă viitoare, mult mai dârză și mai energică. Strategii militari antici au explicat demult tehnica defensivă. De fapt, înainte de a lansa un  proiectil, orice soldat neinstruit face din reflex un pas înapoi. E o chestiune de dinamică a mișcării pentru clipa ce va veni.

Clanul sicilienilor așteaptă riposta Clanului venețienilor

Pe frontul de luptă au rămas doar două. Clanul sicilienilor așteaptă riposta Clanului venețienilor, cu generali mult mai șpilcuiți, cu grade mai mari și mâneci de popă. Li se zice venețieni, fiindcă personajele sunt mult prea fine, uneori prea fragile pentru marele meci al alegerilor “care pe care.” Ele sunt conduse și controlate de Marele Pretor de la Palat (șeful Gărzii Pretoriene), a cărui soție are mare rang în Universitatea de Medicină. Corifeii ritului venețian sunt înveșmântați în ținute sobre. Personajele au pregătire profesională. Dar ce mai contează că pe front și baciul, hangiul sau vraciul sunt toți carne de tun, în slujba Marelui, Înțeleptului și Catifelatului Rechin?

YouTube video

Clanului venețienilor nu li se poate spune Clanul rectorilor, fiindcă s-ar dezvălui lunga strategie a dislocării Tanmajurilor de la Popotă pe posturile de comandă ale universităților, în regim civil, astfel încât să fie apți combatanți într-un eventual război al clanurilor domnitoare. Nu poate fi pur întâmplătoare existența profilurilor asemănătoare în sistemul de comandă. Cei mai slabi studenți, profesorii făcuți pe puncte – dar care au recrutat la timp – sunt mari conducători de instituții, unii de doctorate și de ministere, de te mai întrebi cum de pot acoperi așa o plajă largă cu mantra decrepită, mirosind a rastel.

citește și: De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Nimic nu e nou sub soare. În întreaga istorie pământeană, un singur domn n-a plătit haraciul și a sfârșit – fără cap și cei cinci copii – direct în apele Bosforului. Lecția nu e prea asumată de pionii scoși la înaintare.

Cum se termină războiul dintre Clanul sicilienilor și cel al venețienilor? Răspunsul provine de la Napoleon: “în final, înving cei cu mai mulți bani.“

Dinspre penumbră, spectatorii naivi cred că vizionează filmul: “Duelul fecioarelor pentru piciorul patului.” Și, totuși, din toată șarada asta: cine sunt gondolierii?  

VOCILE LUMII

Matteo Messina Denaro

Fostul șef al Mafiei siciliene

Celebrul şef al mafiei siciliene Matteo Messina Denaro, capturat în ianuarie după trei decenii de când a fugit, a murit în septembrie 2023, într-un spital din centrul Italiei. În vârstă de 62 de ani, el suferea de cancer la colon pentru care a cerut tratament în timp ce era fugar, decizie care a atras atenţia autorităţilor care l-au arestat într-o clinică din Palermo.Căutat timp de 30 de ani de toate forţele de poliţie din Italia, Matteo Messina Denaro a fost un asasin nemilos, ultimul reprezentant al vechii gărzi a Cosa Nostra, scria în toamnă AFP, citat de G4Media.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă