5 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiRadu Ciobotea a lăsat urmașilor un scenariu de Netflix

Radu Ciobotea a lăsat urmașilor un scenariu de Netflix

A plecat discret, așa cum i-a fost întreaga viață, la vârsta de 61 de ani, lăsând în urma sa trei băieți și o soție neconsolată.

Încă din anii ’90, a relatat din tranșeele războiului din Iugoslavia. Apoi a coordonat ediția de vest a unui prestigios ziar național.

Mulți studenți care l-au avut profesor regretă dispariția sa. Pe lângă catedră, pentru care a scris mai multe ghiduri de formare profesională, a fost un eseist cu verbul la purtător și un scriitor de condiție.

Nefăcând parte din nicio confrerie literară, cartea sa “Apărătorii” a trecut neobservată. Dar despre cum pregătea următoarele volume, precum și scenariul de film istoric la care lucra, voi mărturisi, dar nu înainte de a prezenta calitățile sale literare.    

„Nu trăim decât arareori în lumină. Trăim străfulgerări de lumină sau, în spaţiile sacre, ceasuri de lumină. Nu ne prăbuşim în tenebre, dar nici nu plutim în starea de graţie. Nu ne pierdem lumina interioară, dar nici nu o putem păstra la aceeaşi intensitate,” scria în „Penumbra. Eseuri de istorie a culturii”, volum pentru care, anul trecut, a primit premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Timișoara.

Mai are rost să mai prezentăm activitatea sa diplomatică?

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Corneliu Coposu avea să spună că apariția sau dispariția sa e secundară. “Principal e ca ideile legate de viața mea să triumfe.”

Poate că pe Radu Ciobotea nimic nu-l califică mai mult drept un romancier, adaptat vremurilor de Netflix, decât romanul istoric “Apărătorii”, care se citește cu sufletul la gură.

Dacă generația noastră a fost obligată să citească “Neamul Șoimăreștilor” al lui Mihail Sadoveanu, scriitorul care a stins lumina Atotputernicului și a aprins văpăiele literaturii proletcultiste, noua generație de elevi ar putea avea în bibliografia recomandată, la început de an, volumul “Apărătorii”, mult mai adaptat literaturii contemporane și a interesului de lectură al celor mici.

O carte care ar trebui să intre în programa școlară recomandată

Fără exagerări, romanul istoric “Apărătorii” (se poate precomanda pe Bookiseala.ro AICI) e scris în stilul Harry Potter, al bestseller-urilor care strâng cititorul “de gât” de la prima pagină.

Cartea, ar trebui să știe și Ministerul Învățământului, este un strălucit exemplu despre cum cunoașterea istoriei ajută la înțelegerea prezentului. Bazată pe evenimente istorice reale, bestseller-ul este o poveste fantastică despre destinul unui băiețel care se pune stavilă în calea distrugerii civilizației europene și îl poartă pe cititor din Veneția până în Japonia, trecând prin Serbia, Transilvania, Moldova, Rusia, Turcia, Mongolia și China. Este povestea devenirii unui mare luptător.

Romanul, în mai multe volume, care va reapărea la o editură timișoreană, într-o formă revizuită și adăugită, conține fascinante scene de lupte de noapte, confruntări navale, bătălii istorice, evadări spectaculoase, misiuni de spionaj și tentative de asasinat. Are momente dramatice, povești de dragoste, lupte, trădari, amenințări cu moartea, răsturnări de situație neașteptate.

Cartea are, pe lângă eroi de vârsta micilor cititori și profunde valențe educative. Ajută cititorii să descopere stiluri arhitecturale, destinații turistice, obiceiuri și traditii ale epocii, evenimente istorice, descoperiri și momente ale evoluției omenirii.

Un fantasy românesc, cum nu s-a mai scris

Printr-o strategie de marketing inteligentă și coerentă, povestea poate fi transformată ușor într-un bestseller internațional. În acest moment, există două volume finalizate,

iar următoarele două erau în lucru în momentul decesului autorului care, însă, a lăsat o serie de schițe de ghidaj pentru continuarea povestirii istorice.

Poate că cititorului îi este necesară o punere în scenă. Acum 500 de ani, povestește autorul, Europa era amenințată de un mare pericol: ordinul secret al Cuceritorilor, care adunase sub semnul Șarpelui și al Săgeții elita războinicilor Asiei, pregătea Marea Invazie. Visul acestor războinici era sa readucă în țărână întreaga civilizație europeană, pentru a împlini edictul marelui Gingis Han.

În Europa, ordinul secret al Apărătorilor, sub semnul Scutului și al Spadei, reprezintă elita luptătorilor care apăra lumea creștină de amenințarea distrugerii totale. Ei protejează cele mai importante capete încoronate ale Europei și schimbă cursul bătăliilor, atunci când este nevoie.
Nu-i așa că-i faină cartea lui Radu, mutat de la noi?

 

Vocile lumii

Carte: Apărătorii

Radu Ciobotea

“Strigăte, încrucişări de săbii, vâjâit de săgeţi. Călăreţii erau urâţi, îmbrăcaţi în piei de oaie, aveau ochii mijiţi şi roteau săbii scurte, pline de sânge. (…) Cei câţiva slujitori înarmaţi, lăsaţi de căpitan spre paza casei, zăceau întinşi pe jos, sfârtecaţi de sabie sau loviţi de săgeţi. Tătarii!”, fragment din romanul “Apărătorii,” al autorului Radu Ciobotea.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Victor Pițurcă, aproape de revenirea în antrenorat? Dumitru Dragomir sugerează o posibilă colaborare cu FC Voluntari

Victor Pițurcă, fost selecționer al echipei naționale de fotbal a României, ar putea reveni pe banca tehnică după o pauză de patru ani. Conform...

ANAF împarte România în opt loturi pentru gestionarea bunurilor confiscate: licitație de 8,53 milioane lei

Operatorii interesați pot depune oferte în limba română până pe 22 ianuarie 2025, ora 15:00 Agenția Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat o licitație...

Ucraina va primi un nou ajutor militar de 725 milioane de dolari de la SUA

SUA au anunţat luni un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 725 de milioane de dolari şi care include în special rachete...
Ultima oră
Pe aceeași temă