4.6 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăOp & EdProfetul Fukuyama mută “sfârșitul istoriei”

Profetul Fukuyama mută “sfârșitul istoriei”

Una dintre cărțile zorilor libertăților noastre de după revoluție a fost “Sfârșitul istoriei. Ultimul om.” Astăzi, profesorul Francis Fukuyama își reinterpretează profețiile, devenind propagandist al războiului.

Păi, cum așa? O piruetă demnă de cel mai mare balerin al lumii.

În urmă cu aproape 30 de ani, spunea că sfârșitul istoriei va fi acela în care democrațiile liberale vor învinge pe toată planeta, iar pacea se va instaura. Astăzi, ajuns la o vârstă venerabilă, devine apologet al ofensivei militare.  Ipac, la război.

“Invazia rusă din Ucraina arată că o dictatură reală încearcă să zdrobească o societate cu adevărat liberă cu rachete și tancuri (…) Rezistând imperialismului rusesc, ucrainenii scot la iveală slăbiciunile unui stat aparent puternic. Ei înțeleg adevărata valoare a libertății și duc o bătălie mai mare în numele nostru, o bătălie căreia trebuie să ne alăturăm cu toții”, a zis Fukuyama, la începutul lunii septembrie, unui reporter de la The Washington Post. În traducere liberă, filosoful hegelian, pacifist notoriu, îndeamnă acum la luptă. Să fi primit și el, asemenea gigeilor din UM-urile de presă românești, un brief de război?

Ștefan Popa Popa’S

Dar să vedem ce spunea în celebra sa carte, devorată de generațiile noastre. Pur și simplu, ne întreținea iluzia că s-a terminat cu Războiul rece și capitalismul va fi de neînvins. Speram la prosperitate. Mai mult, visam. Azi, realitatea ne face mai sceptici, dar nu depresivi. Pentru că – nu-i așa? – “sfârșitul istoriei” se mai amână. Au apărut democrațiile iliberale, pe care le condamnă și Fukuyama.

Profetul s-a angajat în luptă

Profetul s-a angajat din nou în luptă. Evident, de partea ucraineană. E convins că Putin va fi învins. „Statele sunt creații politice determinate, în timp ce popoarele sunt comunități morale preexistente”, avea să spună în “Sfârșitul istoriei. Ultimul om”.

Nu cred că s-a lămurit celebrul american care e diferența dintre Veliko Russia și Rusia din prezent. O fi Ucraina o comunitate morală preexistentă? Păi, așa cum spuneam, dacă I.V. Lenin nu înființa Republica Sovietică Ucraina, iar Hrușciov nu dădea cadou Crimeea, probabil că ultimele profeții ale lui Fukuyama erau fără sens.

citește și: Eugen Simion  – scepticul mântuit

Șmecher, Fukuyama s-a asigurat din timp: “Democrația liberală și răspândirea ei nu reprezintă, însă, garanția păcii. Oamenii simt nevoia să lupte pentru a-și demonstra superioritatea, din plictiseală, uneori.”

La război, ca la război (Lev Tolstoi)

“Vinovat” pentru spiritul războinic ar fi thymos-ul platonian, acea parte a sufletului care cere recunoaștere. Rațiunea și dorința sunt căi secundare, în accepțiunea profetului validat de căderea Zidului Berlinului.

În celebra lucrare a argumentat profeția prin trei soluții: guvernele lumii vor fi tot mai democratice, pentru că oameni vor să fie liberi și bine reprezentați, nu vor mai exista conflicte, fiindcă oamenii vor avea recunoașteri sociale și ultima, căderea Cortinei de fier, pentru că sistemul comunist se va autodistruge. Cartea a fost scrisă la începutul anului 1989.

YouTube video

E bună meseria de profet. Cea din urmă s-a împlinit sau avea acces la lista scurtă a informațiilor top secret? Dar acum, când ajunge sorocul sfârșitului istoriei, mai muți un pic, ca profet în viață. Așa cum face astăzi agilul Fukuyama, încadrându-se, shoulder-to-shoulder, în diviziile de propagandă ale NATO.

Profetul mai face încă o profeție

Îndemnul la luptă îl face din plictiseală sau din tărtăcuța lovelelor, fără număr, ale prestidigitatorilor cursei înarmării? Noi nu credem. Pentru că, odată, am crezut în ideile sale.

Dar, îndoiala face parte din mersul istoriei. Nimeni nu-i profet în țara lui, parcă așa se spune. De aici și silogismul: “poți fi profet în țara altuia.”

Se zice că la maturitate, omul are tot mai puține certitudini și tot mai multe îndoieli. Axioma nu se aplică și lui Fukuyama, ajuns la vârsta de 69 de ani.

citește și: Ursula von der Lenin

Pe lângă mutarea sfârșitului istoriei dincolo de timp, profetul mai riscă o profeție: sfârșitul dictaturilor, atât în China, cât și în Rusia. O spune pe șleau. Ce argument are? Slăbiciunea statală, la fel ca în vechea profeție, a acelor entități, în care puterea este în mâna unui singur om.

Fukuyama ține cu tot adinsul să ne arate o nouă față, aceea a intelectualului public reorientat. Până la apariția ultimei sale profeții, credeam că doar noi, ziariștii, avem dreptul etic de a spune azi o treabă și mâine alta, dar iată că și prestigioșii catedrelor lumii se reorientează, semn că echilibrul e doar o iluzie.

Profețiile profetului s-au împlinit în parte

Pentru cei care n-au citit celebra carte, printre “profețiile” lui Fukuyama aș reaminti: dispariția claselor sociale, a războaielor (hic et nunc), a statelor unitare, a conceptului de “naționalitate”. Vorbea despre volatilizarea frontierelor. Și noi încă nu am intrat în Schengen. E fain să fii profet de modă nouă. Nu mai există memorie. În epoca google, cititul e un obicei învechit.

Francis Fukuyama se adresează, de data aceasta, noilor generații, pe care le îndeamnă să lase Iphonele și trotinetele și să se angajeze civili în război. În numele cui? Al supremației democrațiilor liberale. Ce nu ne explică, în clar, profetul e cum vede el statul de drept al lui Zelenski. Sau se face că nu vede corupția endemică, în numele supremului dolar de război?

VOCILE LUMII

Dan Alexe

Europa liberă Moldova

Dan Alexe (n. 1961, Cochirleanca, Buzău, România) este un scriitor, cineast, jurnalist și traducător român, azi stabilit în Belgia.

“Vedem azi în plină catastrofă economică și sanitară mondială, război în Europa (Ucraina), ascensiunea Chinei și ororile și fanatismul din multe părți ale lumii musulmane, ajungem să credem mai degrabă în prezicerea atribuită lui Malraux: „Secolul al XXI-lea va fi religios sau nu va fi deloc“, mai degrabă decât în naivul optimism de acum trei decenii al lui Fukuyama, care ne prezicea bunăstarea eternă adusă de „sfârșitul istoriei”, scrie Dan Alexe pe pagina Free Europe.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Seiful Arctic pentru Ziua Apocalipsei primește un lot record de semințe de recoltă

O boltă arctică înghețată, construită pentru a păstra culturile agricole globale de la dispariție, a primit semințe marți (27 februarie) de la cel mai...

Poliția britanică a arestat marți al șaselea cetățean bulgar pentru spionaj în favoarea Rusiei

Poliţia britanică a arestat marţi al şaselea cetăţean bulgar în cadrul unei anchete asupra unei presupuse reţele de spionaj în favoarea Rusiei, notează AFP,...

România educată este prost evaluată. Ce presupune schimbarea

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naţionale şi a feedback-ului din comunitatea educaţională, Federaţia Coaliţia pentru Educaţie a solicitat, într-o declarație de presă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă