7 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021
AcasăOp & EdOpiniiPrezența scăzută la vot din prima zi: cea mai bună dovadă că...

Prezența scăzută la vot din prima zi: cea mai bună dovadă că Referendumul nu este unul politic

Înainte ca mai toți politicienii să se alieze și să-l susțină (cel puțin pe față), mai toți politicienii au încercat să-l saboteze. Klaus Iohannis l-a atacat și împiedicat de trei ori. Așadar, nu mă așteptam ca lucrurile să meargă strună – și nu mă așteptam ca partidele să susțină, în fapt, acest referendum. Și prezența la vot de sâmbătă arată exact acest lucru: dincolo de manipulări, partidele nu s-au implicat DELOC în organizare. Partidele au dat-o alba-neagra.

Acest fapt este perfect coerent cu atitudinea partidelor de până acum. Sunt foarte multe manipulări, însă nici unul dintre partidele politice nu dorește, în fapt, o validare a acestui Referendum. Dacă ar fi dorit, am fi văzut o mobilizare masivă din partea partidelor la vot sâmbătă și în prima parte a zilei de duminică – or, nu putem să credem că la un referendum susținut pe față de 80% dintre partide se mobilizează în prima zi sub 6% dintre alegători. Sau că în Harghita și Covasna, județe controlate de UDMR, se pot mobiliza doar 2% dintre alegători. Dacă Dragnea ar fi avut ceva ascuns „de trecut” cu acest Referendum, am fi văzut cvorumul făcut în prima zi. S-a strigat, iarăși, că vor fi tentative de fraudare masivă și de vot cu autobuzut – or, iarăși e ciudat că nu am auzit fie și de un caz, cât de mic, în acest sens.

Ceea ce arată că nici Dragnea, nici ceilalți politicieni nu susțin acest Referendum. Este un joc de-a alba-neagra – dar nu e referendumul lui Dragnea; și nici al lui Orban. În fapt, el rămâne așa cum a fost întotdeauna: o temă civică, sabotată de toți politicienii.

S-a mai spus că Referendumul e al Bisericii – sau al cultelor religioase. Da, el a fost susținut, mai ales în ultima perioadă, de 17 din cele 18 culte religioase în România. Însă oare mobilizarea nu ar fi arătat altfel dacă Biserica majoritară, cel puțin, ar fi făcut o catehizare aplicată, fie și în ultimul an, pe tema familiei?
Prin urmare, nu este cazul ca românii să se lase manipulați de cei care își doresc ca ei, în realitate, ca ei să nu-și exprime votul. Ziua 1 arată clar că Ziua 2 trebuie să însemne o prezență masivă la vot. Referendumul acesta este al cetățenilor, al poporului, este o temă care e NU este despre Dragnea sau despre politic, ci despre Căsătorie, așa cum e ea de mii de ani. Și așa cum ne-a fost, în fapt, lăsată de Dumnezeu. Definiție care e susținută, în fapt, de 89% dintre români. Miza este, o spun din nou, una teribilă. Așadar, dă-ne, Doamne, mintea cea de pe urmă – să ieșim la vot.

P.S.: Da, și mi-aș fi dorit și eu o întrebare mai clară pe buletinul de vot. Dar aici nu prea am ce să comentez. Așa spune legea-cadru a Referendumului, dată în 2000. Întrebarea e standard pentru toate referendumurile decizionale – însă este o întrebare închisă, clară, care nu lasă loc de vreo suspiciune.

Cele mai citite

Poluarea nu se va reduce dacă se interzic centralele de apartament și se măresc taxelor auto

Unele proiecte legate de mediu ridică o serie de semne de întrebare asupra oportunității adoptării lor, iar umaniștii atrag atenția că, în practică, s-ar...

După 3 zile de guvernare PSD și PNL se critică reciproc

La nici 3 de zile de la învestirea noului guvern, PSD și PNL se critică reciproc pe unde apucă și e ceva de împărțit. Senatorul...

Atleții veterani au dus Crosul Unirii la a 52-a ediție

Atleții veterani sunt cei care, an de an, la Alba Iulia, fac ca evenimentul numit Crosul Unirii, cu ocazia zilei naționale de 1 decembrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă