Doar luând în considerare sportul rege, urmărit cu mult patos în Balcani, regiune din care România nu ar face parte, dar în care se încadrează la perfecție din punct de vedere al obiceiurilor și al mentalității colective, constatăm o poveste captivantă a oamenilor care dau viață acestor meleaguri. Forul fotbalistic european UEFA a fost parcă mereu mai aspră cu țări precum România, Serbia, Bulgaria, Croația sau Grecia, când a venit vorba de aplicarea regulamentelor, iar motivul principal al sancțiunilor a fost fanatismul suporterilor prezenți pe stadioane. Într-adevăr, patosul fanilor din aceste țări pentru formațiile preferate este foarte bine cunoscut, dar, în același timp, fascinează împătimiți ai fenomenului fotbalistic din toată lumea. Sunt numeroase cărți și documentare realizate pe această temă de autori din alte țări.
Nu putem nega că există însă și personaje care folosesc acest pretext al fanatismului pentru fotbal doar pentru a se manifesta violent pe arene, din diferite motive (frustrări personale, devieri de comportament sau interese economice și politice). Dar, mai ales astăzi, trebuie să constatăm și să aplaudăm fața frumoasă a oamenilor care dau viață acestei regiuni. Astăzi, când România va stabili un record internațional. Aproximativ 30.000 de copii vor asista la partida de fotbal dintre România și Norvegia, din preliminariile Campionatului European din 2020. Precedentul record a fost înregistrat în țara vecină Serbia, unde, la partida dintre Partizan Belgrad și formația olandeză AZ Alkmar, au fost prezenți circa 22.000 de copii.
Iată cum farmecul acestui sport vine tocmai din țările europene cele mai pedepsite de UEFA. Nu trebuie încurajate scandările rasiste sau cu conotație politică pe stadioane, dar trebuie recunoscut faptul că acestea sunt și manifestări, o formă de protest, ale unei societăți nemulțumite, dar totuși unite. Fenomenul comun în statele enumerate mai sus este indignarea colectivă față de corupția de la nivelul cel mai înalt al statului. Atât în România, cât și în Croația sau Grecia, oamenii de rând sunt nemulțumiți de politicienii corupți și de cei care, prin aceleași pârghii, au ajuns să conducă federațiile de fotbal din aceste state. Așa că se aplică metoda „dă-le-n cap“ fanilor din aceste țări. O metodă care însă pare să nu aibă efectul scontat și de aceea UEFA și FIFA vor să îmbuneze altfel Balcanii. Varianta cu exclusivitate pentru copii pe stadioane este una dintre ele. Se încearcă și o ușoară apropiere de aceste state, prin organizarea unor competiții. Bucureștiul va organiza patru meciuri la Campionatul European din 2020. Pe lângă asta, federațiile de fotbal din România, Serbia, Bulgaria și Grecia ne mai aruncă în față, dirijate de conducerile politice, o posibilă organizare a turneelor finale Euro 2028 și World Cup 2030. Dacă turneul final al Cupei Mondiale pare doar o poveste, niciuna dintre țările menționate neavând un stadion cu capacitatea necesară pentru găzduirea unei semifinale sau finale la acest nivel, EURO 2028 poate fi un campionat realizabil. Dar din nou se va ridica problema suporterilor. Și aici ar trebui să intervină și responsabilitatea federațiilor de fotbal. Federația Română de Fotbal și-a manifestat interesul, prin procese împotriva unor suporteri. În Anglia, unde fanatismul celebrilor huligans este renumit, federația de fotbal s-a asigurat, mai întâi, că nu vor mai exista incidente pe stadioane. Dar, în România și în țările vecine, așa-zisele firme de pază care au contracte pentru garantarea siguranței pe stadioane folosesc necalificați, plătiți cu ora. Dar aceste societăți au girul Ministerului de Interne. Este greu de crezut însă că președintele FRF, Răzvan Burleanu, va deranja clasa politică, de la care așteaptă voturi, prin intermediul primarilor ce dețin cluburile de fotbal din ligile inferioare, în vederea unui nou mandat la conducerea fotbalului românesc. Dar se pare că nu se dorește și un proces, o anchetă, legată de aceste societăți comerciale care ar trebui să se ocupe de siguranța la competițiile sportive.
Rămâne să ne bucurăm de fața frumoasă a fotbalului din această regiune.
Hai România!
UEFA a verificat stadiul pregătirilor organizării EURO 2020 la Bucureşti
Reprezentanţii UEFA au derulat cea de-a treia vizită la Bucureşti pentru a constata stadiul pregătirilor pentru organizarea Campionatului European din 2020, informează FRF.
La capitolul transportul spectatorilor, UEFA a notat faptul că autorităţile locale au iniţiat planul de mobilitate şi primele autobuze de transport public din noua flotă dedicată EURO 2020 au şi sosit la Bucureşti. Această variantă va fi principala modalitate de transport de la aeroport spre centrul Capitalei, iar eventuala legătură pe calea ferată de la Otopeni la Gara de Nord ar urma să fie una complementară. UEFA va monitoriza şi angajamentele de modernizare a infrastructurii rutiere şi optimizarea transportului public asumate de către Primăria Bucureştiului.
În privinţa transportului aerian, reprezentanţii UEFA au verificat facilităţile celor două aeroporturi, „Henri Coandă“ şi „Aurel Vlaicu“. Cea mai detaliată inspectare a fost cea a Arenei Naţionale. Specialiştii UEFA şi cei ai Primăriei lucrează la planul de adaptare şi actualizare a infrastructurii arenei pentru a atinge exigenţele unui campionat european. UEFA va prelua managementul stadionului în luna mai 2020.
Concluziile detaliate ale vizitei UEFA şi liniile de acţiune în continuare vor fi transmise Bucureştiului în următoarea perioadă. Viitoarea inspecţie va avea loc în primăvara 2020.
Noile stadioane proiectate a fi inaugurate în Capitală nu au făcut obiectul vizitei UEFA. Aceste obiective fac parte din garanţiile asumate de către Guvernul României pentru organizarea EURO.
Există pericolul ca Bucureștiul să piardă găzduirea meciurilor de la Campionatul European din 2020?
Toate activităţile, procesele şi acţiunile pentru organizarea EURO 2020 sunt gestionate de un Comitet Interministerial încă din 2014. Acest comitet, format din reprezentanți ai Primăriei Capitalei, Guvernului și FRF și cu UEFA ca for tutelar, monitorizează toate angajamentele României de la momentul candidaturii. Lucrările de pregătire a EURO 2020 au fost declanșate și există verificări permanente. Pregătirile sunt în graficul stabilit.
Discuții despre fotbal, la nivel de premieri
La începutul acestei luni, cu ocazia unei întâlniri între premierul Viorica Dăncilă și omologii săi din Bulgaria, Grecia și Serbia, șefii celor patru guverne au anunțat că se analizează o posibilă candidatură comună pentru găzduirea turneului final al Cupei Mondiale de fotbal din 2030.
„Cred că merită să discutăm acest plan al lui Tsipras (n.r. – premierul elen Alexis Tsipras), a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov, cu prilejul unei conferinţe de presă din timpul reuniunii la nivel înalt Bulgaria-Grecia-România-Serbia de la Varna.
Tsipras a spus că vor fi demarate consultări între cele patru ţări privind posibilitatea de a deveni candidate la un eveniment sportiv major în următoarea perioadă de 10 ani. „La fel ca Bulgaria şi Italia, gazde ale Campionatului Mondial de volei masculin, cele patru ţări –Serbia, Grecia, România şi Bulgaria – pot să găzduiască CM 2030 de fotbal“, a mai spus Borisov.
Pentru CM 2030, Anglia şi-a anunţat deja intenţia de a întocmi un studiu de fezabilitate pentru o candidatură comună alături de Irlanda de Nord, Scoţia şi Ţara Galilor. Irlanda şi-a manifestat de asemenea interesul de a se alătura acestei candidaturi. În America de Sud, Argentina, Uruguay şi Paraguay şi-au anunţat deja intenţia pentru o candidatură comună la CM 2030, an în care se va marca a 100-a aniversare de la prima Cupă Mondială care a avut loc în Uruguay (1930). Marocul, după 5 candidaturi eşuate, ultima pentru CM 2026, se gândeşte la o nouă încercare în 2030, de data aceasta alături de Algeria şi Tunisia.
Ediţia 2026 a CM va fi organizată în comun de SUA, Mexic şi Canada. Ediţia din 2022 va fi găzduită de Qatar.