9.6 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăOp & EdNicușor cu nasul și moștenirile lungi

Nicușor cu nasul și moștenirile lungi

Pentru cetățenii Capitalei este tot mai dificil de realizat ce are mai lung primarul general, Nicușor Dan: moștenirile sau nasul.

Am înțeles de la Nicușor Dan, încă de când și-a preluat mandatul de edil-șef, că are o grea moștenire de la predecesoarea sa, Gabriela Firea.

Acum aflăm însă, că și Nicușor Dan lasă o moștenire.

După ce – precum aburii care ieșeau pe ochiurile capacelor canalurilor pe unde se pierdea agent termic iarna trecută, tot astfel îi aburea și primarul general pe bucureșteni că, în sezonul rece următor (adică fix acesta care bate acum la ușă) –  nu vor mai avea probleme cu încălzirea locuințelor.

Aceasta, pentru că, așa cum promitea Nicușor Dan, din luna februarie, Capitala se va umple cu șantiere pentru modernizarea rețelei publice de termoficare.

Întreaga vară nu s-au putut zări șantierele promise de edilul-șef.

Se puteau observa doar câteva intervenții de urgență, pentru cîțiva metri de conductă înlocuită prin cartiere.

În rest, precum edilul-șef, probabil că și cei mai mulți angajați ai Termoenergetica, compania municipală de termoficare, și cei ai firmelor private angajate de administrația publică locală au fost, în această vară, în concediu.

Acum, aflăm de la Nicușor Dan că iarna fără probleme la sistemul public de încălzire urmează să se concretizeze într-o moștenire lăsată de el, dar abia începând cu sfârșitul anului următor.

În această iarnă, după cum a anunțat chiar edilul șef, pe la posturile de televiziune de știri, nu se vor simți „roadele” muncii sale.

E o senzație de deja vu.

Am mai avut parte de astfel de aserțiuni și din partea altor primari generali, care amânau de la an la an proiecte arzătoare pentru bucureșteni.

Să nu ne mirăm dacă edilul-șef ne va spune la anul, că se vor rezolva problemele legate de termoficare, dar doar dacă bucureștenii îi vor mai acorda un nou mandat la Primăria Capitalei.

Conducta găurită nu e a primarului, ci a urmașilor urmașilor bucureștenilor

Edilul-șef ne spune acum, poate cu alte cuvinte, dar cu același înțeles, că rețeaua de conducte de transport al agentului termic fisurate nu este a sa, ci a urmașilor urmașilor cetățenilor Capitalei.

Practic, pe bucureșteni ar trebui să-i încălzească faptul că primarul general anunță din timp de această dată, că locuințele racordate la sistemul public de termoficare vor fi din nou înghețate în această iarnă.

Pe cetățenii Capitalei îi vor lua însă din nou căldurile când vor vedea facturile la întreținere, deoarece, așa cum ne-a obișnuit administrația publică locală condusă de Nicușor Dn, doar pentru că nu este livrat suficient agent termic, acest lucru nu presupune și o reducere a sumelor pretinse de Termoenergetica.

De faptul că moștenirea de la fostele administrații este una grea și lungă ne-am lămurit deja.

Începe să fie tot mai clar că și moștenirea privind modernizarea rețelei de termoficare lăsată de Nicușor Dan este una cel puțin comparabil de lungă, dar oare cât de lung, după modelul Pinocchio, va ajunge nasul edilului-șef.

E o poveste pe care ar putea să o simtă copiii bucureștenilor chiar în școli, unde sunt șanse mari să ajungă frigul de acasă.

Rămâne de văzut ce poveste ne va mai prezenta primarul general de la un sezon la altul.

După basmul șantierelor, pe care edilul-șef ni-l oferea la începutul anului, iată ce poveste ne-a pregătit în prag de sezon rece: „Din păcate nu se poate face mai mult. Ce am putut eu să fac a fost să echlibrez financiar Termoenergetica, la sfârșitul anului trecut, să semnez contractul cu Comisia Europeană pentru înlocuirea a 210 km de rețea, să facem toate formalitățile pentru preluarea ELCEN, care este producătorul de energie termică. Sunt optimist că vom reuși să facem această preluare cu ajutorul Guvernului, până la sfârșitul acestui an, astfel încât să scoatem ELCEN-ul din insolvență, să accesăm fondurile europene așa cum le-am accesat pentru înlocuirea de conducte, să le accesăm și pe cele pentru producția de energie termică, adică să înlocuim acele CET-uri, din anii 60 cu tehnologie modernă. Asta e ce putem să facem. Ce facem acum se va vedea peste 2 ani”.

Dan și Armand, bogații fără vină

Asemenea fostei sale colaboratoare, actual primar al sectorului 1, Clotilde Armand, edilul-șef, Nicușor Dan, se remarcă prin cifre foarte slabe la cheltuirea bugetului administrației publice locale și la aducerea de bani europeni sau din parteneriate public-private.

Să nu uităm de sumele impresionante de bani aduși prin proiecte europene pe care Nicușor Dan ni le prezenta când începea cariera de primar general.

Acele poiecte au dispărut de asemenea ca-n basme, precum șantierele pentru modernizarea rețelei de termoficare.

Îl auzim pe edilul-șef plângându-se încontinuu că nu are bani.

Primăria Capitalei are un buget asemănător cu cel din anii precedenți.

În plus, dacă am lua în considerare promisiunile lui Nicușor Dan, Primăria Generală nici nu ar avea nevoie de un buget mare de la stat, pentru că ar avea sume impresionante din propriile proiecte.

Cel mai grav este că Nicușor Dan și Clotilde Armand s-au dovedit incapabili să cheltuiască bugetele alocate celor mai bogate administrații locale din România.

Acest lucru însemnă, concret, lipsă de investiții și bani care vor fi pierduți, tocmai pentru că nu au fost cheltuiți.

Haideți, totuși, să uităm de frigul ce ne așteaptă în propriile case și să ne încălzim cu încă o declarație a primarului general, oferită recent și difuzată de Digi24: „În vara anului trecut multe revizii nu s-au făcut tocmai pentru că a fost campanie electorală. Pentru că administrația precedentă nu a vrut să deranjeze bucureștenii, anul ăsta peste vară am deranjat bucureștenii și asta înseamnă că o să fie un pic mai bine. Acolo unde s-a intervenit nu o să mai crape iarna pentru că s-a intervenit vara. Nu am avut nici forța, nici proiectele, nici banii pentru a face mult mai multe lucrări, iarna cealaltă o să fie mult mai bine”.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ministerul Finanțelor continuă împrumuturile: încă 75 de milioane de lei pentru finanțarea bugetului

După 500 de milioane de lei împrumutate luni, Ministerul Finanțelor a suplimentat marți cu încă 75 de milioane de lei Luni, Ministerul Finanțelor a împrumutat...

Tragedie în Peru! Un jucător și-a pierdut viața după ce a fost lovit de fulger

Duminică, un eveniment tragic a avut loc în Peru, în timpul unui turneu regional de fotbal desfășurat în orașul Chilca. Fundașul José Hugo de...

Petițiile anonime vor fi luate în seamă, dacă se referă la hărțuiri sexuale sau morale

Legea a fost adoptată cu 253 de voturi de Camera Deputaților care este for decizional Proiectul de lege completează articolul 7 din Ordonanţa Guvernului nr.27/2002,...
Ultima oră
Pe aceeași temă